Sou a: Inici / Noticies / L'Ajuntament finalitza la reforma del Fort de Sant Magí

L'Ajuntament finalitza la reforma del Fort de Sant Magí

En la primera fase de treballs s’ha restaurat l’edifici i, a continuació, s’arranjarà el seu entorn per obrir-lo principalment per a usos culturals
25-04-2018

L’Ajuntament d’Igualada ha finalitzat aquest mes d’abril els treballs de restauració de l’antic Fort de Sant Magí, situat entre el carrer de Carme Verdaguer i el carrer de la Salut, al barri del Poble Sec. Aquest dimecres, 25 d’abril, n’han fet la presentació davant dels mitjans de comunicació l’alcalde, Marc Castells, acompanyat de la directora de l’Arxiu Comarcal de l’Anoia, Marta Vives, de la directora del Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia, Glòria Escala, del catedràtic d’Història Econòmica per la Universitat de Barcelona, Pere Pascual, de l’arquitecte municipal, Carles Crespo, i dels regidors responsables de Promoció Cultural i de Qualitat Urbana, Pere Camps i Jordi Pont.

El Fort de Sant Magí és una fortificació defensiva aixecada l’any 1.837, durant la primera Guerra Carlina, al mateix punt del Pla de Sant Magí que anteriorment havia ocupat una capella dedicada a aquest sant. Es va construir fent servir precisament les pedres de l’antiga capella i pràcticament al mateix temps que la torre aixecada a la Muntanya del Pi de Santa Margarida de Montbui.

Consta d’una planta quadrangular amb dos pisos i disposa d’espitlleres de totxo i pedra que permetien disparar des del seu interior. Es troba en un terreny d’uns 1.400 m2, on també hi ha un antic dipòsit d’Aigua de Rigat i una singular torre octogonal, visible des de bona part de la ciutat.

Les tasques dutes a terme, amb una inversió de 50.000 euros que en bona part ha estat possible gràcies a una subvenció de la Diputació de Barcelona, han permès consolidar l’edifici i retornar-lo al seu aspecte original, eliminant tots els elements que se li havien afegit en èpoques posteriors. A l’interior s’hi ha instal·lat escales i unes passarel·les metàl·liques al primer pis, que permetran el visitant recórrer-lo íntegrament i gaudir de les vistes privilegiades sobre la meitat Sud de la ciutat i la conca d’Òdena. Properament, a la planta baixa, es preveu afegir-hi també plafons explicatius i imatges històriques recordant el seu origen.

Segona fase: arranjament de l’entorn · Un cop enllestida la reforma de l’edifici, ara aquest es tancarà temporalment fins que es dugui a terme l’arranjament dels jardins del seu entorn, seguint el projecte aprovat pel ple municipal ara fa uns mesos, i s’acabi obrint totalment a la ciutadania.

La intervenció al voltant de l’edifici contempla, entre altres, la recuperació de la vegetació, una urbanització bàsica amb petits camins, l’establiment de mobiliari urbà i la il·luminació. L’espai serà accessible des del carrer de Carme Verdaguer, mitjançant una escala que ara es restaurarà i s’adaptarà a la normativa de seguretat, i també a través d’un passatge des del c/ de la Salut, en aquest cas a peu de carrer. Aquesta segona fase d’intervenció té un cost previst de 97.000 euros, segons el projecte aprovat.

La voluntat del govern municipal és que, per a garantir-ne la bona conservació, aquest nou espai es pugui obrir en moments puntuals per acollir fonamentalment actes culturals i, progressivament, s’avaluarà la possibilitat d'ampliar els horaris d’obertura.

IMATGES DE LA INTERVENCIÓ A LA GALERIA FLICKR DE L'AJUNTAMENT

  • Compartir