Sou a: Inici / Noticies / Nova 'Sala Teresa Mimó' a la Residència Pare Vilaseca

Nova 'Sala Teresa Mimó' a la Residència Pare Vilaseca

Va serimpulsora i primera presidenta de la Federació de les Associacions de Vídues de Catalunya i pionera en la defensa dels drets de les dones
23-02-2018

Avui divendres 23 de febrer s’ha dut a terme la inauguració oficial de la Sala Teresa Mimó a la Residència Pare Vilaseca, centre gestionat pel Consorci Sociosanitari d’Igualada (CSSI).  El nou espai és una sala d’activitats polivalent de 243 m2 que es posà en funcionament a finals de desembre i que suposa una gran millora per a les persones ateses al centre. L’obra ha significat una inversió de 500,000€ i ha comptat amb ajuts de la Fundació Bancària “la Caixa” i de la Diputació de Barcelona. La sala porta del nom de Teresa Mimó, en reconeixement a la feina que ella, Viuda Riera, va fer com a pionera en la defensa dels drets de les dones, i com a promotora de la Residència Pare Vilaseca.

Durant l’acte, l’alcalde d’Igualada i President del CSSI, Marc Castells, ha descobert una placa amb la biografia de la Teresa Mimó i una placa commemorativa de l’acte. Hi ha hagut parlaments a càrrec de Jordi Ferrer, gerent del CSSI, Montserrat Riera, néta de la Teresa Mimó,   Cristina González Viu, directora comercial de Barcelona província de CaixaBank, i Marc Castells, alcalde d’Igualada, que s’han adreçat als nombrosos assistents que incloïen  les persones ateses a la residència i el centre de dia, els seus familiars, varis regidors del consistori i polítics de la comarca, els familiars de la Teresa Mimó, els representants de CaixaBank i els professionals que han treballat en l’obra, entre d’altres.

L’alcalde ha agraït a la Fundació Bancària “la Caixa” i a la Diputació de Barcelona el seu suport, ha fet un reconeixement a la tasca que va fer la Teresa Mimó, i ha destacat que aquesta obra tan necessària és la primera fase d’un projecte més ampli que consistirà en l’ampliació i reforma de la Residència Pare Vilaseca. 

La celebració ha comptat amb una actuació dels músics Quico Tretze i Red Pèrill i els assistents han brindat amb cava i han gaudit d’un aperitiu preparat per l’equip de cuina de la residència.

La nova Sala Teresa Mimó està situada a la part posterior del jardí central que hi ha entre els dos edificis de la residència, el primer construït l’any 1987 i el nou edifici d’ampliació, construït l’any 2005. Ambdós edificis ara queden connectats mitjançant una passarel·la coberta situada davant la façana de la nova sala. La nova sala permet disposar de molt més espai que la sala d’actes anterior, de 100 m2, que era massa petita per acollir moltes de les activitats del centre, que inclouen concerts, tallers, teràpies amb gossos, sessions de cinema o poesia, recepcions, xerrades, celebracions litúrgiques o sessions formatives. La nova sala millora l’accessibilitat ja que l’accés a la sala anterior es feia per un passadís estret que no permetia el creuament de dues cadires de rodes. La nova sala disposa d’una paret mòbil que permet dividir-la en dos espais que poden acollir activitats de forma simultània. Disposa d’un vestíbul d’entrada, dos lavabos, un d’ells adaptat, una sala tècnica de control i emmagatzematge, i un escenari amb tarima, faristol, tres taules, cortina teló automatitzada, i sistema de climatització. Està dotada de dos videoprojectors i les corresponents pantalles de projecció, una pantalla de televisió, equip de so i micròfons, wifi i telefonia. El projecte també ha inclòs la urbanització i arranjament de la rampa de vehicles i vianants que dóna al carrer de l’Espelt i  l’obertura d’una nova porta amb videoporter en la part posterior de la finca.

La sala ha estat dissenyada per l’arquitecte Ferran Mateu i executada per la constructora Gruas, i ha comptat amb Grup Carles com equip d’enginyeria i Jordi Marí com a director d’execució de l’obra.

Teresa Mimó, una vida al servei de les persones amb necessitats · Teresa Mimó i Catalan (Olesa de Montserrat, 1915  - Igualada, 2007) va néixer el 20 d’octubre de 1915 a Olesa de Montserrat, filla de Salvador i Joaquima. Esposa de Salvador Riera Llibre, matalasser i músic, amb qui va tenir dos fills, Marc, pediatre, i Salvador, escolapi. Es traslladen a viure a Igualada el 1942, al número 7 del carrer del Roser, on tenen una matalasseria, el negoci familiar. El 1966 enviudà i inicià la participació a l’Associació de Vídues d’Igualada i Comarca, entitat que va presidir. L’any 1982 fou impulsora i primera presidenta de la Federació de les Associacions de Vídues de Catalunya. Pionera en la defensa dels drets de les dones, va crear una xarxa de suport i formació laboral per a vídues joves sense recursos.

En la dècada dels setanta, conjuntament amb Marcel Castells i posteriorment amb mossèn Còdol i Aleix Castelltort, entre d’altres, va promoure la creació de la Residència Pare Vilaseca, centre que s’inaugurà l’any 1987. La visionària idea inicial era convertir unes dependències del “Casal” en habitacions per pernoctar-hi les persones grans i poder combinar-ho amb els serveis de menjador que es projectaven per a la “Llar dels Jubilats”.

Fou una gran lectora i molt activa en els diversos grups en que va participar fruit del seu compromís cristià. El 21 de maig de 1998 ingressà a la Residència Pare Vilaseca, on residí fins a la mort el 18 d’octubre de 2007.

Segona fase: Reforma i ampliació · La Sala Teresa Mimó és la primera fase d’un ambiciós projecte de millora i ampliació de la residència. La segona fase, amb un pressupost d’aproximadament 3 milions d’euros, inclourà la reforma i ampliació de les plantes lila i groga de la residència i la creació d’un nou edifici d’oficines. L’objectiu és modernitzar la part més antiga de l’edifici de 1987 reformant les habitacions de la planta lila per convertir-les en adaptades, millorant les instal·lacions i els espais pels professionals, i ampliant les zones comunes, menjador, sales d’estar, sales d’activitats i passadissos, per adequar-les a les necessitats de les persones ateses amb demències més avançades i a les persones que poden residir en unitats de convivència. Si bé la inversió està enfocada en una modernització i adequació de l’edifici per tal de millorar la prestació de serveis, l’actuació permetrà augmentar el nombre de places de la residència en 7 llits addicionals, que faran que la residència passi dels 152 llits actuals als 159 llits.  Ja s’han completat els estudis previs d’aquesta segona fase i l’arquitecte Salvador Balcells està finalitzant el projecte bàsic i executiu. Es preveu assegurar tot el finançament i licitar les obres en el segon trimestre d’aquest any, i iniciar l’obra després de l’estiu de 2018, per finalitzar-la l’any 2019.

L’obra de la segona fase inclourà la construcció de 3 noves habitacions dobles i adaptades en l’espai de l’antiga sala d’actes, que permetran reubicar llits actualment situats a la planta lila i la reforma i ampliació de la planta lila. En paral·lel es construirà un nou mòdul d’oficines que acollirà una dotzena de professionals dels serveis centrals del CSSI, i que estarà situat en el talús que actualment separa el jardí de pins i l’esplanada d’entrada de mercaderies. Això permetrà alliberar els espais que aquests treballadors ocupen actualment a la planta groga, els quals es destinaran a millorar el servei en aquesta unitat i a la creació d’unitats de convivència. També està previst crear una nova sala d’estar pels usuaris i familiars de la planta verda, traslladant un espai de magatzem. Addicionalment, s’assegurarà el subministrament elèctric del centre amb un generador que es podrà utilitzar quan hi hagin incidències.

(*informació via CSSI)

IMATGES DE L'ACTE A LA GALERIA FLICKR DE L'AJUNTAMENT

  • Compartir