Sou a: Inici / Noticies / Procés participatiu per definir l'espai de joc i lleure del Parc Central

Procés participatiu per definir l'espai de joc i lleure del Parc Central

La voluntat és involucrar-hi els infants, joves i famílies de la ciutat, que proposaran com seria el seu parc ideal i en votaran el projecte final
21-03-2018

L’Ajuntament d’Igualada preveu iniciar al mes d’abril un procés participatiu, adreçat especialment escoles, instituts, entitats i famílies, que té per objectiu definir com ha de ser la futura ampliació del Parc Central, que es vol destinar al joc i al lleure. Aquest dimecres, 21 de març, n’han avançat els detalls l’alcalde, Marc Castells, i la regidora titular de les àrees d’Ensenyament, Infància i Joventut, Patrícia Illa.

El passat any 2017 es va adequar i posar en funcionament la primera fase del Parc Central, l’illa que delimiten els carrers França i Itàlia i l’Avinguda Catalunya, plantant-hi herba i dotant el seu extrem nord de vegetació, grades i una passarel·la de fusta. Aquest espai, com ha recordat Castells, “ja s’ha consolidat com un escenari perfecte per a celebrar-hi proves esportives, activitats escolars, concerts i, fins i tot, el piromusical de la Festa Major”. L’alcalde també ha posat en valor que “la ciutadania ha fet seu molt ràpidament aquest Parc Central i és habitual veure-hi a diari gent fent esport, llegint, passejant o jugant en família”.

Vista la bona acceptació del parc, doncs, l’Ajuntament engega ara la segona fase prevista, que li ha de donar continuïtat en l’illa annexa, la més propera a l’Hospital d’Igualada, que en aquest cas delimiten els carrers Itàlia i Guimaraes i l’Avinguda Catalunya. La voluntat és destinar aquest terreny, amb una superfície d’uns 25.000 m2, al joc i el lleure. L’adequació d’aquest terreny també suposarà, a banda, l’arranjament del passeig arbrat que discorre paral·lel a l’Avinguda Catalunya, i que permetrà seguir desplegant l’Anella Verda, en aquest cas el seu recorregut Central.

Participació ciutadana per definir l’espai · Tal i com s’ha explicat avui, la voluntat és que l’espai compti amb jocs singulars i elements paisatgístics atractius que permetin jugar i, alhora, gaudir de la natura i l’entorn. També es contemplaria com a òptim que aquest parc, donades les seves grans dimensions, permetés la interacció entre diferents franges d’edat, podent-hi ubicar elements d’activitat física per a la gent gran o elements esportius per als joves. La previsió del govern municipal és desenvolupar aquest procés al llarg de l’any 2018 i, en base a les conclusions que en surtin, engegar el projecte que el faci una realitat l’any 2019.

Patrícia Illa ha explicat com es durà a terme aquest procés de participació, que comptarà amb el Consell Municipal dels Infants i els Corresponsals de La Kaserna als instituts com a promotors especialment destacats.

En una primera fase, que es denomina Informativa, es farà arribar tota la informació necessària a escoles, AMPAs, instituts i entitats juvenils, perquè d’aquesta manera comencin a assimilar la dimensió del projecte. A continuació, hi haurà una fase Participativa en què s’ensenyaran als infants i joves diferents tècniques de participació i decisió i que culminarà el 13 de juliol, coincidint amb l’European Balloon Festival, amb una jornada en què tant els infants i joves com les seves famílies, podran expressar què els agradaria trobar en aquest futur espai. Amb les conclusions que surtin d’aquesta fase participativa, tant al centres educatius com en aquesta jornada del juliol, l’equip redactor del projecte elaborarà tres propostes que se sotmetran finalment a votació. La previsió del govern de la ciutat és que, a final del present 2018, ja hi hagi un projecte definitiu escollit i, d’aquesta manera, l’any 2019 es puguin iniciar els passos per a fer-lo realitat.

La voluntat amb tot plegat és, com argumenta Castells, aconseguir que “no només la ciutat acabi tenint el parc que més s’ajusti a allò que necessita sinó que, al mateix temps, els nostres infants i joves valorin i s’estimin més Igualada i el seu espai públic, fomentant en ells valors com la responsabilitat, el respecte, el sentiment comunitari i el compromís vers la societat”.

  • Compartir