Sou a: Inici / Noticies / Projecte formatiu entre els adobers d'Igualada i el Marroc

Projecte formatiu entre els adobers d'Igualada i el Marroc

El programa Formació i Cooperació al Marroc (FOCOMA) formarà treballadors marroquins en sessions que tindran lloc a Igualada i Fès.
16-11-2015

Aquest divendres 13 de novembre el Gremi de Blanquers d’Igualada i la Federació Marroquina de les Indústries del Cuir han signat un conveni de col·laboració per al desenvolupament conjuntament del projecte de Formació i Cooperació al Marroc (FOCOMA), una iniciativa que té com a objectiu la capacitació i millora de les condicions tècniques dels curtidors del Marroc.

Autoritats del Marroc s’han desplaçat a Igualada per a la signatura del conveni. La comitiva institucional estava encapçalada per la Secretària General del Ministeri d’Indústria, Mme. Latifa Echihabi i el president de la Federació Marroquina de les Indústries del Cuir, M. Hamid Ben Rhrido, que s’han reunit amb el Sr. Xavier Badia, president del Gremi de Blanquers d’Igualada, Sr. Marc Castells, alcalde i vicepresident primer de la Diputació de Barcelona i Sr. Pere Carles del Grup Carles, tots col·laboradors directes del projecte.

En el marc del compromís pel Medi Ambient que suposa aquest projecte de cooperació, Marc Castells ha declarat que amb el Marroc “ens uneix un tresor que és el mar Mediterrani i que hem de treballar plegats per la seva conservació” i ha afegit que també compartim la tradició de la indústria de la pell que “ens fa a Igualada ser referents a Europa i al Marroc ser referents a l’Àfrica”. Per la seva banda, Latifa Echihabi ha explicat que “l’estratègia del Ministeri d’Indústria del Marroc té el focus posat en la indústria del cuir i en l’acompanyament a les nostres empreses perquè siguin més competitives. En aquest sentit, projectes com FOCOMA són claus”. El president de la Federació Marroquina de les Indústries del Cuir, M. Hamid Ben, ha declarat que “de FOCOMA esperem treure el màxim profit per aplicar tot el coneixement en la creació del parc tecnològic que estem desenvolupant”.

La visita ha permès també que la delegació marroquina visités diferents adoberies  igualadines, el Campus Universitari d’Igualada, la depuradora, el Museu de la Pell i la nova seu del Clúster de la Pell.

El conveni signat formalitza la relació de les entitats adoberes per al desenvolupament del programa FOCOMA que començarà el proper mes de desembre i tindrà una durada d’uns 15 mesos aproximadament. El programa FOCOMA consta d’unes sessions formatives i d’assessorament que tindran lloc a Igualada i Fès, i aniran a càrrec de tècnics especialistes d’Igualada.

El conveni de relació permetrà una transferència de coneixement en com aplicar canvis tecnològics en els processos, per a complir les normatives mediambientals europees, i millorar la regularitat dels productes obtinguts, millorar les condicions tecniques dels operaris marroquins així com facilitar la incorporació de les dones en algunes parts del procés on hi estiguin més indicades. Per la seva part, el Gremi de Blanquers d’Igualada reforça els seus vincles amb les institucions marroquines i la seva missió de cooperar en el desenvolupament del sector.

El Gremi de Blanquers d’Igualada com a model · El sector de la pell d’Igualada representa avui, pel que fa a ocupació, més del 60% del sector a Catalunya i un 30% de tot el sector a Espanya. La majoria de les empreses del Gremi s’han especialitzat en la fabricació de pells vacunes d’alta qualitat per al sector de la marroquineria i del calçat.

El Gremi de Blanquers d’Igualada, ha estat clau en la creació, desenvolupament i expansió del Clúster de la Pell d’Igualada, tant com associació empresarial que ha dinamitzat i representat els interessos col·lectius de les 28 empreses que representen la indústria adobera a Igualada, com impulsant la creació de l’Escola de Teneria d’Igualada (1958) per fomentar la formació en el sector i el Centre Tecnològic AIICA (1962) per apostar per la investigació i recerca. Les grans inversions en Investigació i Desenvolupament, en l’aplicació de tecnologies netes, en el tractament de depuració d’aigua i residus i en formació, han consolidat el Clúster de la Pell d’Igualada com el més important d’Europa. Les grans inversions en Investigació i Desenvolupament, en l’aplicació de tecnologies netes, en el tractament de depuració d’aigua i residus i en formació, han consolidat el Clúster de la Pell d’Igualada com el més important d’Europa.

  • Compartir