'Las Muchas', dissabte vinent al Teatre Municipal l'Ateneu
El proper dissabte, 7 de maig, a les 21h, la companyia Mariantònia Oliver interpretarà al Teatre Municipal l’Ateneu d’Igualada Las Muchas, un projecte de caràcter social, que treballa amb dones més grans de 65 anys, a través d’un taller de tres dies i la seva participació en la representació de l’espectacle
Com diu la companyia “Las Muchas parla de fragilitat, d'aquesta que té a veure amb l'edat, amb cossos que ja no pertanyen al corpus social, que ja deixen d'estar al mercat oficial, però més vius que mai i sobretot més lliures, cossos que respiren, pesen, ballen, sedueixen, es mouen i es posicionen d'una altra manera; als cinquanta anys, el cos que presenciem en escena ja ha viscut moltes experiències, no depèn ja de la seva fisicalitat com a espai que explora, cerca i troba, sinó que ja pot deixar-se escoltar i deixar-se travessar per les experiències viscudes, físiques, emocionals, accidentals, polítiques, d'encobriment i de compromís, un procés construït a força d'esquerdes i fragilitat, d'escolta i obertura, un deixar-se ploure, deixar-se portar del cos com un conjunt que genera paisatges insospitats i rics”.
El projecte Las Muchas neix de la necessitat de pensar-se en l’acte del despreniment, en el borrós com a moviment del ser i en el territori d’allò indefinit com a únic lloc possible. En un moment en què cos i identitat s’han tornat conceptes canònics i quasi normatius, posem l’atenció i l’interès en parlar del que aquests cossos i identitats tenen en comú i dirigim la mirada al lloc des d’on es desdibuixen els contorns i es pot parlar de paisatge. L'acte de difuminar el cos i el reconeixement de la incapacitat per a definir-se, per ser. Què és el que ens descriu? És la mirada de l'altre l'única cosa entorn de la qual ens construïm? Seguint a Simone Weill, no seria aquesta identitat, el primer que hauria de ser destruït per aconseguir “ser”?
Més que des del lloc de la diferència, el propòsit és intuir el cos des de les interseccions, els llocs on els contorns es difuminen i la possibilitat de ser està més als marges, als límits, que al centre. Un viatge al territori de l'indefinit.
Companyia Mariantònia Oliver · La companyia neix l’any 1989 a Barcelona i l’any 2000 s’instal·la a Mallorca i emprèn un treball amb un fort compromís social, gestionant un festival d’àmbit europeu en context rural i encetant projectes pedagògics.
Des d’aleshores ha creat diferents espectacles per a públic adult i per a públic familiar, amb la clara intenció de fer arribar la dansa a tothom. Entre les produccions per a adults destaquen La Contínua (2001), Poetes, Mapes i La paraula i els peus nus (2008), que es representen en diversos teatres, fires i festivals del panorama nacional i internacional. En l’àmbit familiar destaquen Bobot (2000), Rasss, Na llauneta recicla i Petita Lula (2008).
Els seus darrers espectacles són nOu (2010) per a tots públics; Las Muchas (2011), creació per a públic adult; Malmenats (2014) per a públic adult; Trobades (2014), per a públic familiar, una coproducció amb la cia francesa La Rampe; Encaixar (2015), per adults, una coproducció amb el Teatre Principal de Palma i, finalment, Volen, Volen, per a públic infantil.
La Companyia Mariantònia Oliver du a terme, amb regularitat, projectes pedagògics i de creació a les escoles, també treballant amb persones amb discapacitat i amb persones grans construint projectes de Dansa Comunitària i d’Inclusió Social des de fa nou anys. Ha realitzat dos projectes creatius amb l’Obra Social la Caixa, un amb dones majors de 70 anys i l’altre amb adolescents en risc d’exclusió social.
Les entrades es poden comprar al Punt de Difusió Cultural i Turística d’Igualada (c/ Garcia Fossas, 2) de dimarts a divendres de 19 a 21h i el dissabte d'11 a 14h, també des d’una hora abans a la taquilla del Passatge Vives. Les entrades tenen un preu de 12 euros, amb descomptes per a diversos col·lectius. A banda, es poden adquirir en línia a www.ticketea.com.