Sou a: Inici / Noticies / Presentació a Igualada del projecte de Vies Blaves

Presentació a Igualada del projecte de Vies Blaves

Les Vies Blaves, que faran transitables les lleres dels rius Llobregat, Anoia i Cardener, passaran per 58 municipis i se'n beneficiaran més de 5 milions de persones
11-07-2017
Presentació a Igualada del projecte de Vies Blaves

Foto: Diputació de Barcelona

El vicepresident segon de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, ha presentat aquesta tarda a Igualada l’equip redactor del projecte de les Vies Blaves, pioner al sud d'Europa, per rehabilitar la llera del riu Llobregat i els seus afluents, Anoia i Cardener. 

L'acte ha aplegat els 29 ajuntaments de l’Anoia, l’Alt Penedès, el Bages, el Baix Llobregat, i el Solsonès que es beneficiaran de la Via Blava Anoia i Via Blava Cardener, on s'invertiran 11 milions d'euros. L’equip redactor del Pla Director Urbanístic ja està constituït i amb la sessió de treball del passat 20 de juny, a Manresa, s’inicià la redacció d’aquest pla.

Durant la seva intervenció Marc Castells ha subratllat que «l'acte d'aquesta tarda representa la presentació dels equips redactors de les Vies Blaves, un projecte que posa en valor la riquesa del territori i que permetrà descobrir un part amagada de la nostra geografia». 

Marc Castells ha afirmat que les Vies Blaves compta amb un pressupost de més de 25 milions d’euros i arribarà a més de 5 milions de persones, que «millorarà la comunicació dels rius i oferirà una xarxa de camins a disposició de la ciutadania. Un projecte que es desenvolupa amb el suport de tots els municipis participants, ja que es farà amb el consens de tots». 

El vicepresident ha agraït el suport i la col·laboració de la Generalitat de Catalunya en aquest projecte i ha recordat que «es tracta d’un programa que vol unir la Catalunya interior amb el mar i representa la possibilitat de caminar, anar en bici o en tren al llarg de 300 kilòmetres de territori oferint un producte d’alt nivell turístic». Un projecte que «ha de créixer, progressar i que en un futur pot enllaçar amb les Vies Verdes de Girona, o per què no enllaçar el territori des de Cadis i fins a Atenes», ha afirmat Castells.

Impulsat per la Diputació de Barcelona amb el suport de la Generalitat de Catalunya, el projecte de les Vies Blaves, amb un pressupost de més de 25 milions d’euros, convertirà en transitables més de 300 quilòmetres a la vora dels rius per fer-hi rutes a peu, en bicicleta o a cavall.

Les Vies Blaves responen a una de les prioritats estratègiques del Pla de Mandat i el seu objectiu és posar en valor el territori i el paisatge des del respecte als espais naturals protegits. 

Un projecte de país · El projecte de les Vies Blaves neix com un instrument prioritari per a la dinamització turística de les comarques de Barcelona. Al llarg dels rius es faran actuacions per a millorar el recorregut, recuperar camins històrics i fer accessibles a la ciutadania espais naturals fins ara desconeguts o descuidats.

La columna vertebral del projecte és la Via Blava Llobregat, que resseguirà la llera del riu Llobregat i els seus principals afluents, el Cardener i l'Anoia, també seran Vies Blaves. La Via Blava Cardener, amb una inversió prevista de més de 5 milions d'euros, seguirà 50 quilòmetres per la comarca del Bages, entrant per Cardona i confluint amb la Via Blava Llobregat a Castellgalí. La Via Blava Anoia seguirà els 70 quilòmetres de riu per l'Anoia, l'Alt Penedès i el Baix Llobregat. Començarà a la confluència dels camins de Calaf, Sant Martí Sesgueioles, Montmaneu i Argençola; i passarà per Jorba fins arribar a la Via del Llobregat a Martorell. La inversió prevista, en aquest cas, és de més de 6 milions d'euros.

Un projecte per a més de 5 milions de persones · Les Vies Blaves passaran per 58 municipis i recorreran 3 parcs naturals, 12 espais naturals protegits, 8 espais turístics i més de 5.000 places d'allotjament. Tota aquesta àrea té un àrea d'influència de més de 5 milions de persones, el 70% dels catalans, que hi viu o es troba a menys de mitja hora de distància. La dimensió del projecte el fa pioner al sud d'Europa. La Diputació de Barcelona assumeix íntegrament el pressupost de les Vies Blaves, que es calcula en 25 milions d'euros.

Connectem els espais naturals amb el benestar de les persones · Les Vies Blaves constitueixen un dels projectes estratègics del Pla d’Actuació de Mandat 2016-2019 (PAM) de la Diputació de Barcelona. Responen a un dels 13 principals objectius d’aquest PAM: connectar els espais naturals amb el benestar de les persones, amb l’impuls de projectes innovadors que fomentin els hàbits saludables i sigui accessibles a tothom i amb la promoció de camins i senders de la demarcació, especialment els camins de riu.

(*informació via Diputació de Barcelona)

  • Compartir