Sou a: Inici / Noticies / Nou Pla Local d’Infància, Adolescència i Família

Nou Pla Local d’Infància, Adolescència i Família

Inclou 104 accions, en 28 línies d’actuació i 6 eixos estratègics, amb l’objectiu de garantir el benestar de tots els infants i adolescents
03-10-2018

El passat mes de juliol, el ple municipal de l’Ajuntament d’Igualada va aprovar el Pla Local d’Infància, Adolescència i Família d’Igualada 2018-2022 (PLIA), elaborat en col·laboració amb la Diputació de Barcelona. Aquest dimecres n’ha exposat els detalls la tinent d’alcalde d’Acció Social, Igualtat i Joventut, Carme Riera.

El pla s’ha elaborat sota tres principis rectors bàsics: el de la sostenibilitat i l’eficiència, el de la transversalitat i el treball en xarxa i el de l’avaluació continuada. I el seu objecte fonamental, contemplant també els objectius bàsics establerts per la Declaració Universal dels Drets dels Infants i per la Convenció de Nacions Unides sobre els Drets dels Infants, és traçar les línies d’actuació de la ciutat en l’àmbit de la infància i l’adolescència per als propers quatre anys.

Elaboració i objectius · En els diferents tallers i enquestes que han fet possible la diagnosi necessària per a nodrir aquest pla hi han participat des de tècnics municipals de diferents regidories a entitats del territori, passant per escoles de la ciutat, el Consell d’Infants o els Joves Corresponsals de La Kaserna als instituts.

En tractar-se del primer pla en aquest àmbit a la capital de l’Anoia, s’ha optat per establir una relació extensa d’actuacions a executar, incorporant tant el manteniment de les actuacions que ja s’estan realitzant com la identificació de noves iniciatives per a la millora de les polítiques públiques i dels recursos adreçats als infants, als adolescents i a les seves famílies.

El resultat ha estat la identificació de 104 accions agrupades en 28 línies d’actuació i 6 eixos estratègics. L’eix 1 recull accions de caràcter transversal relacionades amb la Participació d’infants i adolescents mentre que els eixos 2 a 6 fan referència als diferents àmbits d’intervenció pública: Espai Públic i Mobilitat; Esports, Cultura i Lleure; Educació; Salut i Serveis Socials. D’aquestes 104 accions, s’han prioritzat 25 per a la seva posada en marxa de manera més immediata i 47 accions més s’hauran d’executar durant el primer bienni d’execució del pla.

Línies d’actuació i mecanismes d’implementació · L’eix 1, el de la Participació, estableix iniciatives que han de permetre consolidar el Consell d’Infants com a eina participativa, promoure la cultura de participació entre infants i adolescents, implicar-los en la vida associativa d’Igualada i garantir que la presa de decisions per part de l’Ajuntament tngui en compte les seves visions i aportacions.

El segon eix, centrat en l’Espai Públic, planteja accions per promoure un entorn adient per infants, adolescents i famílies, per vetllar pel civisme, el respecte i la convivència en l’espai comú, per promoure un model de mobilitat urbana, sostenible, saludable i confortable i per avançar cap a una ciutat respectuosa amb el medi ambient. L’eix 3, el dels Esports, la Cultura i el Lleure Educatiu, es proposa garantir a totes les famílies la igualtat en l’accés a aquests camps, promoure l’esport i els hàbits saludables, fomentar les activitats culturals i de lleure educatiu, facilitar l’accés a espais i recursos de suport a l’estudi i millorar la informació sobre les activitats i recursos que tenen a l’abast.

El quart eix, el de l’Acompanyament Educatiu, planteja estimular l’accés a les llars d’infants en la petita infància, promoure l’accés a l’educació, vetllar per la innovació a les escoles, promoure l’èxit educatiu, incentivar la vinculació entre centres escolars i agents del territori, combatre les situacions de bullying, educar amb perspectiva de gènere i vetllar per una alimentació saludable als menjadors.

L’eix número 5 és el de la Prevenció, Promoció d’Hàbits i Estils de Vida Saludables i Protecció de la Salut. Aquí s’estableixen accions per millorar la prevenció i promoció de la salut en infants, adolescents i famílies, vetllant especialment per aquells ciutadans en situació de vulnerabilitat social. I, precisament, el sisè i últim eix se centra específicament en aquesta Atenció i Suport als Infants, Adolescents i Famílies en Situació de Risc. I ho vol fer amb actuacions orientades a millorar les eines de detecció d’aquests casos i a garantir la cobertura de les necessitats bàsiques de tots els infants i adolescents.

Carme Riera ha explicat, finalment, que la implementació d’aquest pla durant els propers quatre anys es regirà per diferents mecanismes d’avaluació i seguiment, que tindran com a referència la Taula Local d’Infància i Adolescència d’Igualada, que s’ha de constituir properament.

  • Compartir