Sou a: Inici / Noticies / Oberts els horts urbans a tocar del riu Anoia

Oberts els horts urbans a tocar del riu Anoia

Des d’aquest mes de gener, les persones i entitats usuàries ja podran començar a treballar les seves parcel·les a tocar del riu Anoia.
17-01-2015

Aquest dissabte, 17 de gener, s’han lliurat formalment els horts urbans municipals d’Igualada, situats a tocar del riu Anoia, al vessant Sud de la ciutat. Aquesta és una iniciativa d’estímul de l’activitat hortícola i de recuperació de la façana fluvial però, a banda, té una finalitat marcadament social. Els horts arrenquen amb gairebé un 80% de les parcel·les ocupades, concretament 27 de les 34 disponibles. Majoritàriament, els adjudicataris han estat ciutadans majors de 18 anys, que gestionaran dinou parcel·les. Cinc parcel·les han estat sol·licitades per jubilats i aturats i, finalment, tres són gestionades per entitats de la ciutat.

Les parcel·les s’han lliurat per sorteig i els terrenys se cedeixen per quatre anys amb un cost anual al voltant dels 50 euros. Les persones i entitats beneficiàries rebran formació i, en tots els casos, es comprometen a seguir un model d'agricultura ecològica. Els objectius dels horts passen per estimular valors ambientals, facilitar la recuperació d’espais verds amb l’horta com a protagonista, la promoció de l’alimentació saludable, la creació de xarxes de relacions socials i la pràctica de l’activitat física regular que incrementa l’autonomia personal i l’autoestima. A banda, part de la producció anirà destinada al Banc de Queviures d’Igualada, dotant-lo de producte fresc amb regularitat.

Recuperant l’horticultura al Rec · L’any 2005, l’Ajuntament va completar la urbanització del  carrer del Rec, millorant la mobilitat interior de la ciutat i facilitant l’enllaç amb els municipis veïns. Aquesta acció, però, va implicar l’ocupació de part de terrenys dedicats fins aleshores a l’agricultura i, per tant, l’abandonament dels petits camps de conreu que sempre havien existit a tocar del riu Anoia. El consistori, però, es va plantejar ara fa dos anys recuperar els usos tradicionals de l’espai mitjançant la implantació de nous horts. A més, la seva creació es contemplava també en el Pacte Social per Igualada 2012-2014, el recull d’iniciatives destinades a fer costat a les famílies que més ho necessiten.

El terreny on s’ha actuat per a implantar els horts té una superfície aproximada de 2.637 m2 i s’ha adequat també part del solar de l’antiga adoberia de Cal Badia, situat a 90 metres de distància, per ubicar-hi mòduls prefabricats amb vestidors, serveis i magatzem d’eines. És obligada la utilització d’un sistema de conreu respectuós amb el medi ambient i l'entorn, amb mètodes d'agricultura ecològica, amb una producció destinada a l’autoconsum i on no s’utilitzaran adobs ni pesticides de síntesi química. S’hi accedirà per un camí paral·lel al mur d’escullera del riu Anoia.

La voluntat del govern municipal passa per seguir incentivant aquesta pràctica i, quan la demanda creixi, poder estimular l’aparició de nous horts com aquests a la zona.

IMATGES DE L'OBERTURA A LA GALERIA FLICKR DE L'AJUNTAMENT

  • Compartir