Sou a: Inici / Noticies / Presentat el projecte de Rehabilitació de l'antiga Teneria

Presentat el projecte de Rehabilitació de l'antiga Teneria

El projecte, elaborat per l’Ajuntament i el departament de Cultura de la Generalitat, preveu també tornar-lo a dotar d’usos docents.
26-02-2016

El conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila, i l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, han presentat aquest divendres, 26 de febrer, el projecte de rehabilitació de l’antic edifici de la Teneria d’Igualada, situat a la Plaça del Rei, com a nou equipament docent i seu de l’Arxiu Comarcal de l’Anoia.

L’any 1949 l’Ajuntament d’Igualada va cedir un solar de 845 m2, on fins al segle XIX hi havia hagut l’hospital del municipi, per a construir-hi l’Escola Superior Industrial d’Adoberia. El projecte original el van signar els arquitectes Buenaventura Bassegoda i José Antonio Coderch de Senmenat, les obres van arrencar el 1951 i les classes van començar el 1956. Fins l’any 2014, quan l’activitat universitària es va traslladar al nou Campus Universitari del Pla de la Massa, la Teneria va acollir estudis universitaris vinculats a una activitat industrial molt arrelada a la ciutat, com és l’elaboració de pell de qualitat. Des del 2015, gràcies a un arranjament provisional de la planta baixa, la instal·lació acull l’Escola d’Adults de la Generalitat.

Nova vida per un edifici emblemàtic · El projecte de rehabilitació presentat avui, elaborat pels Serveis Tècnics de l’Ajuntament d’Igualada amb el suport del departament de Cultura, preveu la reforma integral de l’edifici per a acollir l’Arxiu Comarcal de l’Anoia, l’Escola d’Adults i l’Escola Oficial d’Idiomes. N’ha donat els detalls l’arquitecte municipal, Carles Crespo.

Malgrat no ser un edifici catalogat pel seu valor patrimonial, se’n mantindrà en bona part l’essència i l’estructura, ja que és considerada una construcció emblemàtica al centre de la ciutat, projectada per dos arquitectes de prestigi. Se’l dotarà d’una nova presència exterior, es recuperarà l’accés per la planta baixa a nivell de la Plaça del Rei, s’hi obrirà un gran pati interior amb entrada superior de llum natural i s’hi faran totes les adequacions relatives a l’accessibilitat.

La seva estructura interior s’adaptarà també als nous usos, amb un gran vestíbul a peu de carrer, la planta baixa i la primera planta destinades a rebre l’Arxiu Comarcal, les plantes segona i tercera dedicades a les necessitats docents de l’Escola d’Adults i l’Escola Oficial d’Idiomes i la quarta planta, a la sotacoberta, esdevindrà un nou espai d’emmagatzematge del mateix arxiu. En total, uns 1.800 m2 per al nou Arxiu Comarcal de l’Anoia i uns 1.300 m2 per als usos educatius.

El termini d’execució de l’obra es calcula al voltant dels divuit mesos, es preveu iniciar els treballs el 2017, i s’ha pressupostat el total de la intervenció en uns 3,3 milions d’euros.

L’Arxiu Comarcal de l’Anoia · L’Arxiu Comarcal de l’Anoia (ACAN) va ser creat el 1982 gràcies a un conveni entre el departament de Cultura de la Generalitat i l’Ajuntament d’Igualada. L’any 1986 es van inaugurar les actuals instal·lacions de a l’edifici conegut com Casa Valls o Cal Maco, integrant-se a la Xarxa d’Arxius Comarcals de la Generalitat de Catalunya. Des de l’any 1990 és gestionat pel Consell Comarcal de l’Anoia.

Cal Maco és l’edifici més noble de la Plaça de la Creu d’Igualada, construït el 1914 seguint les tendències modernistes o post modernistes. L’arxiu ocupa el segon pis i les golfes però, per la manca d’espai, també ocupa avui el primer pis i la planta baixa.

S’hi conserven documents des de l’any 1280 fins els nostres dies, destacant l’Arxiu Municipal d’Igualada, amb documentació del des 1339, l’Arxiu Notarial del Districte d’Igualada, amb més de 3.500 volums i amb documentació des de 1280; l’Arxiu dels Jutjats d’Igualada; l’arxiu de la Parròquia de Santa Maria d’Igualada, amb documents del segle XIV fins el segle XIX; els fons musicals, actualment en procés de catalogació; els fons d’entitats i associacions; i els fons comercials, d’empreses, els personals i els patrimonials. Destaca també el seu fons fotogràfic: l’Arxiu Fotogràfic Municipal d’Igualada amb un total aproximat de 100.000 imatges des del 1860 fins avui i els fons de particulars amb més de 150.000 fotos, de les quals un 80% estan digitalitzades i, per tant, són a l’abast del públic. En total, 3.500 metres lineals de documentació.

Durant l’any 2015, l’ACAN ha rebut 3.156 usuaris, la majoria dels quals són investigadors, tot i que també hi ha una presència important de genealogistes i d’estudiants universitaris. En aquests dotze mesos s’hi han consultat més de 17.000 documents i s’hi han fet més de 1.850 préstecs.

La manca d’espai físic a Cal Maco ha fet que l’arxiu hagi moderat l’entrada de nova documentació els últims anys, limitant-se a aquelles donacions menys voluminoses. Ara, amb la posada en marxa del projecte de la Teneria, la voluntat és poder continuar ampliant els seus fons documentals en les properes dècades i fer-lo encara més accessible a la ciutadania.

IMATGES DE LA PRESENTACIÓ A LA GALERIA FLICKR DE L'AJUNTAMENT

  • Compartir