Sou a: Inici / Noticies / Operatiu per reduir l'incivisme de propietaris de gossos

Operatiu per reduir l'incivisme de propietaris de gossos

Deixar els excrements al carrer implica una sanció de fins a 1.500 euros i portar els gossos deslligats pot suposar una multa de fins a 3.000 euros.
30-09-2015

L’Ajuntament d’Igualada ha anunciat aquest dimecres, 30 de setembre, l’inici d’un operatiu policial, cívic i de neteja específicament destinat a reduir les actituds incíviques d’alguns propietaris de gossos que habitualment porten els seus animals sense lligar i que no recullen els excrements de la via pública.

Segons ha recordat aquest dimecres el tinent d’alcalde de Qualitat Urbana, Jordi Pont, al mes d’octubre “farà un any de l’inici de la campanya de foment d’actituds cíviques Tu ets el millor exemple, que persegueix millorar l’entorn i la convivència a la ciutat”. La campanya posa l’accent en la millora de determinades actituds, com ara el respecte  al descans dels veïns, la cura dels parcs i espais verds, el correcte seguiment de la normativa de trànsit i, en aquest cas, el respecte a l’ordenança que afecta els animals domèstics. Transcorreguts dotze mesos, tal i com explica el regidor, l’Ajuntament ha constatat que “malgrat són una minoria, encara hi ha propietaris de gossos que no respecten l’ordenança cívica, embruten la via pública i permeten que els animals corrin deslligats per parcs, carrers i places”. Afegeix que “creiem que la sanció ha de ser l’últim recurs, però l’incompliment de la normativa en alguns casos ha esdevingut costum i, en aquest cas, no hi alternativa”.

Per això, el consistori inicia a partir d’aquest mes d’octubre una campanya específica per a detectar aquestes accions, corregir-les i, si cal, sancionar-les. D’una banda, un agent cívic treballarà sobre el terreny per a sensibilitzar aquests ciutadans de les molèsties que provoca la seva actitud al conjunt de la comunitat i, a banda, s’enviarà una carta a totes les llars d’Igualada informant de l’inici de la mateixa i recordant tant allò que especifica l’ordenança en relació a aquest àmbit com les sancions que s’hi contemplen. A més, els serveis de neteja intensificaran la neteja d’excrements en aquells punts més sensibles i, durant aquesta tardor, la Policia Local d’Igualada iniciarà un operatiu especialment adreçat a detectar aquestes accions i sancionar aquells propietaris que en siguin responsables. Aquestes accions es duran a terme de manera itinerant  en diferents zones de la ciutat.

L’Ordenança sobre la Tinença d’Animals Domèstics fixa, entre altres, l’obligació de censar els animals, vacunar-los, alimentar-los apropiadament i tenir cura de la seva higiene i la seva salut, alhora que prohibeix maltractar-los, abandonar-los, exhibir-los com a reclam o desatendre’ls. En el Títol II d’aquesta ordenança s’hi especifica que “a les vies públiques els gossos aniran proveïts de corretja o cadena i collar i hauran de circular amb morrió tots aquells gossos, la perillositat dels quals sigui raonablement previsible, d’acord amb la seva naturalesa i les seves característiques”. S’hi estableix, a més, que “queda prohibit deixar les deposicions fecals dels animals a les vies públiques i, en general, a qualsevol lloc i establiment públic. Els propietaris dels animals són responsables de l’eliminació correcta d’aquestes deposicions”.

Deixar les defecacions a la via pública està considerat com a falta greu i implica una sanció de fins a 1.500 euros. Portar els gossos deslligats suposa una infracció molt greu i pot suposar una sanció de fins a 3.000 euros.

  • Compartir