Sou a: Inici / Noticies / La Perla 29 porta 'Una giornata particolare' diumenge a l'Ateneu

La Perla 29 porta 'Una giornata particolare' diumenge a l'Ateneu

Clara Segura i Pablo Derqui protagonitzen un gran duel interpretatiu, amb direcció d’Oriol Broggi, recordant el mític film d’Scola de l’any 1977.
01-02-2016

El proper diumenge, 7 de febrer, arriba a Igualada Una giornata particolare. Es tracta d’una nova adaptació escènica de la pel·lícula del mateix títol, dirigida per Ettore Scola l’any 1977, amb el feixisme i l’homosexualitat com a temes principals. En aquest cas, és una producció de La Perla 29, protagonitzada per Clara Segura i Pablo Derqui, sota la direcció d’Oriol Broggi i la participació de Rosa Gàmiz en el paper de portera. Ambientada a la Itàlia feixista de Mussolini, la peça explica la fugaç relació d’amistat entre una tradicional mestressa de casa i l’home que viu al pis del costat. Gràcies a la petita estona que compartiran junts, la dona descobrirà una altra visió de la vida. El text també es recordat per una adaptació escènica de l’any 1984 amb Josep Maria Flotats i Anna Lizaran. Una giornata particolare arriba a l’escenari del Teatre Municipal l’Ateneu a les 19h.

Gran duel interpretatiu · Mentre la família nombrosa de l'Antonietta surt de casa per anar a veure la marxa militar organitzada per Mussolini, amb presència del mateix Hitler, ella descobreix que al pis del costat un home viu angoixat per la resistència al règim. Es coneixen, parlen i, de sobte, l'Antonietta descobreix que la vida pot tenir moltes contradiccions, pot anar molt més enllà de la seva petita quotidianitat com a mestressa de casa. Un intercanvi intens, de poques hores, que farà passar una bona estona als personatges i els canviarà per sempre. Aquesta relació de llibertat entre un homosexual i una dona casada, un parell de persones desubicades, va permetre que Clara Segura i Pablo Derqui fossin nominats als Premis Butaca de teatre per les seves interpretacions.

Es tracta de dos personatges molt diferents: un encarna el ciutadà inculte mitjà italià i l’altre és representant de l’elit cultural italiana que mai ha pogut o ha sabut tenir incidència política real. Aquest dia es trobaran, s’entendran i viuran unes hores molt intenses on compartiran tot el que els preocupa, anant més enllà, fins a l’extrem, i fins al més profund. Després, tot es tornarà a posar a lloc i serà com si res no hagués passat. 

Com diu Clara Segura, l’Antonietta Tiberi, fascinada per Mussolini, és “una dona atrapada, infeliçment casada i mare de sis fills, és l’antiheroïna, una dona que no s’ha plantejat mai que la vida pot ser diferent, sigui tant per l’educació que ha rebut, com per les directrius del règim feixista; les hores que passarà amb Gabriele, malgrat el vertigen de sentiments que ell generarà en ella faran que, si més no per uns instants, pugui obrir els ulls que duia mig tancats per la por”.  

I Pablo Derqui ho rebla comentant que “no en sabria dir els motius, potser per la força del cinema italià de l’època, potser per la mitificació que un sempre ha fet de la Loren o en Mastroianni o per la delicadesa amb que es va tractar la homosexualitat, no ho sé, però Una giornata particolare és d’aquelles pel·lícules que sempre he tingut a la memòria; el repte no és fàcil però en qualsevol cas és una d’aquelles meravelloses oportunitats que a vegades la vida et dóna per homenatjar tot el que admires”.

Una història que, segons Broggi, té ressonàncies avui dia perquè “tot i que ja no es tanca els homosexuals en camps de concentració, encara hi ha molts prejudicis”. El feixisme que envolta l’obra, diu el director, està també en l’aire avui dia “en les regles econòmiques i de poder que ens regeixen”.

Les entrades es poden comprar al Punt de Difusió Cultural i Turística d’Igualada (c/ Garcia Fossas, 2) de dimarts a dissabte, de 19 a 21h, i el dissabte i diumenge, d'11 a 14h. També al web www.ticketea.com i, des d’una hora abans, a la taquilla del Passatge Vives. Les entrades tenen un preu de  20, 18 i 15 euros, amb descomptes per a diversos col·lectius.

  • Compartir