Sou a: Inici / Noticies / Nao d'Amores porta 'Triunfo de amor' a l'Ateneu

Nao d'Amores porta 'Triunfo de amor' a l'Ateneu

El Teatre Municipal l’Ateneu acull una nova activitat dins del centenari del naixement del poeta i crític literari Josep Romeu i Figueras
25-09-2017

El proper diumenge, 1 d’octubre, a les 19h, el Teatre Municipal l’Ateneu d’Igualada acollirà un nou acte del centenari del poeta i crític literari anoienc, Josep Romeu i Figueras. Serà concretament la representació de l’obra Triunfo de Amor, de Juan del Enzina, a càrrec de Nao d’Amores. La companyia segoviana és una de les poques especialitzades en teatre medieval que existeixen actualment. Presenta un espectacle que reflecteix el pas del debat amorós de tradició medieval al que serà el gran tema de la literatura renaixentista: el poder de l’amor. L’activitat forma part també del Programa  estatal d’arts escèniques Platea del Ministeri de Cultura.

Reviure avui el teatre medieval · A banda de les nombroses pervivències tradicionals de la teatralitat medieval ibèrica, hi ha hagut intents molt notables d’acostar els textos dramàtics d’aquella època amb muntatges d’avui. Com esmenta el catedràtic d’història del teatre de la URV, Francesc Massip, Josep Romeu i Figueras “va ser el pioner amb els seus cicles de teatre medieval muntats al Saló del Tinell de Barcelona entre 1961 i 1969, que no només restituïen després de segles d’oblit la materialitat escènica d’aquells textos, sinó que es van convertir en una de les aportacions més significatives en el panorama cultural d’aquella dècada i, de la seva estètica, van derivant tants aspectes de grups com els Joglars i Comediants”.

En aquests moments el grup més destacat a la península que treballa la teatralitat medieval i del primer Renaixement és la companyia Nao d’Amores, fundada per la directora Ana Zamora i la musicòloga i intèrpret Alicia Lázaro. Va néixer el 2001 com un col·lectiu de professionals procedents del teatre clàssic, els titelles i la música antiga, desenvolupant una tasca d'investigació i formació per a la posada en escena del teatre medieval i renaixentista.

Lluny de pretendre una reconstrucció arqueològica, la seva manera d'escenificació articula tècniques escèniques molt primitives des d'una òptica contemporània, per  reivindicar el fet teatral en el seu caràcter específic, únic i irrepetible. És la seva aposta pel teatre clàssic com a bé cultural, que repercuteix directament en el desenvolupament intel·lectual, creatiu i lúdic dels ciutadans.

Durant la seva trajectòria, Nao d’Amores ha obtingut una vintena de premis i guardons i ha estat finalista als premis Max. A més, ha participat a la majoria de festivals de teatre clàssic estatals. De la seva producció cal destacar-ne els muntatges Misterio del Cristo de los Gascones (2007), Auto de los Reyes Magos (2008) i Dança da Morte (2010). En l’actualitat tenen en cartell Triunfo de amor, de Juan del Enzina, i Europa, d’Andrés Laguna. 

Triunfo de amor: teatre i música · “Omnia vincit amor” o l’amor tot ho venç, és la cita de les Bucòliques de Virgili, escollida com a pòrtic del muntatge Triunfo de amor. És un espectacle a partir de diversos textos dramàtics i músiques del que ha estat considerat el gran iniciador del teatre espanyol i que va ser molt popular a la seva època. Juan del Enzina (1468-1529) va ser poeta, cantant, músic i autor teatral, va estar al servei de ducs i papes i, ja gran, va ser ordenat sacerdot. La seva obra alterna composicions religioses i profanes.

Sobre l’escenari, Triunfo de amor és un espectacle que neix de l’ideari del poema homònim i que recorre els grans moments de la segona etapa creativa de l’autor, d’influència italiana de caire profà i humanista. La dramaturga i directora Ana Zamora diu que treballen “ressuscitant un teatre que fa redescobrir-nos en aquestes criatures escèniques que, sota la màscara del pastor, viuen la seva pèrdua de llibertat sota el jou i davant el poder d’aquest Amor que ens governa, un Amor que de vegades destrueix de manera catastròfica, però que també ens pot fer millors”.

Les entrades es poden comprar al Punt de Difusió Cultural i Turística d’Igualada (c/ Garcia Fossas, 2) de dimarts a dissabte, de 19 a 21h, i el dissabte i diumenge d'11 a 14h. També des d’una hora abans a la taquilla del Passatge Vives i on-line al web www.ticketea.com. Les entrades tenen un preu de 18 i 15 euros, amb descomptes per diversos col·lectius.

  • Compartir