Sou a: Inici / Noticies / Les dades de mortalitat de la Conca d’Òdena van a la baixa i donen un apunt a l’esperança

Les dades de mortalitat de la Conca d’Òdena van a la baixa i donen un apunt a l’esperança

Comunicat de l’Ajuntament d’Igualada sobre les mesures de confinament del COVID-19
22-04-2020

Aquest matí, l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, ha informat en roda de premsa sobre les dades de mortalitat de la Conca d’Òdena que, segons ha explicat, presenten una tendència esperançadora dins la gravetat de la situació. Castells, ha afirmat que aquestes dades es comuniquen sota “l’exercici de transparència que hem fet des del primer dia”.
L’alcalde ha explicat que “fa quatre setmanes vam tenir el pic més alt de mortalitat a la Conca d’Òdena. Fent l’anàlisi de les darreres quatre setmanes veiem que aquestes dades de mortalitat han anat millorant molt”. A la Conca d’Òdena, entre el 23 i el 31 de març l'any passat hi va haver 18 morts i el 2020 n'hi ha hagut 90; entre l'1 i el 7 d'abril de 2019 hi va haver 9 morts, enguany hi ha hagut un total de 50; entre el 8 i el 14 d'abril, l’any passat hi va haver 15 morts, i el 2020 un total de 40 persones mortes. I entre el 15 i el 21 d’abril, l’any passat hi va haver 8 defuncions i aquest 2020 hi ha hagut 31 morts.
Segons ha afirmat Castells, “la progressió de la xifra de defuncions setmanals és molt esperançadora, tot i que encara estem parlant d’una mortalitat molt elevada”. En aquest sentit, l’alcalde també ha insistit en la conveniència de mantenir les mesures de prevenció i confinament amb el màxim rigor possible, que ja que, segons les dades, s’ha demostrat la seva efectivitat.
“Tot plegat s’afegeix a les bones notícies que ens arriben de l’hospital respecte al nombre d’ingressos a urgències, respecte al nombre de persones contagiades i també el personal sanitari que es va recuperant. Tot ens fa pensar que anem en la bona direcció” ha afegit l’alcalde.
Per altra banda, pel que fa a la tramitació de les baixes dels treballadors que no van poder sortir de la Conca a causa del confinament, Castells ha informat que aquesta setmana els alcaldes i alcaldesses de la Conca d’Òdena han intensificat encara més les gestions per desencallar el tema. Segons ha explicat Castells, s’han fet diverses reunions amb l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques i sembla que en les properes hores la situació es podria resoldre. Tot i això, Castells ha insistit a agilitzar els tràmits ja que “no podem esperar més
a trobar una solució per aquest miler de persones afectades”. Tal com a recordat Castells, la qüestió de les baixes pels treballadors afectats pel confinament ha estat una prioritat pels consistoris de la Conca des del primer dia.
La situació a les residències
Pel que fa a la situació de les residències de la comarca, Castells ha recordat un dia més que el 21 de març, els alcaldes i alcaldesses de la Conca d’Òdena van demanar un pla de contingència a les autoritats superiors per aplicar a les residències i als equipaments sociosanitaris del territori. Alhora, des de l’Ajuntament d’Igualada s’han realitzat actuacions de desinfecció, lliurament de material i s’han fet tots els esforços possibles per gestionar la situació.
A més a més, el 8 d’abril es va sol·licitar al Departament de Salut suport hospitalari a les residències de la Conca d’Òdena. En resposta d’aquesta sol·licitud, el Servei Català de la Salut ha informat de les actuacions dutes a terme. En primer lloc, es realitza visita diària als residents per a control de símptomes, valorar aïllament i coordinar les actuacions sanitàries amb el personal dels centres per part de l’EAP Igualada Nord i un equip de facultatiu i infermeria per a cadascun dels centres. També s’han sectoritzat per plantes les dues residències i s’hi ha fet higienitzacions. Als residents, se’ls han fet proves de PCR i s’ha subministrat oxigenoteràpia als residents segons necessitat clínica.
El Servei Català de la Salut també ha afirmat que es va rebent material segons comandes i disponibilitat i pel que fa al personal intern se’ls va realitzant determinacions i se’ls va impartint sessions de formació. Alhora, s’han realitzat visites de l’equip de Salut Pública i Metges Sense Fronteres per revisar circuits, proposar millores i aconsellar accions. Així mateix, s’ha establert la coordinació dels equips d’atenció de les residències amb l’hospital per treballar criteris de trasllat. Des de les residències s’ha treballat i es treballa de forma conjunta amb l’hospital i es manté la comunicació constant per tal de fer el seguiment dels casos més greus i valorar de forma conjunta la millor actuació en cada cas.
Pel que fa als tests que es van reclamar també des del primer dia, des del consistori s’ha afirmat que segons la informació rebuda Salut ja els ha aplicat a la totalitat de les persones residents i que els està fent als treballadors. Tanmateix, des de la direcció dels centres es continua reclamant que s’administrin tests també al personal del SAD, servei d’atenció domiciliària, al qual encara no s’ha fet cap test.
Pel que fa al nombre de persones finades, l’alcalde d’Igualada ha proporcionat informació sobre la residència Pare Vilaseca, que és l’única residència de titularitat municipal, la resta són competència del departament de Salut i per tant l’Ajuntament no disposa de les dades.
Segons ha recordat Castells, el 9 d’abril es va informar que entre el 19 de març i el 8 d'abril la residència va haver de lamentar la mort de 16 residents que tenien símptomes compatibles amb la Covid-19, però només una d'aquestes persones ha estat un cas que hagi estat confirmat amb un test PCR positiu. Avui, s’han pogut actualitzar aquestes dades. Entre el 19 de març i el 20 d’abril, la residència va haver de lamentar la mort de 30 residents que tenien símptomes compatibles amb la Covid-19, dels quals 11 han estat confirmats amb un test PCR positiu.
Sant Jordi des de Casa
Demà és Sant Jordi i les circumstàncies faran que sigui una diada completament diferent, sense les habituals imatges de la gernació que cada any s’aplega a la plaça de Cal Font per triar i remenar entre les parades de roses i de llibres.
Castells ha recordat que tal com ja s’ha explicat aquests dies, l’Ajuntament ha treballat en dues línies. En primer lloc, des de la Biblioteca Central es proposa un Sant Jordi de quilòmetre zero: amb els autors de casa, des de casa. Hi ha un seguit d’activitats que es podran seguir a través de les xarxes socials de la Biblioteca.
En segon lloc, també s’ha donat suport a la campanya “Llibreries obertes”. A través d’aquesta iniciativa es poden encarregar llibres a qualsevol de les llibreries locals adherides i els llibres encarregats es podran recollir quan els establiments puguin tornar a obrir.
Per altra banda, les llibreries locals també s’han adherit al manifest “Sant Jordi ets tu”, que vol potenciar les reserves i compres anticipades de llibres i rebutja l’enviament massiu de llibres per Sant Jordi a través de grans plataformes majoristes.
En la mateixa línia, animem la ciutadania a adquirir roses a través de les floristeries locals que ofereixen servei de lliurament a domicili a través del telèfon o del correu electrònic.
Incident en el Servei de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya
Segons ha informat l’alcalde d’Igualada, aquesta passada nit hi ha hagut una esllavissada de terra que ha obligat a interrompre el servei ferroviari de la línia R6 de Ferrocarrils de la Generalitat. Castells ha explicat que des del consistori s’ha contactat amb la direcció de FGC, que ha informat que es manté operatiu el servei entre Barcelona i Piera i que el tram entre Igualada i Piera es cobrirà, durant el dia d’avui, amb un servei d’autobusos. La previsió és que el servei es pugui restablir demà

  • Compartir