Sou a: Inici / Noticies / Conferències sobre el passat antic dels Prats de Rei

Conferències sobre el passat antic dels Prats de Rei

Les xerrades estan relacionades amb l’exposició 'Śigaŕa Segarra. Cruïlla entre Ibèria i Hispània', que actualment acull el Museu de la Pell.
23-05-2016

Els dijous del mes de juny, l’Adoberia Bella d’Igualada acollirà el cicle de conferències titulat Parlem d’arqueologia: el subsòl al descobert, sobre el passat antic dels Prats de Rei. L’objectiu de la proposta és apropar a tothom la història i les darreres conclusions de les excavacions que han tingut lloc en aquest municipi de l’Alta Anoia, des dels anys setanta del segle passat fins al 2013. Totes les xerrades es faran a les 20h, són gratuïtes i tenen l’aforament limitat.

El dia 2 de juny, sota el títol Les excavacions de 1972-1975 als Prats de Rei: arqueologia i emoció, tindrà lloc la primera de les quatre cites, relacionades amb l’exposició Śigaŕa Segarra. Cruïlla entre Ibèria i Hispània, que acull el veí Museu de la Pell. Anirà a càrrec de Jordi Segura i Ramon Costa, de l’Agrupació Cultural i Recreativa Sigarra i participants actius en els primers treballs arqueològics, que tan bons fruits van donar. Aquestes primeres excavacions, organitzades per pradencs moguts pel coneixement científic, van posar al descobert un passat significatiu no tan sols per la vila sinó per la història del país.

La segona conferencia, el 9 de juny, anirà a càrrec de Natàlia Salazar, de la Universitat de Lleida, directora del projecte científic Origen i estructuració del territori de Sigarra: de la prehistòria a l’època medieval, i comissària de l’exposició. Sota el títol Arqueologia polièdrica  a Sigarra: la reconstrucció multidisciplinar de 2.600 anys d’història, presentarà les excepcionals novetats que han aportat les darreres descobertes arqueològiques als Prats de Rei, en tant que kilòmetre zero d’un projecte que vol impulsar i difondre el coneixement multidisciplinar del territori segarrenc.

El dijous, 16 de juny, serà el torn dels investigadors de l’equip Sigarra Anna Maria Perera, Víctor Sabaté i Anna Ten, amb la conferència Mots inscrits i mots escrits: l’arqueologia de les escriptures antigues a Sigarra. L’estudi de noms i paraules inscrits en pedra o escrits en pergamí i paper ha revelat l’existència de nous personatges i fets de la història segarrenca fins ara inèdits des d’època ibèrica fins a l’edat mitjana.

Clouran el cicle, el dijous 30 de juny, els investigadors Gerard Costa, Marc Antoni Lladó i Ana Martínez, també de l’equip Sigarra, que explicaran de quina manera l’aplicació de tecnologies de la informació i del coneixement en l’estudi científic dels vestigis arqueològics, permeten oferir, en el marc de l’exposició, les primeres reconstruccions virtuals de l’enclavament al llarg de l’antiguitat i de les peces arqueològiques més rellevants. Ho faran dins la conferència titulada L’arqueologia, avui: tecnologia d’última generació per conèixer el passat remot dels Prats de Rei.

El cicle Parlem d’arqueologia: el subsòl al descobert, està organitzat per l’Ajuntament d’Igualada i el Museu de la Pell, amb la col·laboració de la Universitat de Lleida, l’Agrupació Cultural i Recreativa Sigarra i l’Igualada Leather Cluster Barcelona.

  • Compartir