Sou a: Inici / Noticies / Projecte per recuperar el Fort de Sant Magí

Projecte per recuperar el Fort de Sant Magí

Es vol recuperar l’edifici com un element de memòria històrica i, alhora, convertir l’entorn en un espai obert als veïns i al conjunt de la ciutat
24-01-2018

El ple municipal de l’Ajuntament d’Igualada ha aprovat inicialment aquest dimarts, 23 de gener, el projecte d’obres que ha de permetre arranjar els terrenys que envolten el Fort de Sant Magí, fins ara tancat, per acabar reobrint-lo a la ciutat. Aquest projecte paisatgístic complementa un altre projecte d’obres, pressupostat pel govern municipal per aquest exercici 2018, que rehabilitarà l’històric edifici que dóna nom a aquest espai del Poble Sec, actualment molt malmès.

Tal i com han explicat l’alcalde, Marc Castells, i la regidora de turisme, Patrícia Illa, els objectius amb aquests dos projectes complementaris, són consolidar l’estructura del fort i recuperar-lo com a element de memòria d’aquest episodi històric a la capital de l’Anoia i, a banda, convertir el seu entorn en una zona d’estada agradable i accessible per als veïns del barri, on les vistes sobre la ciutat siguin protagonistes.

La intervenció al voltant de l’edifici contempla, entre altres, la recuperació de la vegetació, una urbanització bàsica amb petits camins, l’establiment de mobiliari urbà i la il·luminació. L’espai serà accessible des del c/ Carme Verdaguer, mitjançant una escala que ara es restaurarà i s’adaptarà a la normativa de seguretat, i també a través d’un passatge des del c/ de la Salut, en aquest cas a peu de carrer.

Les obres per a la consolidació de l’edifici, per les quals es compta amb el suport de la Diputació de Barcelona, estan pressupostades en 50.000 euros. El projecte que avui s’ha aprovat per a arranjar l’entorn preveu una inversió de 97.000 euros.

Gairebé dos segles d’història · El Fort de Sant Magí és una fortificació defensiva aixecada l’any 1.837, durant la primera Guerra Carlina, al mateix punt del Pla de Sant Magí que anteriorment havia allotjat una capella dedicada al sant. Es va construir fent servir precisament les pedres de l’antiga capella i pràcticament al mateix temps que la torre aixecada a la Muntanya del Pi de Santa Margarida de Montbui.

Consta d’una planta quadrangular amb dos pisos i encara avui conserva elements distintius, com les espitlleres de totxo i pedra. Es troba en un terreny d’uns 1.400 m2, on també hi ha un antic dipòsit d’Aigua de Rigat i una singular torre octogonal, visible des de bona part de la ciutat.

  • Compartir