Sou a: Inici / Noticies / Noves campanyes d'actituds cíviques a l'espai públic

Noves campanyes d'actituds cíviques a l'espai públic

Tres agents cíviques ja fan tasques informatives i s’inicien campanyes enfocades a la tinença d’animals o la seguretat dels menors amb bicicleta
14-11-2018

L’Ajuntament d’Igualada inicia aquest mes de novembre noves accions per a la promoció d’actituds cíviques, amb la voluntat d’incidir en determinats aspectes que poden alterar la bona convivència en l’espai públic o que afecten a la seguretat de sectors molt concrets de la població. Aquest dimecres n’ha avançat els detalls la regidora de Barris i Civisme, Mireia Duran.

En primer lloc, l’Ajuntament ha ampliat de manera destacada el nombre d’agents cívics que alerten la ciutadania de possibles comportaments que contravinguin les ordenances municipals. Si fins aquest moment es disposava d’una agent cívica, des d’ara són tres les agents que treballaran a peu de carrer durant els propers sis mesos, comptant també amb un quart agent en pràctiques. Van degudament identificats amb una armilla de l’Ajuntament d’Igualada, recullen queixes i duen a terme diferents accions informatives. Així, per exemple, recorden als propietaris de gossos l’obligatorietat de portar-los lligats i recollir-ne els excrements, informen les empreses del polígon de Les Comes sobre el funcionament del nou sistema de pagament per generació per residus, visiten els nous establiments d’hostaleria i els grans productors d’orgànica per informar-los sobre l’obligatorietat de recollir selectivament, assessoren els impulsors d’actes públics sobre mesures per minimitzar la generació de residus i fer-ne una recollida eficient i, a més, fan una tasca de detecció d’aquelles zones de recollida de residus en què els contenidors presenten desbordaments.

En segon lloc, s’inicien dues noves campanyes d’informació i sensibilització. La primera s’enfocarà novament al compliment de l’ordenança de tinença d’animals domèstics, que obliga a portar els gossos lligats a la via pública i a recollir-ne les deposicions. En aquest sentit, es recorda que deixar les defecacions al carrer es considera una falta greu i implica una sanció de fins a 1.500 euros, mentre que portar els gossos deslligats suposa una infracció molt greu i pot comportar fins a 3.000 euros de multa. La regidora de Barris i Civisme ha recordat que aquells usuaris que desitgin portar deslligats els seus gossos, disposen de dos espais especialment destinats a aquesta fi. La segona campanya anirà especialment enfocada als infants i als joves que circulen amb bicicleta: se’ls recordarà, especialment a través dels centres escolars i les seves famílies, l’obligatorietat per als menors de 16 anys de portar casc quan circulin per vies urbanes, tal i com estableix la vigent legislació de trànsit a nivell estatal. En vies interurbanes, tots els usuaris hi estan obligats.

Aquestes són algunes de les mesures sorgides de la taula mixta de treball en la matèria, recentment formada i que integren les regidories de Barris i Civisme i de Qualitat Urbana, la Policia Local d’Igualada i els serveis jurídics municipals. Precisament, d’aquesta taula neixen, també aquesta tardor, dues mesures més.

D’una banda, s’ampliarà al conjunt de la població –no només als menors, com fins ara– la possibilitat d’acollir-se a mesures compensatòries alternatives a les sancions econòmiques, en relació a les infraccions lleus i greus previstes en les ordenances municipals de les persones  i els  béns i sobre la tinença d’animals domèstics. Això, en aplicació de les ordenances esmentades i amb el suport del conveni entre l’Ajuntament i la Societat Municipal Mediambiental permetrà, com a mesura substitutòria a la multa econòmica, dur a terme actuacions destinades a la neteja de la via pública amb la voluntat de promoure el compromís cívic amb la ciutat.

I, finalment, en el vessant de la sensibilització, s’han dissenyat tres nous cartells –obra de l’estudi igualadí Evvo– de la campanya Tu ets el millor exemple. En aquesta ocasió, els cartells recorden la importància de no llançar xiclets a terra a la via pública, de no llançar tovalloletes al vàter per a no embussar les canonades del subsòl i de tenir presents les consignes bàsiques de seguretat i de respecte, tant cap als altres vehicles com cap als vianants, a totes aquelles persones que circulen amb patinet. Se’n farà difusió bàsicament a través de les xarxes socials i dels mitjans de comunicació local.

  • Compartir