Sou a: Inici / Noticies / Mostra Igualada presenta la programació de la 30a edició

Mostra Igualada presenta la programació de la 30a edició

La Mostra reivindica la cultura com a font d’aliment imprescindible per créixer com a persones de la mà de l’eslògan “Espectacles que et fan créixer”
21-03-2019
Mostra Igualada presenta la programació de la 30a edició

Foto: Mostra Igualada

Aquest dimecres, 20 de març, s’ha presentat la 30a Mostra Igualada, que tindrà lloc del 4 al 7 d’abril. La presentació s’ha fet coincidir amb el Dia Mundial del Teatre Infantil i Juvenil. Al matí ha tingut lloc un acte organitzat per la Fira al Teatre Nacional de Catalunya, que ha comptat amb la presència de diversos representants del sector i institucionals. Durant l’acte s’ha llegit el manifest d’ASSITEJ España, hi ha hagut l’actuació de Planeta Trampolí i s’ha fet una fotografia de família amb les companyies participants a l’edició d’enguany. 

En el seu 30è aniversari la Mostra reivindica la cultura com a font d’aliment imprescindible per créixer com a persones de la mà de l’eslògan “Espectacles que et fan créixer”. El conjunt de la programació ofereix un cartell ric en formats, gèneres i estils amb espectacles per a infants a partir de 3 anys, joves i públic familiar. La Mostra és el punt de trobada anual dels professionals del sector amb una Llotja i activitats adreçades a companyies i programadors per proveir les programacions familiars d’arreu del territori català i facilitar l’accés als circuits estatals i internacionals.

La Mostra en xifres · Enguany la Mostra Igualada reuneix 55 companyies en un total de 114 representacions. D’aquestes companyies, 39 són de Catalunya, 11 de la resta de l’Estat i 5 internacionals. Dels 55 espectacles que es podran veure, hi haurà 20 estrenes: 12 absolutes i 8 a Catalunya. La Mostra tindrà 18 espais, 11 de sala i 7 de carrer, a més de 3 itinerants, entre els quals un recorregut al costat del riu Anoia. 

La programació · El dijous 4 d’abril a les 21h tindrà lloc l’espectacle inaugural de la 30a Mostra Igualada amb El viaje de Ulises de la companyia basca Teatro Gorakada, que ja van participar a la Mostra Igualada amb Moby Dick (2017). La companyia oferirà un espectacle que planteja el viatge de l’heroi grec com a metàfora de la vida i com a lluita contra les dificultats i les diverses maneres de resoldre-les. Un viatge ple de peripècies úniques i de jocs compartits en què cada acte, cada escena, és un univers en sí. 

La prestigiosa companyia internacional Plasticiens Volants portarà per primer cop a l’Estat Leonardo, somnis i malsons, un espectacle de gran format al Parc Central

El plat fort de la 30a edició tindrà lloc el dissabte 6 d’abril a les 21:30h amb l’actuació de la companyia francesa Plasticiens Volants, que oferirà un espectacle de gran format al Parc Central d’Igualada. La prestigiosa companyia té una llarga trajectòria internacional i ha actuat arreu del món, des de grans ciutats fins a places de pobles, des de petites festes fins a esdeveniments mundials com ara cerimònies dels Jocs Olímpics, coneixent espectadors dels cinc continents. 

L’espectacle que porten a la Mostra, Leonardo, somnis i malsonses podrà veure per primer cop a l’Estat espanyol. Es tracta d’una proposta molt visual pensada per ser vista per milers de persones. L’obra està basada en la figura de Leonardo da Vinci i reinventa les fantasies del mestre de la mà de Salai, el seu deixeble. La companyia, a través de figures inflables gegants, evoca els invents, el coneixement, l’art, tècnica i els processos creatius de da Vinci. 

La Fira celebra l’aniversari amb l’eslògan “Espectacles que et fan créixer” i reivindica la cultura com una font d’aliment imprescindible per créixer com a persones, a qualsevol edat. Per aquest  motiu, la protagonista del cartell –obra de la pintora i il·lustradora Carme Solé Vendrell– és una nena nodrida d’espectacles, que es posa de puntetes per fer-se més i més gran.Les migracions i els refugiats, la visió de gènere, el teatre inclusiu i les obres amb mirada infantil amb nens i nenes com a protagonistes, són algunes de les temàtiques de la programació d’enguany. 

Les migracions i els refugiats, des de diverses perspectives i visions, estaran presents a la programació amb les següents obres. Les 7 diferències d’El Pont Flotant, un espectacle per reflexionar en família sobres les dificultats que podem trobar a l’hora de relacionar-nos amb persones molt diferents; Baobab. Un arbre, un bolet i un esquirol de La Pera Llimonera, un trepidant viatge d’un esquirol i un bolet a la recerca d’un arbre on viure; Salüq de MaQuinant Teatre, una proposta en què la poesia visual, la dansa, les arts plàstiques i les noves tecnologies es troben per explicar una història de migració al Mediterrani, de la mà d’una nena; i Refugi de Clownidoscopio, un espectacle sense paraules que ens recorda que tots necessitem trobar el nostre lloc al món. 

La Mostra portarà tres espectacles amb visió de gènere. PlayOff de La Joven Compañía, una tragicomèdia que reflexiona sobre el paper de la dona i de l'esport femení en una societat que encara manifesta un masclisme ferotge en molts àmbits; La petita Capmany de Tanaka Teatre, un viatge tendre i divertit a través de les tradicions populars per viure una aventura fantàstica i emocionant de la mà de la petita Maria Aurèlia Capmany; i Gri-Gri de Marionetes Nòmades, un espectacle de titelles de mida humana que narra un dia qualsevol en la vida de dues dones de diferents generacions a Burkina Faso, casades i sotmeses pel mateix home. 

Els nens i nenes també tindran protagonisme dalt de l’escenari amb diverses obres treballades des d’una mirada infantil i on els protagonistes són els infants. L’aventura d’avorrir-se de l’Estaquirot Teatre, un espectacle que pretén motivar la creativitat dels més petits i fer-los reflexionar sobre la gestió del temps; Mil Bocins de ZiPit Company, una història surrealista que parla de resiliència, de la capacitat de tornar a aixecar-nos quan caiem i de la possibilitat d'arreglar allò que es trenca en mil bocins; Tahi de Magam, un espectacle en què la música, els colors i una sèrie d'objectes guiaran a la Tahi en una aventura plena d'emocions, màgia i diversió; Una poma, un pomer de De_paper, un espectacle delicat, de llibretes i cançons populars ens expliquen el cicle de la vida; Petit Big Blue de PanicMap Proyectos Escénicos, un espectacle en què el moviment, les formes i els colors ofereixen una experiència única que anima a nens i pares a reconèixer les seves emocions; El senyor petit de Teatre a la Fuga, una proposta que obre la curiositat, la imaginació i la màgia dels infants; i Sabates Noves de Tian Gombau-L’home dibuixat, una teranyina emocional que incorpora objectes molt enginyosos i creatius i que ens transporta per un univers paral·lel creat amb grans dosis d'afecte i tendresa. Tambés’inclouen en aquesta secció els ja esmentats La petita Capmany de Tanaka Teatre i Salüq de MaQuinant Teatre.

Alhora, la Fira posa sobre la taula la necessitat i l’obligació de programar espectacles amb mirada inclusiva com l’obra Superabile de Teatro la Ribalta-Kunst der Vielfalt. Una obra protagonitzada per quatre actors, dos d’ells amb cadira de rodes, que posen a escena la seva vida quotidiana, les mirades dels altres, la necessitat d’anar sempre acompanyats, la manca d’intimitat i la pèrdua d’autonomia. L’espectacle compta amb un dibuixant en directe que crea un món de figures i projectant-les sobre l’escena, i els actors queden immersos en un còmic de la vida.
 
La Mostra Igualada també es posiciona com a espai de suport a la creació i exhibició de projectes escènics per a tots els públics i reafirma la seva aposta amb la programació de cinc projectes que en edicions anteriors s’han presentat al Mercat de Projectes. És el cas de Ningú és un zombi de Teatre Calànime, un musical que evidencia que la veritable amistat no entén de diferències socials o culturals, de vius o morts; i Back 2 Classics de Planeta Trampolí, un espectacle de llit elàstic fresc, proper i íntim per a tota la família on el circ més clàssic es fusiona amb cultures urbanes a través del ball, la música i l’art del Turntablism. S’hi inclouen igualment els esmentats Una poma,un pomer de De_paper, La Petita Capmany de Tanaka Teatre i Mil Bocins de ZiPit Company. 

20 estrenes: 12 absolutes i 8 a Catalunya · Enguany la Mostra compta amb 20 estrenes, de les quals, 12 són absolutes i 8 es podran veure per primer cop a Catalunya. 

Les estrenes absolutes són A grande floresta de Teatro do Mar, on una gran tempesta canvia el curs del món i el comportament de tots els que l’habiten; Big Bang Cuc de Blink Flash, un espectacle plàstic ple d'humor i moviment. Cuc, un ser gegant arribat de l'espai, despertarà els sentits dels més menuts i els convidarà a entrar dins la seva panxa en un viatge sensorial, immersiu i lúdic; Italino Grand Hotel de Companyia La Tal, que gira al voltant de la pregunta Qui renta el milers de llençols dels hotels?Joc de cadires de CAL Teatre, que parla sobre la relació entre les persones i les cadires i com el lloc que ocupem condiciona el nostre punt de vista: tot depèn de la cadira des de la que es miri; Oops! de Teatre Mòbil, un cant a l’optimisme, a viure i a riure amb els pulmons plens i els ulls clars; Planeta M.Art de Marcel Gros, un món interior creat, imaginat i somiat per aquest pallasso que ha marcat la infància dels més petits i dels que ja són grans; Quimera de La Guilla Teatre, un espectacle en què els espectadors entraran en un nou món de somnis i il·lusions, on res pot ser i tot és possible, un lloc sense mòbils ni connexió a internet, un món on només la imaginació hi té cabuda; i finalment, Voilà de Sergi Buka, un homenatge a la màgia del circ. 

Completen les estrenes absolutes Bobab. Un arbre, un bolet i un esquirol de La Pera Llimonera, Back 2 Classics de Planeta Trampolí, La petita Capmany de Tanaka Teatre i Mil bocins de ZiPit Company.

Es podrà veure per primer cop a Catalunya CALMA! de Guillem Albà, un solo en què el conegut clown proposa un divertit muntatge per riure i fer-nos oblidar les presses del dia a dia; i Piccoli sentimenti de Tof Théatre, una exquisida mescla entre l’univers sensible del teatre de titelles, l’art brut de l’artista Antonio Catalano i el món sonor de Max Vandervorst. També s’estrenaran els esmentats Leonardo, somnis i malsons de Plasticiens Volants, Petit Big Blue de PanicMap Proyectos Escénicos, Refugi de Clownidoscopio Teatre, Sabates noves de Tian Gombau-L’home dibuixat, Salüq de MaQuinant Teatre i Superabile de Teatro la Ribalta-Kunst der Vielfalt.

De la resta de l’Estat i internacional · Es podran veure 11 propostes de l’Estat espanyol. El viaje de Ulises de Teatro Gorakada, Meeting Point d’Ertza i Etxea/Casa d’Aimar & cía, les tres companyies procedents del País Basc; PlayOff de La Joven Compañía de la Comunitat de Madrid; Amor Oscuro [Sonetos] d’Aragó. Des del País Valencià vindran a Igualada les companyies: Tian Gombau - L’home dibuixat amb Sabates noves; PanicMap Proyectos Escénicos amb Petit Big Blue;El Pont Flotant amb Les 7 diferències; MaQuinant Teatreamb Salüq i Portillo-Monfort amb Biblioteca de sons i sorolls. Finalment, procedents de les illes balears, actuaran Clownidoscopio Teatre amb Refugi. 

Pel que fa a les propostes d’àmbit internacional, arribaran a Igualada 5 espectacles. Piccoli sentimenti dels belgues Tof Théatre; Superabile dels italians-alemanys Teatro la Ribalta-Kunst der Vielfalt; Othli de la Compañía D'Jade, amb intregrants de Mèxic i Catalunya; A grande floresta dels protuguesos Teatro do Mar i Leonardo, somnis i malsons dels francesos Plasticiens Volants. 

La Mostra JOVE · Els darrers anys la Mostra ha apostat per conquerir també el públic juvenil (a partir de 12 anys) centralitzant totes les propostes per aquesta franja d’edat a L’Escorxador, que per tercer any consecutiu es convertirà en un espai gestionat pels mateixos joves, amb l’acompanyament de l’equipament juvenil La Kaserna i la Mostra. A través d’un Grup de Participació Jove, una trentena de nois i noies es reuneixen periòdicament per proposar, debatre i decidir totes les activitats paral·leles que no formen part de la programació oficial. D’aquesta manera la Fira contribueix a dissenyar l’espai segons les inquietuds dels mateixos joves. 

Durant els quatre dies de Fira el Grup de Participació Jove ha organitzat una quinzena d’activitats. Dijous 4 tindrà lloc un taller de percussió a càrrec de Protons i divendres 5 ja començarà el gruix de programació amb un taller de percussió corporal amb Kike Cuadros; improshows amb els Instituts Joan Mercader i Pere Vives Vich; l’espectacle El mal querer de Rosalíaa càrrec de l’Aula, escola de dansa i el concert de Lluna plena. Dissabte 6 destaquen una classe oberta de swing amb Swing Anoia; un dinar popular, una postfunció de l’espectacle PlayOff amb NovaVeu (Recomana.cat) i els concerts Les Pastes de la iaia i Contracorrent. Diumenge 7 les activitats acabaran amb l’espectacle Q33NY, ...i tu, què estaves fent? d’Enemic Natural; un taller de cartomàgia i l’actuació de percussió a càrrec de Deutèriums. 

Dels quatre itineraris per edats que proposa la Mostra, el tercer està dedicat exclusivament a propostes juvenils a L’Escorxador amb nou espectacles: PlayOff de La Joven Compañía; Elefant Terrible d’El Eje i Produït per H.I.I.I.T.; Amor Oscuro [Sonetos] de Viridiana i Meeting Point d’Ertza. L’humor i el clown també hi tenen cabuda a la Mostra JOVE amb l’estrena a Catalunya de CALMA! de Guillem Albà i amb la funció de Bye bye, Confetti de Companyia Comediants La Baldufa. Pel que fa a l’àmbit musical els joves podran gaudir de My (Hip-Hop) History de Pulmon Beatbox (espectacle de cloenda jove); Mali Vanili amb Lo nostre no funcionai, finalment, el Cor de Teatre Joves portaran a la Mostra Romeo&Julieta.

La Mostra a les escoles · Un any més, els alumnes dels centres educatius d’Igualada seran els primers espectadors de la Mostra amb les funcions escolars del dijous 4 i el divendres 5 d’abril. En total uns 4.199 alumnes, 3.556 de primària i 643 de secundària. La Mostra treballa cada cop més amb les escoles i instituts per potenciar les arts escèniques als més petits de la mà dels centres educatius de la ciutat i els seus docents, tant veient espectacles com participant en activitats paral·leles.

Els itineraris de la Mostra · Per fer més accessible i segmentar el volum de programació, la Mostra Igualada es divideix en 4 itineraris en funció del públic al qual es dirigeixen els espectacles. Així, trobem l’itinerari ‘Per als més petits’, amb espectacles per a nens i nenes a partir de 3 anys; l’Itinerari ‘Per als no tan petits’, a partir de 6 anys; la ‘Mostra JOVE’, per a noies i noies a partir de 12 anys i l’itinerari ‘Per a tothom’, amb propostes per a tots els públics.

La Mostra PRO · Un any més la Mostra PRO s’instal·larà al Museu de la Pell i l’Adoberia Bella i tindrà La Llotja de professionals com a epicentre de tota l’activitat. Dins de les activitats professionals, cal destacar la jornada professional de dijous al matí amb la taula rodona ‘Infància, cultura i ciutat’ al voltant de repensar les ciutats permetent que l’acció cultural hi tingui un paper rellevant amb espais i equipaments adequats, inclusius, multifuncionals i segurs, garantint la llibertat de moviments i incloent la participació dels infants i adolescents en els processos de disseny, ja que també en són usuaris; i el 10è Mercat de Projectes d’espectacles que possibilita la producció de muntatges que ara només són una idea. 

Altres activitats que es desenvoluparan al llarg dels quatre dies de Fira són reunions ràpides i trobades pactades o informals que afavoreixen el contacte entre els diferents agents; la trobada Plataforma Teatre per a Joves que farà un pas més en la constitució del necessari circuit de teatre juvenil; la sessió TTP Forma impulsada per l’Associació Professional de Teatre per a Tots els Públics; la Mostra Mestra, una iniciativa que dota d’eines els docents a l’hora de mirar i parlar d’un espectacle; i la reunió a porta tancada ‘Debate futuro COFAE’ de la Coordinadora de fires d’arts escèniques de l’Estat. A més, la Mostra comptarà amb la gestora cultural Margarida Troguet com a facilitadora PRO. 

En la darrera edició, la Mostra Igualada va acollir 685 professionals acreditats (programadors, companyies no programades i expositors) que representaven 327 entitats. D’aquestes, 276 eren de Catalunya, 35 de l’Estat Espanyol i 16 internacionals. A aquesta xifra cal sumar-hi les companyies participants en la programació que fan augmentar el registre fins gairebé els 740 inscrits. De moment per aquesta 30 edició ja s’han inscrit 628 professionals de 337 entitats.

La Mostra continua treballant per atraure programadors espanyols i internacionals, així com per obrir la Fira a la resta de l’Estat i a Europa. Les acreditacions professionals continuen obertes a través de la pàgina web de la Mostra.

Mostra Igualada - Fira d’espectacles infantils i juvenils · Mostra Igualada és la Fira de referència de les arts escèniques per a tots els públics de Catalunya. Un gran aparador dels millors espectacles per a públic infantil i jove, que aplega milers d’espectadors a la capital de l’Anoia i que té com a objectius nodrir les programacions familiars d’arreu del país i afavorir la internacionalització de les companyies que hi participen. Considerada Mercat estratègic de Catalunya, està organitzada per l’Ajuntament d’Igualada i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Del 4 al 7 d’abril de 2019 celebrarà la 30a edició.

(*informació via Mostra Igualada)

  • Compartir