La Generalitat de Catalunya fa costat als ajuntaments denunciats
L'alcalde d'Igualada, Marc Castells, ha assistit aquest dimecres, 9 de desembre, al Palau de la Generalitat, a una reunió entre la consellera de Governació i Relacions Institucionals, Meritxell Borràs, i els alcaldes dels cinc municipis investigats fins ara per haver aprovat una moció de suport a la declaració de ruptura aprovada al Parlament de Catalunya el 9 de novembre. Hi han assistit, a banda de Borràs i Castells, l'alcalde de Girona i president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Carles Puigdemont, l'alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mercè Conesa, l'alcalde de La Seu d'Urgell, Albert Batalla, i l'alcalde de Celrà, Daniel Cornellà. També hi ha assistit Miquel Buch, president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM).
La consellera els ha traslladat el suport explícit del Govern de la Generalitat davant del que ha qualificat com "un atac a la llibertat d’expressió dels ajuntaments, no es pot perseguir els regidors, ni els ciutadans per debatre lliurement i democràticament en els seus òrgans representatius”. Ha afegit que “atacar i criminalitzar els ens locals, representants de la voluntat popular, és atacar el país i és voler emmordassar, sotmetre i atemorir; en resum, deixin en pau els ajuntaments catalans” ha sentenciat.
La titular del Departament de Governació també ha recordat el compromís dels ajuntaments amb el Govern de la Generalitat en la reivindicació del dret a decidir, que es va materialitzar en l’acte de suport de més de 900 alcaldes a favor de la consulta del 9 de novembre de 2014. “Ara fa poc més d’un any, els ajuntaments van dir al president que els tindria al darrera, avui que són els ens locals els que estan sent perseguits judicialment, és moment de dir-los que el Govern també està amb ells”, ha declarat Meritxell Borràs.
Després de la trobada, la consellera ha enviat un missatge de tranquil·litat als ajuntaments i ha remarcat que les mocions ara investigades judicialment són declaracions polítiques que expressen el posicionament dels plens de les corporacions locals, però “en cap cas, en això poden estar tranquils, constitueixen un delicte de sedició, rebel·lió, prevaricació, desobediència, usurpació d’atribucions, ni ús indegut de fons públics”.
Resposta jurídica coordinada · En aquesta reunió els assistents han acordat coordinar una resposta política i jurídica comuna als requeriments de l'Audiència Nacional que alguns ajuntaments han rebut i les que hi pugui haver un futur. En aquesta línia, l’alcalde de Girona i president de l’AMI, Carles Puigdemont, ha agraït el suport expressat pel Govern català i ha subratllat la importància de “muscular-nos jurídicament per fer front a aquest atac de l’Estat espanyol en contra de l’exercici de llibertat d’expressió de les institucions catalanes”. Per la seva part, el president de l’ACM, Miquel Buch, ha traslladat un missatge de tranquil·litat i suport als càrrecs electes i als empleats públics dels ens locals catalans i ha reivindicat el dret dels ajuntaments “a treballar en el dia a dia dels nostres pobles sense renunciar a fer política”. De la seva banda, Marc Castells, ha agraït el suport explicitat pel Govern, per l'AMI i per l'ACM, i ha destacat la importància de reaccionar de manera conjunta per defensar els drets dels regidors dels municipis i dels ciutadans als quals representen.
Podeu veure la roda de premsa íntegra AQUÍ