Sou a: Inici / Noticies / Pepita Jorba rep el premi Oriol Martorell de pedagogia musical

Pepita Jorba rep el premi Oriol Martorell de pedagogia musical

El guardó reconeix biennalment aquelles personalitats del sector musical que han dedicat la seva vida professional prioritàriament a la pedagogia musical
09-06-2019
Pepita Jorba rep el premi Oriol Martorell de pedagogia musical

Foto: Diputació de Barcelona

El president en funcions de la Diputació de Barcelona i alcalde d'Igualada en funcions, Marc Castells, ha lliurat aquest dissabte a Vic el III premi Oriol Martorell de pedagogia musical a la igualadina Pepita Jorba, en reconeixement a la seva experiència com a docent en l'àmbit d'escoles de música i conservatoris.

El premi Oriol Martorell, creat pel Patronat de la Fundació l'Atlàntida de Vic, reconeix biennalment aquelles personalitats del sector musical que han dedicat la seva vida professional prioritàriament a la pedagogia musical des de qualsevol del seu àmbit.

L'acte d'aquesta tercera edició, que ha tingut lloc a l'Atlàntida de Vic Centre d'Arts Escèniques d'Osona, ha comptat també amb la participació de la regidora de Cultura en funcions de l'Ajuntament de Vic, Susagna Roura, i de la directora general de la Fundació l'Atlàntida, Montserrat Catllà.

Joan Casals, músic i pedagog del Museu de la Música de Barcelona, ha estat l'encarregat de fer una glossa de la guardonada, en la qual ha destacat l'experiència de Jorba com a docent en l'àmbit d'escoles de música i conservatoris.

Pepita Jorba i Planell va ser directora de l'EMM d'Igualada i subdirectora i secretària acadèmica de l'Esmuc, professora associada de la UAB en cursos de formació de professora. Ha assessorat centres d'educació musical i ha participat com a professora en el Màster de Direcció i Organització de Centres d'Educació Musical (UAB i ESMUC). Va ser professora del Departament de Pedagogia de l'ESMUC fins al curs 2012-2013 i ha estat directora de l'Escola/Conservatori Municipal de Música d'Igualada fins a l'agost de 2015.

En el seu parlament d'agraïment, Pepita Jorba ha remarcat que «com a educadors, hem de creure en la nostra capacitat d'influir, conduir i acompanyar el nostre alumnat» i ha afegit que «hem de tenir una part d'utopia per creure que és possible canviar i convertir en realitat els ideals».

De la seva part, Marc Castells ha destacat que Pepita Jorba «és una persona molt estimada a la nostra ciutat» i ha reblat el seu discurs amb el lema «constància, rigor i profunditat». «Tres paraules -ha dit- que defineixen de forma precisa la seva manera de fer i de ser».

La peça artística del premi és una escultura de porcellana de Pep Madrenas que representa un rotlle de mil partitures que constitueix una torre de vida i coneixement, i al capdamunt la llum del far, la saviesa que s'escampa arreu.

La vetllada ha comptat amb diferents actuacions musicals dels alumnes de l'Escola de Música i Conservatori de Vic, i de Guillem Martí, al piano, i Jaume Llobart, a la guitarra elèctrica.

Aquesta ha estat la tercera edició del Premi Oriol Martorell de pedagogia musical. A la primera edició, l'any 2015, es va premiar a Dolors Bonal i de Falgàs, i en la segona, l'any 2017, a Eva Graubin.

(*informació via Associació de Conservatoris de Catalunya)

  • Compartir