Sou a: Inici / Noticies / Obre portes el centre 4D Health

Obre portes el centre 4D Health

Es posa en marxa el 4D Health, el primer hospital simulat d’Europa per entrenar els professionals de la salut.
18-03-2015

Després de cinc anys de preparatius i un any de proves pilot, aquest 17 de març ha obert formalment les portes el 4D Health, un hospital simulat complet per entrenar els professionals de la salut creat a partir de les instal·lacions d’un hospital real: l’antic hospital d’Igualada.

El 4D Health neix amb l’objectiu de reduir els errors humans en l’àmbit de la salut, ja que és una de les primeres causes de mort segons dades de l’OMS. Per tal que els professionals no s’hagin de formar als hospitals i amb pacients reals, el 4D Health els proporcionarà un equipament global perquè puguin entrenar-se on tot serà real excepte els pacients, que seran actors o maniquins robotitzats per reaccionar com un humà.

Tot i que ja existeixen altres centres de simulació arreu del món, el 4D Health és el primer hospital complet que engloba tota la complexitat del món de la salut en súper-escenaris gairebé reals: urgències, bloc quirúrgic (quiròfans, reanimació, pre i postquirúrgica), farmàcia, consultes externes, planta d’hospitalització, radiologia, zona obstètrica, i també tot un centre d’atenció primària. A més disposa d’un habitatge per a la pràctica de l’atenció a domicili i un espai a l’aire lliure per reproduir les emergències al carrer, i també s’usaran com a espais de simulació els passadissos, ascensors i les sales d’espera.

Una altra de les característiques que fan innovador el 4D Health és que no només entrenarà les competències tècniques dels professionals sinó també les no tècniques, com el treball en equip interdisciplinari, l’empatia i la comunicació amb el pacient, i la interacció entre les persones i la nova tecnologia. Per això reunirà en un mateix espai diversos especialistes implicats en un cas i provocarà situacions d’alta tensió per analitzar com reaccionen i interactuen entre ells. A les simulacions també hi participaran pacients i familiars.

Totes les simulacions de l’hospital 4D Health quedaran enregistrades per un innovador sistema d’alta definició de petites càmeres i micròfons instal·lats arreu de l’edifici que permetran després revisar l’àudio i el vídeo i aprendre dels errors. Les imatges quedaran arxivades i etiquetades en un complex sistema tecnològic que en facilitarà la revisió.

La seva posada en marxa ha estat possible gràcies a un fons europeu d’innovació FEDER d’1’5 milions d’euros. El 4D Health rep el suport de l’Ajuntament d’Igualada i l’Acadèmia de Ciències Mèdiques, entre d’altres, i treballa en xarxa amb empreses, universitats, societats científiques, col·legis professionals, centres d’innovació i recerca i altres centres de simulació d’arreu del món. Actualment forma part de la Xarxa de Simulació en Salut del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

Artur Mas: “el 4D Health, un centre des d’Igualada i per tot Europa” · En l’acte inaugural d’avui, el president de la Generalitat Artur Mas ha destacat que “projectes com el 4D Health donen capacitat i fortalesa a una ciutat com Igualada, una zona molt castigada per la recessió econòmica i que ha sabut donar-li la volta a aquesta situació, apostant per millorar les condicions del present i, sobretot, per millorar el futur”. A més, ha afegit “és un equipament amb forta projecció internacional que treballarà per Catalunya, per l’Estat i per tot Europa”.

L’alcalde d’Igualada, Marc Castells, ha assegurat que a partir de setembre el nou Campus Universitari d’Igualada oferirà estudis universitaris d’infermeria, una oferta que reforça la posada en marxa del 4D Health. En nom del centre han intervingut la mànager Àngels Chacón, que ha explicat que “es tracta d’un projecte que es tira endavant gràcies a la interdisciplinarietat i al treball en equip en un entorn global, optant per la innovació i la obertura”. I també el director, el Dr. Enric Macarulla que ha afirmat que “la seguretat del pacient és un repte per tot l’entorn sanitari i, per això, el 4D Health ens prepara per fer front a aquests errors sanitaris a través de la integració de la simulació en l’ensenyança en salut”.

A l’acte també hi han assistit el Conseller de Salut Boi Ruiz, el secretari d’Universitats Antoni Castellà així com nombrosos representants d’empreses de l’àmbit de la salut com Grífols, presidents de Col·legis Professionals i rectors d’universitats.

Farmàcia equipada per Grifols · La segona causa d’errors als hospitals –després de la infecció- és la gestió que es fa del medicament, des que es prescriu fins que s’administra. És per això 4D Health ha apostat per incorporar una farmàcia hospitalària de primer nivell, que ha estat equipada per l’empresa catalana Grífols i que compta amb la darrera tecnologia en dispositius de control de dispensació. Amb aquesta iniciativa, el 4D Health es converteix en el primer centre de simulació europeu que incorpora una farmàcia simulada. El centre acollirà un seguit d’accions formatives i d’innovació al voltant de la gestió del medicament als hospitals que aniran dirigides a farmacèutics, tècnics de farmàcia, metges, infermeres, tècnicas d’infermeria i tots aquells professionals implicats en el circuit del medicament.

Adreçat a professionals i empreses · Al llarg de tot el 2014 el centre 4D Health ja ha realitzat diverses proves pilot, i té previstes per aquest 2015 nombroses sessions formatives adreçades a societats científiques, col·legis professionals, centres de salut i a professionals de diferents especialitats (medicina, infermeria, farmàcia, odontologia, optometria, fisioteràpia, dietètica, etc.). També s’adreça a associacions de pacients i a empreses que, per exemple, vulguin testar i validar els seus productes abans de comercialitzar-los. Així, les empreses podran comprovar-ne la usabilitat i el retorn que tenen posant-los també en un ambient proper a la realitat, en situacions d’estrès i sense que tinguin cap impacte sobre els pacients.

IMATGES DE L'ACTE A LA GALERIA FLICKR DE L'AJUNTAMENT

  • Compartir