Sou a: Inici / Noticies / Presentació del llibre 'La terra a subhasta'

Presentació del llibre 'La terra a subhasta'

El treball, obra de Ricard Garcia Orallo, analitza la crisi, l’endeutament i la despossessió al món rural de finals del segle XIX i va guanyar el premi Dr. Mercader de Recerca l'any 2011.
01-12-2015

Aquest divendres, 4 de desembre, a les 19:30h, el Saló de Sessions de l’Ajuntament d’Igualada acollirà la presentació del llibre La terra a subhasta. Crisi, endeutament i despossessió al món rural català de finals del segle XIX, publicat per l’Abadia de Montserrat. El llibre, obra de Ricard Garcia Orallo, va obtenir el Premi Ciutat d’Igualada de Recerca Doctor Joan Mercader l’any 2011. Garcia Orallo és doctor en història i professor associat d’Història econòmica de la Universitat de Girona (UdG), ha publicat diversos articles sobre fiscalitat rural, els mercats de terra i capital i els efectes de la crisi agrària de finals del segle XIX. Ha col·laborat en l’edició d’un repertori de genealogies de les principals famílies d’hisendats de la regió de Girona.

El llibre premiat aprofundeix en  l'últim terç del segle XIX, quan l'economia europea va travessar una conjuntura que els coetanis van batejar com a Gran Depressió. La sensació de crisi va ser especialment profunda en l'agricultura, en la qual la commoció que va suposar l'enfonsament dels preus de diferents productes, començant pel dels cereals, es va traduir en una sèrie de fenòmens que van acabar per fixar la idea que aquella situació havia suposat per al sector un punt d'inflexió decisiu. Els agricultors europeus difícilment podien competir amb les ingents quantitats de grans barats que arribaven d'Amèrica, Austràlia o Ucraïna, una conseqüència de la "revolució" en el transport de mercaderies que s'estava produint. La caiguda dels ingressos de procedència agrària, amb les consegüents repercussions en tots els estrats socials, va provocar l'empobriment d'una gran part de la població rural, va accentuar la conflictivitat social en el camp i va forçar la sortida del sector de milers de camperols, una part dels quals s’establiren a les ciutats o es desplaçaren a ultramar, en una onada emigratòria mai abans vista a Europa.

El premi compta amb el patrocini de l’Ajuntament d’Igualada, el suport del Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada (CECI) i el Centre d’Estudis Antoni de Capmany de la Universitat de Barcelona. La presentació del llibre anirà a càrrec de la doctora Rosa Congost, que es va doctorar en Història el 1988 i és catedràtica d’Història Econòmica de la UdG des de 1995. És autora de nombrosos treballs entorn de la propietat de la terra i les relacions socials agràries a Catalunya, investigadora responsable del Grup d’Història de les Societats Rurals de la UdG i directora del Màster Universitari en Recerca en Humanitats de la mateixa universitat, codirectora de la revista Estudis d’Història Agrària i presidenta de EURHO (European Rural HIstory Organization). El 2013 va rebre la distinció ICREA Acadèmia

  • Compartir