'Óscar, el niño dormido', el 3 de desembre a l'Ateneu
La companyia El espejo negro posarà en escena, diumenge vinent a Igualada, Óscar, el niño dormido, una obra d’Àngel Calvente que ha aconseguit el premi FETEN 2016 al millor espectacle infantil de gran format a Gijón i ha estat finalista als Premis Max 2017. L’espectacle és organitzat per Xarxa Igualada i la regidoria de Promoció Cultural de l’Ajuntament d’Igualada, formant part del programa estatal PLATEA.
Arriba una de les millors companyies espanyoles de titelles, El Espejo Negro, amb una història per reflexionar sobre el coma. L’espectacle es podrà veure el proper diumenge a les 18h al Teatre Municipal l’Ateneu. És una obra per a nens i nenes a partir de 7 anys, però que agradarà a tothom.
Les entrades es poden comprar al Punt de Difusió Cultural i Turística (c/ Garcia Fossas, 2) de dimarts a divendres de 18:30 a 20:30h, dissabtes i diumenges d'11 a 14h i de 18 a 21h. El diumenge, 3 de desembre, es vendran a la taquilla del passatge des d’una hora abans de la funció. Hi ha entrades a partir de 5 euros per als socis de La Xarxa, 6 euros per als nens i nenes, gent gran i altres col·lectius i 8 euros per als adults. També es poden comprar a www.ticketea.com.
El espejo negro · Ángel Calvente va crear El espejo negro l’any 1989, una companyia amb un segell propi, amb un llenguatge corrosiu i burleta. Els seus espectacles són provocadors, innovadors i tècnicament impecables. Han marcat un estil i una forma de fer que l’identifiquen com a creador d'un nou estil de teatre amb marionetes, és a dir, amb un segell absolutament original, una marca amb denominació d'origen. Les creacions d'Ángel Calvente han estat repetidament premiades i lloades per crítica i públic. Els seus muntatges han participat en programacions i festivals d'Europa, Amèrica i l'Àsia. La sorpresa, l'estètica, i una tècnica de manipulació impecable, han convertit El espejo negro en una de les millors companyies espanyoles de teatre de marionetes.
Óscar, el niño dormido · El tema del coma ha estat tractat de moltes maneres en els contes infantils. Cal recordar la Blancaneus enverinada amb una poma per la madrastra o La Bella dorment, que va dormir cent anys després de clavar-se una agulla. L’obra sorgeix d’una experiència personal del director. Un amic seu va quedar en coma després d’un accident de trànsit.
Óscar, el niño dormido, vol introduir els més petits al món dels somnis i els despertars, mostrar-los a través d'Óscar que les persones en coma, encara que estan completament adormides durant molts mesos, poden despertar-se i seguir vivint malgrat les seqüeles produïdes per les lesions cerebrals. Amb un llenguatge fresc i actual, i des d'un punt de vista positiu, mostra als més petits d'una forma molt didàctica els símptomes del coma, així com les seves seqüeles en l'organisme d'un nen. Els fa partíceps de les cures mèdiques a l’Óscar, i de l'amor i atenció dels seus familiars, així com la complexa rehabilitació a la qual s’haurà de sotmetre després de despertar d'un llarg somni de nou mesos.
El Espejo Negro narra la història de l’Òscar, un nen que es va quedar adormit en un son profund. Un dormir comatós que el va dur a somiar durant nou mesos, amb tots els seus dies i nits, setmanes i mesos, minuts i hores, sense poder-se moure. Durant aquell coma profund els seus pares li van anar llegint tots els contes que li explicaven quan era petit. Una veu li deia que s’havia de despertar, tornar a córrer amb la seva germana Lucía. Un fred matí d’hivern, alguna cosa extraordinària va succeir… i l’Òscar va obrir un ull i després tots dos, va badallar i es va despertar… Però l’Òscar no recordava com parlar, ni com escriure, ni tampoc com caminar…
(*informació via La Xarxa d'Igualada)