Sou a: Inici / Noticies / 'Madama Butterfly' arriba a l'Ateneu

'Madama Butterfly' arriba a l'Ateneu

Encara es poden comprar entrades per a la representació, que es durà a terme aquest diumenge, 11 d’octubre, a les 19h.
07-10-2015

El proper diumenge, 11 d’octubre, a les 19h, la companyia lírica Òpera 2001 inicia la gira de Madama Butterfly, de Giacomo Puccini, que la portarà quaranta-cinc municipis de l’Estat espanyol i França, al Teatre Municipal l’Ateneu d’Igualada.

Les entrades es poden comprar al Punt de Difusió Cultural i Turística d’Igualada (c/ Garcia Fossas, 2) de dimarts a dissabte, de 19 a 21h i dissabte i diumenge  d'11 a 14h. També es podran comprar des de dues hores abans de l’espectacle a la taquilla del Passatge Vives i a www.ticketea.com. Les entrades tenen un preu de 35, 28 i 20 euros.

Madama Butterfly, tragèdia commovedora · Aquesta òpera de Giacomo Puccini, amb llibret de Giuseppe Giacosa i Luigi Illica, va ser estrenada l'any 1904 a l'Scala de Milà. Explica la història d'una jove japonesa, Cio-Cio-San, a qui anomenen Butterfly (papallona), que, amb només quinze anys, es casa amb un militar de la marina nord-americana, Benjamin Franklin Pinkerton.

Tot i que Madama Butterfly entén que aquesta és una unió per a tota la vida –fins i tot es converteix al cristianisme–, Pinkerton només ho considera com una aventura japonesa i espera casar-se amb una dona dels Estats Units. Després d'una primera nit d'amor durant el primer acte de l'obra, Pinkerton marxa amb el seu vaixell i torna només per endur-se el fill de tots dos, acompanyat de la seva dona Kate. Un cop que Madama Butterfly veu com Pinkerton l'ha enganyat, és aleshores quan esdevé la tragèdia. 

El muntatge d’Ópera 2001 compta amb Martin Mázik a la direcció musical, Roberta Matelli a la direcció escènica i Luis Miguel Lainz a la direcció artística. Yuko Otami dirigeix el el Cor Hirosaki de Japó i l’escenografia ha estat encarregada a Alfredo Troisi. En els papers principals actuaran Miki Mori (Madama Butterfly), Andrés Veramendi (Pinkerton), Liliana Mattei (Suzuki), Giulio Boschetti (Sharpless), Dimiter Dimitrov (Goro) i Nikolay Bachev (Yamadori).

Òpera 2001, acostant l’òpera als nous públics · Òpera 2001 va ser creada a l’estat espanyol el 1991 per Marie-Ange i Luis Miguel Lainz, com a prolongació de la companyia matriu de Paris. L'associació de Marie-Ange, procedent del món del turisme i de l’espectacle i apassionada de la música, i de Luis Miguel Lainz, amb la seva doble formació empresarial i arquitectònica, han contribuït a l'èxit d’aquesta empresa.

Òpera 2001 va adquirir aleshores el compromís d’organitzar i produir espectacles lírics a l’Estat i a altres països d'Europa, mantenint vives les obres més famoses del repertori operístic amb la finalitat que les joves generacions aprenguin a estimar l’òpera. Sempre a la recerca dels millors cantants, Òpera 2001 és conscient que només la qualitat pot seduir els espectadors. Per això té cura de cada detall per a que qualsevol representació en qualsevol teatre sigui única. Compta amb una gran experiència, adquirida al llarg de tots aquests anys i les seves produccions ja sumen més d'un milió i mig d'espectadors.

Entre les produccions que ha dut a terme s'hi compten òperes com La Bohème, Tosca i Turandot del mateix Puccini, nombroses composicions de Verdi com Aída, Rigoletto i Nabucco, o algunes de les peces més populars de Mozart. Per al 2016 ja preparen La flauta màgica de Mozart i El Barber de Sevilla de Rossini. Al Teatre Municipal ja han actuat amb les òperes Lucia di Lammermoor, La Bohème i Nabucco.

Giacomo Puccini: figura universal · Giaccomo Puccini  (Lucca , 1858 - Brussel·les, 1924) és un dels grans compositors de la segona meitat del segle XIX. Tot i que el 1876 va estrenar una remarcable Messa di Gloria (missa de glòria) es va dedicar principalment al gènere operístic. Va ser considerat proper al corrent verista, la darrera escola operística del segle XIX, però el va superar barrejant el romanticisme de l’expressió amb la modernitat del llenguatge musical.

Descendent d’una família de músics es va formar al conservatori de Milà, on va ser  deixeble de Bazzini i Ponchielli.  Aquest el va animar a compondre òperes: la primera va ser l’obra en un acte Le Villi (1884), després Edgar (1889). La tercera òpera va ser Manon Lescaut (Torí, 1893) que va marcar l’inici d’una col·laboració amb els llibretistes Luigi Illica i Giuseppe Giacosa. La consagració definitiva va arribar amb La Bohème (1986) que va fer-se molt popular uns anys després. Altres èxits van ser Tosca (Roma, 1900) i Madama Butterfly (1904), amb la qual va iniciar una sèrie d’experiències musicals que tendien a incorporar elements exòtics.

Després de compondre Il Trittico, Puccini va deixar la seva darrera obra inacabada Turandot, basada en la faula xinesa. No es pot oblidar la importància dels seus personatges femenins de les seves òperes, sempre acompanyats per una orquestració rica i original i amb un gran sentit teatral. Les seves obres formen part del repertori universal.

  • Compartir