Sou a: Inici / Noticies / Presentació del pla estratègic Campus d'Igualada - UdL

Presentació del pla estratègic Campus d'Igualada - UdL

El President de la Generalitat ha assistit a la presentació del projecte per a l’impuls dels estudis universitaris a la ciutat, celebrada a l’Ajuntament
01-09-2017

L’àmbit de l’enginyeria i de la tecnologia, d’una banda, i el de la salut, de l’altra, seran els pilars fonamentals del futur Campus Universitari d’Igualada - Universitat de Lleida (UdL), del qual se n’ha presentat el projecte estratègic aquest divendres, 1 de setembre. L’acte ha tingut lloc al Saló de Sessions de l’Ajuntament i ha estat presidit pel President de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, amb la presència també del rector de la UdL, Roberto Fernández, l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, i el Secretari d’Universitats i Recerca, Arcadi Navarro, a banda de diverses autoritats locals i representants del teixit empresarial i educatiu de la capital de l’Anoia.

Aquest projecte, impulsat pel consistori igualadí, amb el suport de la Generalitat i la UdL, reagruparà en les estructures de la UdL els estudis universitaris que actualment s'imparteixen a la ciutat d’Igualada. Aquest procés es desenvoluparà en dues fases, una de transició fins al 2020 i una posterior de consolidació els anys següents, tot ampliant instal·lacions i sumant nous títols oficials i de formació contínua.

Puigdemont ha felicitat la ciutat “pel treball conjunt que hem estat capaços de fer les diferents administracions i institucions i perquè comencem una era en què, quan ens referim a Igualada com a ciutat universitària, no ho farem de manera retòrica sinó amb tota la seva rotunditat i mèrit, perquè a més d’equipament i d’oferta, té ànima universitària”. “Em sento molt satisfet, orgullós i content que Igualada pugi contribuir a allò que representa per a la nostra societat i el nostre futur la universitat descentralitzada”, ha subratllat Puigdemont. I ha reblat “ens sentim també orgullosos de servir a les generacions futures un model de país que té com a locomotora del seu dinamisme aquest node de titulació de progrés”.

Marc Castells, de la seva banda, ha afirmat que “l’aliança entre l’Ajuntament d’Igualada i la Universitat de Lleida que avui presentem, amb el suport de la Generalitat, suposarà el salt definitiu per convertir Igualada en una ciutat oberta, que treballa per muscular les seves empreses, que aposta pel coneixement i per desenvolupar el talent dels seus joves i que vol garantir-los el millor futur professional”. En la mateixa línia, el rector de la UdL ha recordat que "les universitats catalanes juguen i han de jugar un paper transcendental, ja que permeten un major desenvolupament harmònic del país, tant en el àmbit territorial com en el social".

Nous estudis a Igualada · El més immediat serà, el curs 2018-2019, la incorporació del grau en Tècniques  Computacionals i Aplicacions Digitals –primer en una universitat pública catalana a impartir-se en modalitat dual des de primer curs–, del màster en Pràctiques i Simulacions Clíniques, i la transformació de l’actual grau d'Enginyeria en Organització Industrial en el d'Enginyeria de l'Organització, Logística i Gestió  Industrial. La UdL seguirà impartint, a més, els actuals estudis oficials (grau en Infermeria UdL, grau en Enginyeria Química UPC, doble grau en Nutrició Humana i Dietètica i Fisioteràpia UdL i màster en Enginyeria del Cuir UPC).

A més, s’estan ultimant quatre postgraus en formació contínua adreçats a professionals, per implantar també al 2018-2019 i, en cursos posteriors, la UdL preveu posar en marxa dobles titulacions amb centres d’educació superior europeus. Amb la nova oferta d’estudis es calcula que es passi dels prop de 400 estudiants actuals a superar el miler.

Segons les seves línies estratègiques, el projecte es marca reforçar i consolidar l’actual Campus Universitari –que es va posar en marxa el 2014– amb nous estudis, prioritàriament vinculats al teixit industrial i empresarial de la zona, d’àmbits com el tèxtil, la pell, la indústria del paper i l’edició i les empreses TIC. També s’hi vol prioritzar la formació dual i les pràctiques en empreses, que contribueixin a impulsar l'ocupació, facilitant també la interconnexió de cicles formatius amb estudis universitaris, sobretot pel que fa a enginyeries i salut.

Quant a noves infraestructures, l’Ajuntament d’Igualada i la UdL ja treballen plegats per ampliar les actuals instal·lacions universitàries a la ciutat, actualment centralitzades a la zona residencial del Pla de la Massa. A l’illa on hi havia l’antic hospital, al Passeig Verdaguer, es preveu aixecar un nou edifici docent i una residència per a estudiants universitaris. L’objectiu és concentrar al Pla de la Massa els estudis d’enginyeria, on hi ha els laboratoris i la planta pilot, i aplegar al Passeig Verdaguer, al voltant de l’Hospital de simulació 4D Health, els estudis relacionats amb la salut.

Aposta pels estudis públics · L’actual Campus Universitari d’Igualada va obrir portes l’octubre de l’any 2014, com una iniciativa conjunta de l’Ajuntament d’Igualada i la Generalitat de Catalunya per a reforçar i incrementar l’oferta d’estudis universitaris a la capital de l’Anoia i la Catalunya Central.  La prioritat per ambdues parts ha estat, des de bon començament, allotjar-hi estudis prioritàriament públics i fortament vinculats amb les necessitats específiques del teixit industrial i empresarial locals.

Amb una inversió de 5 milions d’euros, es va aixecar un nou edifici amb aules, biblioteca, despatxos i laboratoris a la zona del Pla de la Massa, sota el segell de nova creació “Campus Universitari d’Igualada”. Inicialment s’hi van allotjar els estudis que l’Escola d’Enginyeria d’Igualada de la UPC portava dècades impartint a l’antic edifici de la Teneria i posteriorment se’n van sumar de nous. Així, als graus d’Enginyeria Química i d’Organització Industrial i als màsters en Enginyeria del Cuir i en Direcció Tècnica de l’Adobatge, el 2015 s’hi van sumar el grau d’Infermeria de la UdL i el doble grau en Administració i Direcció d’Empreses Industrial de la UPC i la UOC i, un any després,va arribar el doble grau en Fisioteràpia i Nutrició Humana i Dietètica també de la UdL.

Ara, amb l’aposta de la UdL presentada aquest 1 de setembre, el Campus Universitari d’Igualada s’integrarà en la seva estructura i veurà incrementada de manera important la seva oferta d’estudis superiors en anys immediats.

  • Compartir