Llegim el Riu, una iniciativa per a la protecció del riu que requereix de la participació ciutadana
Igualada acull aquest mes d’octubre dues iniciatives relacionades amb la protecció del riu organitzades per l’Ajuntament d’Igualada. Ambdues estan pensades per a fer participar a la ciutadania i per afavorir-ne el coneixement i la col•laboració dels ciutadans. D’una banda, el projecte “Llegim el riu” coordinat per la Diputació de Barcelona i per un altre, un taller de pesca científica liderat per l’Agència Catalana de l’Aigua.
Pel que fa a “Llegim el riu”, el Departament de Medi Ambient juntament amb la Biblioteca d’Igualada busquen voluntaris i voluntàries que s’integraran en una sessió de treball de camp per recollir informació sobre l’estat del riu. Primer, hi haurà una sessió informativa i després una sortida de camp, les dues són gratuïtes.
‘Llegim el riu’ planteja que els sistemes aquàtics continentals són espais de gran valor ecològic i social a preservar, i que els projectes de ciència ciutadana són una oportunitat per conscienciar activament la gent. Per protegir els ambients aquàtics, cal conèixer la qualitat de l’aigua de diferents punts de la conca, per generar noves dades, la recerca i la interpretació de la informació. Amb els resultats obtinguts es faran recomanacions de polítiques públiques de gestió i conservació del patrimoni fluvial.
El primer pas serà la reunió informativa a la Biblioteca el dijous 14 d’octubre a les 19.00 hores, per a la que caldrà inscriure’s enviant un correu electrònic a medi.ambient@aj-igualada.net o bé bigualadac@diba.cat. També es pot trucar al telèfon de l’Ajuntament 938031950 ext. 2558 o bé a la Biblioteca al 938049077. Hi ha temps fins al 7 d’octubre.
Després arribarà la sortida de camp el dissabte 16 d’octubre, a les 4 de la tarda. Els voluntaris recopilaran informació de l’estat del riu, amb l’ajuda de tècnics municipals i del Grup de Recerca (FEHMlab) del Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals de la Universitat de Barcelona.
A partir d’aquí, i durant el primer trimestre del 2022, es presentaran els resultats obtinguts i es faran propostes d’acció per ser incorporades en les polítiques públiques de gestió i conservació del patrimoni fluvial d’aquests entorns.
Pel que fa a la segona iniciativa, el taller de pesca científica és gratuït i tindrà lloc el 17 d’octubre a les 10 hores a la Ronda del Rec amb carrer de Joan Abad (sota el pont gran d’Igualada a Montbui”). És una activitat pensada per a tothom i especialment per a famílies.
El taller està pensat perquè els participants puguin entrar al riu i participar en un mostreig científic adaptat, en aquest cas pesca elèctrica. Es farà una explicació de les tècniques aplicades, les espècies de peixos, la seva problemàtica de conservació i també les migracions dels peixos, enllaçant-ho amb la importància de la restauració de la connectivitat fluvial, és a dir, els passos de peixos en aquest cas. La durada del taller és aproximadament de 2h.
Es recomana portar roba còmoda, i si es té, botes de pesca. Cal inscripció prèvia obligatòria a medi.ambient@aj-igualada.net o al tel. 938031950 (ext.2558). Hi ha temps fins el 10 d’octubre.
Ambdues iniciatives promouen la preservació del patrimoni natural i les polítiques ambientals.