Lluís Homar interpreta 'Cyrano' al Teatre Municipal l'Ateneu
Lluís Homar torna al Teatre Municipal l’Ateneu d’Igualada, ara interpretant Cyrano de Bergerac, el protagonista de la comèdia heroica en vers d’Edmond Rostand, ara que es commemora el 150è aniversari del seu naixement i el centenari de la seva mort. Després de l’èxit al festival Temporada Alta i al Teatre Borràs de Barcelona, Cyrano arriba a Igualada aquest dissabte 28 d’abril, a les 21h.
En aquesta nova versió contemporània, Homar s’acompanya dels actors Joan Anguera, Aina Sánchez, Albert Prat i Àlex Batllori i de l’equip artístic que ja va triomfar amb Terra Baixa: Pau Miró a la dramatúrgia i direcció, Lluc Castells a l’escenografia i vestuari, Sílvia Pérez Cruz a la música original, Xavier Albertí i David Bofarull a la il·luminació, Damien Bazin al so, Oscar Valsecchi com a adjunt a direcció i moviment i Albert Arribas a la traducció.
Igualada ja ha gaudit abans del Cyrano de Josep Maria Flotats, el 1986, i de Pere Arquillué, el 2013. Ara, en la posada en escena d’Homar i Miró, l’escenografia i el vestuari s’inspiren en el món de l’esgrima esportiva.
L’heroi romàntic lleig i sublim · La peça d’Edmond Rostand, escrita el 1897, està basada en un personatge real, Savinien de Cyrano de Bergerac (1619-1655), fill de l’alta burgesia parisenca, mosqueter i escriptor teatral. Es va batre en duel diverses vegades pel seu nas gros i els seus escrits posaven en qüestió l’ordre establert: la religió i la monarquia. És un poeta lliurepensador i un famós espadatxí, acomplexat pel seu físic, sobretot per tenir un nas enorme. Provocador i d’esperit lliure, detesta públicament qualsevol tipus de servilisme. Però amaga un gran secret: l’amor que sent per la seva cosina Roxane, a qui considera una de les dones més cultes de la seva època.
Rostand el va convertir en un dels pocs herois romàntics “lletjos i sublims” i va aconseguir que Cyrano de Bergerac fos la seva peça més popular. Bàsica per entendre els valors de la Il·lustració i el Romanticisme, els crítics la consideren una obra mestra i l’èxit més notable del teatre popular.
Per al director, Pau Miró, Cyrano “és un home que lluita contra la seva pròpia debilitat i, si bé és capaç d’enfrontar-se a cent homes i vèncer-los, no pot fer el mateix amb la seva feblesa; aquest nas prominent és la imatge més evident i grotesca de la seva vulnerabilitat, la vulnerabilitat d’un heroi, la fragilitat d’un home”. I, apunta, “és aquí on centrem la nostra mirada, en les dificultats de viure amb plenitud allò que som. Les nostres imperfeccions o potser allò que ens fa singulars i que gairebé mai és ben rebut per la societat”. La diferència és percebuda com un enemic a combatre i no com un enriquiment de la mirada predominant. Aquest Cyrano pretén ser un cant vitalista en aquesta direcció, un rescat de la veu que hi ha al darrere de la cuirassa que pot tenir cada persona.
Com diu Lluís Homar, Cyrano “a través de l’amor cap a Roxane acabarà estimant-se a si mateix; siguem com ell i així, potser, esdevindrem mosqueters i mosqueteres d’una vida més plena”.
Venda d’entrades · Les entrades es poden comprar al Punt de Difusió Cultural i Turística d’Igualada (c/ Garcia Fossas, 2) de dimarts a dissabte de 18:30 a 20:30h i el dissabte i diumenge d'11 a 14h. També en línia en aquest WEB i, des d’una hora abans de la funció, a la taquilla del Passatge Vives. Tenen un preu de 20, 18 i 15 euros, amb descomptes per a diversos col·lectius.