Sou a: Inici / Noticies / La geotèrmia com a font de climatització en edificis

La geotèrmia com a font de climatització en edificis

Aquesta xerrada, el 9 de juny, s'emmarca dins la Setmana de l’Energia Sostenible 2016 i l’impulsen conjuntament l’Ajuntament i el CECI.
31-05-2016

El departament de Medi Ambient, Energia i Sostenibilitat de l’Ajuntament d’Igualada i la secció de Ciències Naturals i Mediambientals del Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada (CECI) organitzen una xerrada informativa, oberta a professionals i al públic en general, sobre les aplicacions de la geotèrmia a la climatització i la producció d’aigua calenta sanitària a les llars, hospitals, edificis administratius o qualsevol edificació que en faci ús. Aquesta proposta, emmarcada dins la Setmana de l’Energia Sostenible 2016, tindrà lloc el dijous, 9 de juny a les 19h, a l’Auditori del Museu de la Pell d’Igualada.

La xerrada serà a càrrec d’Albert Pujadas, director tècnic de l’empresa QUALI Geotèrmia i expert en geotèrmia. QUALI Geotèrmia ha col·laborat en nombrosos projectes de geotèrmia en habitatges unifamiliars, plurifamiliars i naus industrials, entre altres. Entre aquests projectes, l’any 2014 va participar en la implantació del sistema de producció de fred i calor amb sistema geotèrmic de baixa temperatura de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona. Aquest projecte, amb un cost de 4,9 milions d’euros, presenta una potència instal·lada de 3.248 kW i genera una energia primària estalviada de 147 TEP/any a través de 356 pous de 120 metres de profunditat. Albert Pujades intentarà resoldre tots els dubtes que sorgeixin sobre l’ús d’aquesta tecnologia.

La geotèrmia és l’energia obtinguda mitjançant l’aprofitament de la calor interna de la Terra. S’utilitza l’energia geotèrmica de baixa temperatura mitjançant un sistema de bomba de calor per a la climatització i la producció d’aigua calenta sanitària en habitatges, hospitals, edificis d’oficines o centres de dia. Aquesta és una tecnologia molt eficient que comporta un gran estalvi energètic i que es pot utilitzar a la pràctica totalitat del territori.

Entre els nombrosos avantatges mediambientals, estètics o de manteniment d’aquesta tecnologia, cal destacar-ne l’estalvi econòmic que genera com a conseqüència de la seva alta eficiència energètica. El percentatge d’estalvi depèn del sistema amb que es compari, com ara gasoil, gas natural o aerotèrmia, però, en qualsevol cas, aquest estalvi és sempre superior al 50%.

  • Compartir