Sou a: Inici / Noticies / Procés participatiu per definir el PMUS

Procés participatiu per definir el PMUS

Es duran a terme tallers, passejades en bicicleta i a peu, i s’ha obert un bloc per fer arribar aportacions i suggeriments.
18-03-2015

L’Ajuntament d’Igualada, amb el suport de la Diputació de Barcelona, està impulsant l’elaboració del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS). Aquest Pla inclou un acurat estudi tècnic sobre la mobilitat i engega ara un procés participatiu  per implicar la ciutadania en la diagnosi de la situació actual i les propostes de millora de la mobilitat al municipi. Aquest PMUS, que se situa en el marc més general del Pla de Mobilitat Sostenible de la Mancomunitat de la Conca d'Òdena, és l’eina que  permetrà fomentar uns desplaçaments més sostenibles i segurs a la ciutat ja sigui a peu, amb bicicleta, transport públic o cotxe.

El procés de participació ciutadana arrenca aquest mes de març es continuarà al llarg d’aquest segon trimestre de l’any. En aquest sentit, s’han organitzat diverses activitats per facilitar als ciutadans el fet que puguin fer les seves aportacions en matèria de mobilitat i puguin fer arribar les seves queixes o suggeriments relacionats amb la seva experiència diària.

El proper 21 de març, es durà a terme una  passejada a peu on els participants podran observar i anar posant de manifest, sobre el terreny, totes les millores que es poden portar a terme en l’àmbit de la mobilitat, identificant elements que la dificulten o la faciliten. La sortida serà a la plaça de l’Ajuntament, a les 11h i és una activitat oberta a tothom, especialment a persones grans, infants acompanyats d’un adult, persones amb mobilitat reduïda o pares i mares amb cotxets. La passejada estarà guiada per un full de ruta i un dinamitzador que establirà el treball a realitzar i recollirà elements de diagnòstic sobre el terreny. Al finalitzar, els assistents podran compartir un refrigeri.

El mateix dia, es durà a terme també una passejada en bicicleta. L’objectiu és també el d’incentivar que els ciutadans expliquin els problemes de mobilitat amb els que es troben de forma diària quan utilitzen aquest mitjà de transport.

Posteriorment, el 25 de març, de 19 a 21h, hi haurà una jornada de debat a l’edifici d’Ig-nova, sota el títol La mobilitat avui. L’objectiu és copsar la diversitat de visions i necessitats  entorn a la mobilitat del municipi. A l’inici de la jornada es donarà informació per part dels responsables de l’equip redactor del PMUS, que explicaran els resultats de la diagnosi tècnica que han fet.  Seguidament, amb l’ajut de dinàmiques participatives, es debatrà i recollirà la visió dels veïns d’Igualada per tal d’enriquir la diagnosi tècnica realitzada. Es tractarà l’accessibilitat per a vianants i bicicletes, la qualitat del transport públic, la mobilitat en vehicle privat i la distribució urbana de mercaderies, i la relació amb el medi ambient i la seguretat viària. La sessió es farà a Ig-nova Tecnoespai, al  carrer Lleida 78.

Per inscriure’s a totes aquestes activitats i participar, cal enviar un correu electrònic a mobilitat@aj-igualada.net o trucar per telèfon a l’Ajuntament 93 803 19 50 (ext. 270). Les places per a la passejada en bicicleta són limitades.

A més a més, i de forma paral·lela, tots aquells ciutadans que ho desitgin podran fer les seves aportacions a través del blog del PMUS, accessible AQUÍ, on  hi podran trobar un qüestionari que serà de molta utilitat per conèixer les seves necessitats i prioritats.

El  regidor d’Urbanisme i Mobilitat, Jordi Pont, ha fet una crida a la participació dels igualadins, afirmant que “és de vital utilitat que els ciutadans ens facin arribar les seves aportacions, les seves queixes, els problemes amb els que es troben en el dia a dia, per poder tenir un Pla de Mobilitat que respongui a les necessitats reals de la ciutadania”. A més, afegeix, “cal tenir en compte que el PMUS serà una eina de gran utilitat posteriorment quan s’hagi de redactar un POUM per Igualada, podríem dir que amb el PMUS enllestit tindrem el 50% de la feina feta”.

Un cop finalitzat el treball amb la ciutadania i les entitats, l’equip tècnic especialitzat analitzarà les aportacions realitzades i la diagnosi ciutadana, i això, sumat a la diagnosi tècnica, conformarà el diagnòstic de la mobilitat d’Igualada.

En els propers tres mesos també s'iniciarà la tramitació ambiental del PMUS de la capital de l'Anoia i, durant el tercer trimestre, es lliuraran els documents definitius.

  • Compartir