Sou a: Inici / Noticies / Plans de reposició de l'arbrat i d'adequació dels escocells

Plans de reposició de l'arbrat i d'adequació dels escocells

Aquest 2017 es preveu plantar al voltant de 70 nous arbres en diferents punts i actualment s’enllesteix la millora de 150 escocells
15-02-2017

La regidoria de Qualitat Urbana de l’Ajuntament d’Igualada ha posat en marxa aquest any 2017 dos nous plans de manteniment relacionats amb l’arbrat a la via pública. Aquest dimecres n’ha explicat els detalls el segon tinent d’alcalde i encarregat d’aquesta àrea, Jordi Pont.

D’una banda, s’ha reprès el Pla de Reposició de l’Arbrat, que es va dur a terme entre els anys 2001 i 2007 i que, des d’aleshores s’havia vist interromput. Persegueix dos objectius: la reposició dels arbres que, per efectes de la climatologia, les malalties o la vellesa, han desaparegut i, a més, la substitució progressiva d’aquelles espècies considerades poc indicades en algunes ubicacions concretes. Aquest seria el cas per exemple, de plataners o oms plantats en voravies estretes, que acaben ocasionant molèsties a les terrasses dels habitatges i requereixen una despesa anual important en tasques d’esporga.

A dia d’avui Igualada compta amb més de 30.000 arbres a la via pública, però s’han identificat 1.240 punts més on caldria replantar o substituir l’arbrat. 670 d’aquestes localitzacions corresponen al polígon industrial de Les Comes i 570 a zones residencials del conjunt de la ciutat, majoritàriament als districtes de Llevant i de Les Comes. Tal i com ha avançat Pont, inicialment “es prioritzaran les àrees residencials per davant de les industrials a l’hora d’executar aquestes tasques”. El polígon de Les Comes, mentrestant, està sent objecte els últims anys d’un pla de manteniment específic centrat fonamentalment en les voreres i l’accessibilitat.

Aquest any, amb una inversió prevista de 50.000 euros, es reprendrà aquest Pla de Reposició de l’Arbrat substituint els arbres de la Plaça de la Bomba i del Parc del Trànsit, al carrer Gardènies, molt perjudicats pels episodis de nevades i ventades dels darrers anys. Es reposaran també arbres en altres punts de la ciutat, fins a arribar a una setantena de noves unitats al llarg d’aquest 2017.

Manteniment i millora dels escocells · En aquesta mateixa línia de millora de l’entorn i la via pública, aquest any s’ha iniciat també un nou Pla d’Adequació dels Escocells. Amb el pas dels anys i els efectes de les pluges successives, els clots a les voreres que rodegen les soques dels arbres s’han anat fent més fondos. Això genera punts on s’acumula la brutícia i també possibles elements d’inseguretat per als vianants. En alguns casos, fins i tot queden al descobert els tubs del rec automàtic.

Per això, el Serveis Municipals i la Unitat de Barris estan documentant tots els escocells on cal reomplir i anivellar o bé on cal refer el paviment del seu voltant, sovint aixecat per les arrels dels arbres. En base a aquesta tasca de documentació, ja s’ha començat a actuar en desenes d’escocells, prioritzant en aquesta primera fase les vies principals i que habitualment concentren més trànsit de persones a peu, com el Passeig Verdaguer o l’Avinguda Barcelona, entre altres.

Les primeres tasques, que s’estan enllestint aquest primer trimestre de 2017, consisteixen a reomplir amb sauló i reduir la fondària de 150 escocells, una solució pràctica que alhora permet que les arrels respirin.  S’està actuant en escocells dels sis districtes residencials de la ciutat, amb major incidència a Llevant, Les Comes i Pla de Sant Magí, els tres que més mancances presentaven, i en menor mesura a Centre, Sesoliveres i Pla de Sant Magí.

La voluntat de l’Ajuntament, segons Jordi Pont, és enllestir aquest any l’inventari d’escocells en els quals caldrà actuar i mantenir aquestes accions d’adequació els propers anys.

  • Compartir