Sou a: Inici / Noticies / Pla d’acció per l’economia circular i la indústria 4.0 en el sector tèxtil

Pla d’acció per l’economia circular i la indústria 4.0 en el sector tèxtil

Igualada, com a vicepresidenta de la xarxa, participa a la reunió del comitè executiu europeu.
14-11-2018

Les ciutats amb més tradició en la indústria tèxtil d’arreu de l’Estat han consensuat una sèrie d’accions per tal d’entomar el què consideren els seus dos principals reptes: la transformació digital cap a la indústria 4.0 i potenciar la sostenibilitat i l’economia circular dins el sector. És una de les conclusions de la reunió anual de l’Associació de Col·lectius Tèxtils Europeus (ACTE), una xarxa coordinada a nivell estatal des de l’Ajuntament d’Igualada.

La trobada anual d’ACTE Espanya s’ha celebrat recentment a la seu de Desigual, a Barcelona, i ha reunit els socis d’arreu de l’estat. En concret, hi han assistit representants dels ajuntaments d’Igualada, Terrassa, Manresa, Sabadell, Mataró, Badalona i Alcoi, així com altres organitzacions com Fitex, MODACC, Diputació de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya, ACC1Ó, EURECAT, l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, el Gremi de Fabricants de Sabadell, FEDECON, el Cluster Leather Barcelona, el Centre de Recerca i Transferència de Tecnologia Tèxtil, i el Centre Empresarial Terra Alta.  

Els membres d’ACTE han decidit quines actuacions volen dur a terme per tal d’afrontar els principals reptes del sector de cara al futur. Els dos àmbits que han despertat més interès entre els assistents són la transformació digital i indústria 4.0, així com la sostenibilitat i l’economia circular. Altres àmbits que s’han tractat són la internacionalització, la innovació i funcionalitat dels productes tèxtils, el coneixement del consumidor i, finalment, el foment del talent i l’emprenedoria.

La trobada ha comptat amb la presència de Carmen Torres Pérez, secretaria general de la confederació Moda España. Torres ha presentat la campanya d’etiquetatge “Made in Spain”, que vol posar en valor la fabricació de proximitat, i estableix uns criteris de traçabilitat que asseguren que el producte sigui totalment fabricat a l’estat.

Els diferents socis també han posat en comú les accions que duen a terme al voltant del sector tèxtil moda. En el cas d’Igualada s’ha donat a conèixer el Pla d’Especialització Competitiva Territorial (PECT Anoia), la fira “BSTIM” de productors industrials tèxtils, el projecte europeu “Sudoe-InterTex” per a la internacionalització de les pimes tèxtils i el projecte “Teixint Idees i Xarxes”, que es du a terme conjuntament amb Manresa, Terrassa, Sabadell i Mataró.

Igualada participa del comitè executiu d’ACTE Europa · Actualment, la capital de l’Anoia ostenta la vicepresidència a nivell estatal d’aquesta xarxa europea de territoris amb tradició en el tèxtil i la moda. Com a tal, la regidora de Dinamització Econòmica Patrícia Illa ha participat del comitè executiu d’ACTE a nivell europeu, que ha tingut lloc aquesta setmana passada a Tourcoing (França). També hi ha participat representants de  les ciutats de Boräs (Suècia), Lodz (Polònia), Tourcoing (França), Mouscron (Bèlgica) i Vale do Ave (Portugal).

La trobada ha inclòs una nova edició de les taules rodones on les vicepresidències coincideixen amb representants de les empreses del sector tèxtil. En aquest cas, l’acte s’ha celebrat a Brussel·les i ha comptat amb Emmanuelle Butaud Stubbs, delegada general del lobby d’empreses tèxtils franceses. Un dels aspectes que els assistents han treballat a fons és la definició d’estratègies per donar suport als joves dissenyadors.

Què és ACTE? · ACTE és una xarxa amb més de 70 membres de set països d’Europa, entre els quals hi ha institucions, agències de desenvolupament local, escoles de disseny i centres d’innovació i recerca relacionats amb la indústria tèxtil. Té l’objectiu de reforçar el tèxtil moda als diferents territoris, fent incís en el teixit productiu i l’ocupació, ja sigui a través de finançament públic o la cooperació publicoprivada.

ACTE té una trajectòria de gairebé tres dècades i compta amb una trentena de municipis europeus, representant en conjunt una població de prop de dos milions d’habitants. Trobareu més informació sobre la xarxa i les seves activitats a www.acte.net.

 

  • Compartir