Sou a: Inici / Noticies / Lluís Llach reflexiona sobre el procés a Igualada

Lluís Llach reflexiona sobre el procés a Igualada

El Teatre Municipal l’Ateneu ha acollit aquest dijous els actes institucionals a la capital de l’Anoia de la Diada Nacional de Catalunya.
08-09-2016

El diputat al Parlament de Catalunya i president de la Comissió d’Estudi del Procés Constituent, Lluís Llach, ha protagonitzat aquest dijous, 8 de setembre, els actes institucionals de commemoració de la Diada Nacional de Catalunya a Igualada, celebrats al Teatre Municipal l’Ateneu. Llach ha participat en el diàleg Som el somni, recordant Muriel Casals juntament amb el periodista igualadí Joan Maria Morros, i responent nombroses preguntes per part del públic, que ha omplert fins dalt el teatre.

Llach ha destacat que “com a poble tenim una oportunitat única, tenim el privilegi de, en ple segle XXI, poder construir per primer cop una república al servei de les persones”. Ha admès, però, que “cal eixamplar encara més la base de partidaris de la independència i garantir que, quan arribi el moment decisiu, tinguem la majoria i la força suficients que legitimin el gran pas que farem”.

Llach ha afirmat que “una situació pitjor que l’actual és impossible, estem assetjats per tot arreu, l’Estat espanyol ens ofega l’economia, l’ensenyament, la cultura i tot allò que pot i el panorama ja no pot ser pitjor”. Per això, conclou, “bona part dels que han fet el pas cap a l’independentisme ho han fet perquè han vist que el futur de la nostra societat serà una desgràcia si continuem així”.

El diputat de Junts pel Sí, però, és optimista quan afirma que “el govern de l’Estat no té la més mínima ètica democràtica i això contribueix a la nostra causa, si es mantenen com fins ara aquest procés no té aturador”. I és que, afegeix, “quan ens amenacen ningú de nosaltres va enrere, la fermesa ciutadana encara es fa més forta”.

Ha acabat la seva intervenció avisant que “malgrat intentin descoratjar-nos hem de conservar el somriure, la força i el convenciment” i ha fet una crida a una mobilització massiva diumenge vinent per la Diada. Ha fet també un advertiment recordant que “els diputats tenim molt clar que anirem fins el final però, quan arribat el moment se’ns impedeixi seguir defensant la nostra causa al Parlament, serà el dia en què el poble l’haurà de defensar al carrer, aquesta suma de forces és l’únic que ens pot donar la victòria”.

Els actes a l’Ateneu han comptat amb la presència de bona part dels regidors del consistori, de les diputades al Parlament de Catalunya, Maria Senserrich i Alba Vergés, i d’alcaldes i regidors de diferents municipis de la comarca de l’Anoia. A la finalització, integrants de l’històric regiment de Miquelets de Catalunya han encapçalat la comitiva d’autoritats i assistents fins a la plaça de l’Ajuntament.

Un cop allà, s’han disparat salves d’honor, s’ha hissat la Bandera de Catalunya i l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, s’ha dirigit als assistents llegint el discurs institucional i assegurant que “aquest és un moment decisiu, un moment en què els catalans diem prou al menyspreu per part de l’Estat i en què hem decidit emprendre un camí cap a la llibertat del nostre poble”. L’alcalde admet que “aquest és un camí ple d’obstacles i atacs” però apunta que “des del món municipal i des d’Igualada reafirmem el compromís amb el president de la Generalitat i amb el Parlament de Catalunya” perquè “aquest és un país i aquesta és una causa pels quals val la pena lluitar”.

Per a tancar els actes, s’ha interpretat l’Himne Nacional de Catalunya, Els Segadors.

IMATGES DE L'ACTE A LA GALERIA FLICKR DE L'AJUNTAMENT

  • Compartir