Sou a: Inici / Noticies / Proposta de taxes i ordenances per a l'any 2018

Proposta de taxes i ordenances per a l'any 2018

Rebaixa de dos punts del tipus impositiu i noves bonificacions en l’IBI i novetats per adaptar la taxa d’escombraries a particulars i empreses
20-09-2017

L’Ajuntament d’Igualada ha avançat aquest dimecres, 20 de setembre, la proposta d’ordenances fiscals per a l’any 2018, que se sotmetran al debat i aprovació del ple el proper dimarts, 26 de setembre. Tal i com han avançat la regidora d’Hisenda, Montse Duch, aquesta proposta s’ha fet arribar als grups de l’oposició “perquè l’estudiïn i, si ho troben adient, proposin mesures que puguem acordar, com ja hem fet els dos últims exercicis”.

Una de les principals mesures plantejades enguany és la rebaixa en dos punts del tipus de gravamen de l’Impost de Béns Immobles (IBI), que passarà del 0,92% actual al 0,90% i que, a la pràctica, segons argumenta Duch “implicarà que l’any vinent els rebuts només s’incrementaran de mitjana l’1,8%, un percentatge que pràcticament correspon a l’augment de l’IPC”. Aquesta mesura suposarà per les arques municipals deixar d’ingressar al voltant de 400.000 euros, en una nova decisió “que va en la línia, com els últims anys, de moderar la fiscalitat i alleugerir la càrrega impositiva dels ciutadans”. La responsable d’Hisenda ha recordat que, des del 2011, l’Ajuntament haurà reduït el tipus d’aquest impost en 12 punts, de l’1,02 al 0,90.

Ha apuntat, en aquest mateix capítol, que l’any 2018 es mantindran vigents els ajuts per al pagament de l’IBI destinats a famílies nombroses, a famílies monoparentals i persones grans i pensionistes. I encara pel que fa aquest impost, s’introdueix una nova modalitat de bonificacions: amb la voluntat de dinamitzar el parc d’habitatges al nucli històric, es plantegen bonificacions del 80% de l’IBI per aquells propietaris que reformin llars en aquesta zona i les destinin al mercat de lloguer. Aquestes  es concediran per un període de sis anys a partir del següent a la finalització de les obres, període que es podrà incrementar fins a deu anys en el cas d'instal·lació d'ascensor i obtenció de l'etiqueta energètica C o superior.

Les ordenances presentades avui proposen també canvis en l’Impost sobre l’Increment del Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana (IIVTNU) o de Plusvàlues: la modificació dels topalls de valor cadastral a l’alça per a optar a bonificacions permetrà que hi puguin accedir més propietaris i que a més, des d’ara, aquestes bonificacions siguin per un import superior i s’apliquin només als immobles que s’acreditin com habitatge habitual. En la resta impostos de competència municipal no es preveu cap variació: són l’Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica (IVTM), l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE) i l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO).

Pel que fa a les taxes, en general s'incrementaran l’1,9%, la variació de l’IPC entre el juliol de 2013 –l’últim cop en què es va aplicar l’IPC a les ordenances– i el juliol de 2017.

Hi ha novetats destacades en la taxa de recollida d’escombraries. Tal i com ha explicat el tinent d’alcalde de Qualitat Urbana, Jordi Pont, d’una banda, s’incrementa la taxa als establiments de menjar ràpid per emportar, que requereixen esforços extra per part dels serveis de neteja als carrers del seu entorn i, a més, s’introdueix una nova modalitat de bonificació vinculada amb la utilització de les deixalleries mòbil i fixa. Mitjançant un carnet, els ciutadans que en facin ús acumularan punts durant l’any 2018 i podran gaudir d’una rebaixa en aquesta taxa en l’exercici 2019. Pel que fa als comerços, s’introdueixen bonificacions per a tots aquells que adoptin mesures per a la prevenció i reutilització de residus i, finalment, pel que fa a les empreses del polígon industrial de Les Comes, la taxa d’escombraries inclourà una part variable en funció del seu volum de generació de residus. A algunes empreses això els implicarà una rebaixa de la taxa i, a aquelles que aquest nou variable els suposi un increment, el 2018 se’ls oferirà una bonificació del 50%. Disposaran, doncs, d’un any per adoptar les mesures necessàries per a reduir la producció de residus de cara a 2019. Properament, el departament de Medi Ambient renovarà tots els contenidors del polígon, per a garantir que cada empresa faci un ús exclusiu del seu contenidor sense que ningú més hi tingui accés i pugui abocar res.

  • Compartir
Pertany a: