Sou a: Inici / Noticies / 'Oskara', diumenge 15 d'octubre a l'Ateneu

'Oskara', diumenge 15 d'octubre a l'Ateneu

Cinc ballarins traslladen a l'escenari una creació plàstica i emocional, carregada d'una simbologia i una iconografia plenes de força i encant
09-10-2017
'Oskara', diumenge 15 d'octubre a l'Ateneu

Foto: Gorka Bravo

La companyia Kukai Dantza duu a terme una creació contemporània a partir de la dansa tradicional basca i impulsa trobades amb altres llenguatges artístics i estils de dansa. El proper diumenge, 15 d’octubre, a les 19h, presentaran Oskara al Teatre Municipal l’Ateneu d’Igualada, un espectacle sobre la cultura basca, un viatge a través d’alguns dels seus mites i tradicions, de la seva iconografia, d’una gran bellesa i una millor execució. L’activitat forma part del programa estatal d’arts escèniques Platea.

Les entrades es poden comprar al Punt de Difusió Cultural i Turística d’Igualada (c/ Garcia Fossas, 2) de dimarts a dissabte, de 18:30  a 20:30h, i el dissabte i diumenge, d'11 a 14h. També des d’una hora abans a la taquilla del Passatge Vives i anticipadament a www.ticketea.com. Les entrades tenen un preu de 15 i 12 euros  amb descomptes per a diversos col·lectius.

Una proposta plena de força i encant · Oskara és el resultat de la trobada entre Kukai Dantza Kompainia i el coreògraf Marcos Morau, component de La Veronal i Premio Nacional de Danza 2013. Junts fusionen dos universos coreogràfics i de dues formes d’entendre la dansa que ofereixen com a resultat un recorregut que transita entre les arrels populars i altres formulacions més avantguardistes. Concebuda a manera d'instal·lació, Oskara recorre diversos passatges i mites de la cultura basca des dels seus orígens fins a l'època contemporània. A partir d'aquestes referències, l'obra trasllada a l'escenari una creació plàstica i emocional, carregada d'una simbologia i una iconografia plenes de força i encant i que, en darrer terme, acosten l'espectador a l'essència de l'experiència humana. Oskara s'articula a través d'un llenguatge dramàtic d'una profunda abstracció, gairebé violenta.

En l'obra hi participen cinc ballarins, amb l'aparició en diversos moments del cantautor d'Iparralde, Erramun Martikorena. Investiguen sobre el poder de la imatge, creen una oposició entre aquestes imatges, submergides en un traç laberíntic, a través de la fusió de la dansa, la imatge i el text, provoca en l'espectador una experiència que uneix els sobresalts i els descobriments.

Una companyia guardonada · Kukai Dantza va rebre el passat mes de setembre el Premio Nacional de Danza 2017  en la modalitat de Creació, uns premis que concedeix cada any el Ministerio de Educación, Cultura y Deporte, pel seu “excepcional tractament del folklore i els mites i ritus tradicionals, que aconsegueixen transcendir a l'universal a través d'un llenguatge contemporani". Destaca també "la poètica de les seves creacions i la gran qualitat de la seva execució, com s'ha pogut comprovar en el seu recent espectacle Oskara". 

Amb set nominacions als Premis Max 2017, Oskara va obtenir-ne finalment tres: Millor Espectacle de Dansa per “una obra que barreja la dansa tradicional basca amb un llenguatge avantguardista", Millor Elenc i Millor Disseny de Vestuari. A més, Oskara ha estat guardonat com a Millor Espectacle de Dansa a la Feria de Teatro y Danza de Huesca 2016  i Premi de la Crítica de Catalunya 2016.

 

  • Compartir