Sou a: Inici / Noticies / La Síndica , al primer Congrés Internacional de Defensors Locals

La Síndica , al primer Congrés Internacional de Defensors Locals

El Congrés Internacional de Defensors Locals (LOIC16) es va clausurar divendres, 25 de novembre, a Girona, després de tres dies de debats amb destacades presències internacionals
29-11-2016
La Síndica , al primer Congrés Internacional de Defensors Locals

Foto: Fórum SD

Els síndics i defensors locals de Catalunya participaran en la reforma de la Llei de Governs Locals que prepara el Parlament i en la qual es regularà aquesta figura, segons va anunciar la setmana passada la consellera de Governació, Meritxell Borràs, durant l'acte de clausura del primer Congrés Internacional de Defensors Locals, organitzat pel Fòrum de Síndics, Síndiques, Defensors i Defensores Locals de Catalunya  al Palau de Congressos de Girona.

Precisament entre les conclusions del Congrés, agrupades a l'anomenada Declaració de Girona, s'hi inclou la necessitat de consolidar les defensories locals i fomentar-ne la creació en aquells municipis que encara no en disposen. L'anunci de Borràs permetrà els síndics catalans, a través del FòrumSD, participar en la redacció de la futura normativa. L'entitat sempre ha defensat la necessitat que tots els municipis de més de 20.000 habitants disposin d'una sindicatura de greuges municipal.

El president en funcions del Parlament de Catalunya, Lluís M. Corominas, va presidir la clausura del Congrés Internacional de Defensors Locals (LOIC16) en un acte que, a més de la consellera Borràs, va comptar amb la presència de la regidora Glòria Plana, tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Girona; i Ramon Llorente, president del FòrumSD.

Llorente va aprofitar l'ocasió per fer una valoració molt positiva del congrés, que des de dimecres va reunir unes 200 persones de dotze nacionalitats, entre les quals una seixantena de defensors i defensores de ciutats internacionals. Van estar tres dies de treball intens que s'han materialitzat en la Declaració de Girona. El document reivindica el paper dels síndics locals com a garants dels Drets Humans en l'àmbit de les ciutats, demana que es revisi la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a les Ciutats per tal d'adaptar-la a la nova realitat i promou la creació d'una xarxa internacional de defensories.

A banda de l’acte de cloenda, es va sotmetre a debat el paper que les ciutats han de jugar com a refugi en moments com l’actual, marcat per l’arribada massiva a Europa de persones que fugen dels conflictes bèl·lics que es registren als seus països d’origen. La conferència de clausura la va pronunciar Ahmed Galai, membre de la Lliga Tunisiana dels Drets Humans, integrada en el Quartet de Diàleg per la Pau, premi Nobel de la Pau de l’any 2.015.

El primer Congrés Internacional de Defensors Locals, va comptar amb la participació de ponents d’Europa i Llatinoamèrica. En destaquen Carlos Constenla, president del Instituto Latinoamericano de Ombusman; Ahmed Galai, membre de la Lliga Tunisiana dels Drets Humans, integrada en el Quartet de Diàleg per la Pau (que va rebre el Premi Nobel de la Pau 2015); Hervé Carré, mèdiateur d’Angers (França); Rita Passemiers, Síndica de Gant (Bèlgica), Katarina Žeželj, Ombudswoman de Belgrad (Sèrbia) i Héctor Hugo Cano, Personero Municipal de Santiago de Cali (Colòmbia).

A nivell més local, també han estat al LOIC José Manuel Bandrés, magistrat del Tribunal Suprem; Rafael Ribó, Síndic de Greuges de Catalunya; Assumpció Vilà, Síndica de Barcelona, David Bondia, president de l’Institut de Drets Humans de Catalunya; i Teresa Crespo, presidenta d’Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS), entre d’altres.

Pel que fa als participants, el LOIC16 va comptar amb representants de sindicatures de l’Estat espanyol, França, Bèlgica, Rússia, Islàndia, Llatinoamèrica, Sèrbia i Alemanya, entre d’altres.

(*notícia via Fòrum SD)

  • Compartir