Sou a: Inici / Noticies / Presentada l'enquesta d'hàbits de salut d'alumnes de 4t d'ESO

Presentada l'enquesta d'hàbits de salut d'alumnes de 4t d'ESO

L'informe proporciona una imatge de la situació actual dels joves del municipi i dels seus estils de vida.
27-05-2016
Presentada l'enquesta d'hàbits de salut d'alumnes de 4t d'ESO

Foto: Diputació de Barcelona

La diputada de Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona, Laura Martínez, acompanyada del regidor d'Entorn Comunitari i Cooperació de l'Ajuntament d'Igualada, Fermí Capdevila, va presentar ahir, a la sala d'actes de la Biblioteca d'Igualada, els resultats de la primera Enquesta d'hàbits de salut entre alumnes de 4t curs d'ESO.

L'informe proporciona una imatge de la situació actual dels joves del municipi i dels seus estils de vida, i permet conèixer els resultats del treball realitzat en matèria de promoció i educació per a la salut al llarg de tot el període escolar. Aquest estudi es troba dintre de l'oferta que fa el Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona als municipis de la província. 

Durant l'acte, en què van participar tècnics del servei de salut i serveis municipals, professionals dels àmbits de la salut i de l'educació entre d'altres, es va fer una revisió dels hàbits dels adolescents de 4t d'ESO d'Igualada. Posteriorment es va generar un debat entre els assistents.

Resum de l'estudi · En total, hi han participat 203 alumnes de 4t d’ESO dels centres públics i concertats d’Igualada: l’INS Pere Vives; l’INS Joan Mercader; l’Acadèmia Igualada; l’Escola Anoia; l’Escola Pia; el Col·legi Monalco i els Maristes.  L’edat mitjana dels alumnes enquestats és de 15,51 anys. El 47% són nois i el 53% noies. 

  • Alimentació: El 12% dels enquestats no menja res en tot el matí. El consum d’aliments és bastant equilibrat, tot i que el consum de fruita i verdura és menor del recomanat. El 32% han fet dieta algun cop a la vida i, d’aquests, 6 de cada 10 l’han fet pel seu propi compte.
  •  Activitat física: 7 de cada 10 enquestats fan esport i/o activitat física fora de l’horari escolar.
  •  Lleure: Pel que fa a l’oci nocturn, el 36,5% surten 1 nit a la setmana o més, majoritàriament en cap de setmana. Utilitzar les xarxes socials i escoltar música són les activitats preferides per divertir-se. Més de 4 de cada 10 diuen desatendre les seves obligacions per connectar-se a Internet.
  • Consum de substàncies addictives: El 50% dels enquestats diuen que han fumat tabac alguna vegada. D’aquests, el 47% fuma actualment. La mitjana d’edat de la primera vegada és de 13,7 anys. 8 de cada 10 han provat l’alcohol alguna vegada. D’aquests, 4 de cada 10 ha fet una ingesta excessiva i perillosa d’alcohol (prendre 4 o més begudes en 1 ocasió).- El 40% han provat altres substàncies alguna vegada, majoritàriament el cànnabis i els tranquil·litzants. 7 de cada 10 consideren que és molt fàcil o relativament fàcil aconseguir haixix o marihuana.
  • Sexualitat: Un 20% dels enquestats ha mantingut relacions sexuals amb penetració. 14,7 anys és la mitjana d’edat de la primera relació sexual amb penetració. El preservatiu és el mètode anticonceptiu més utilitzat, però el 17% declaren haver practicat la marxa enrere i el 10% diuen no haver pres cap mesura de protecció. Dels que han mantingut relacions sexuals amb penetració, el 32,6% han utilitzat la pastilla del dia després. El 80% de les noies se senten totalment capaces de rebutjar mantenir una relació sexual amb penetració sense preservatiu. En el cas dels nois, aquest percentatge baixa al 52%.
  • Mobilitat i seguretat viària: El cotxe és el mitjà de transport més utilitzat, seguit de la bicicleta i l’autobús. En el cas de la bicicleta, només 2 de cada 10 utilitzen el casc.
  • Estat d’ànim i relacions amb els altres: El 83% dels enquestats tenen un estat d’ànim positiu, mentre que el 17% el tenen negatiu. El 88% perceben com a bo o molt bo el seu estat de salut. Es valora millor la relació amb la mare que amb el pare. 4 de cada 10 han experimentat maltractament físic o psicològic, majoritàriament a l’escola/institut.


  • Compartir