Sou a: Inici / Noticies / Reobertura del portal lateral de Santa Maria

Reobertura del portal lateral de Santa Maria

En aquest accés es pot contemplar una miniatura en fusta del retaule major, que data dels anys ’40 i que ara ha estat recuperada i restaurada.
20-08-2015

Aquest dijous, 20 d’agost, s’ha dut a terme la inauguració del recuperat accés lateral de la Basílica de Santa Maria d’Igualada. Aquest portal, que antigament era el principal del temple i del qual en són testimoni gràfic algunes imatges de finals del segle XIX, va ser tapiat a partir de la Guerra Civil, moment en el qual l’edifici va ser utilitzat com a garatge i com a mercat. Fins a dia d’avui no s’ha tornat a reobrir aquesta entrada pel carrer de Santa Maria.

Les tasques, que van arrencar al mes de març amb un cost aproximat de 90.000 euros, han estat finançades per la Diputació de Barcelona i el projecte, tutelat pel seu Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL), ha estat liderat per l’arquitecte Jaume Riba i Samarra.

Per a reobrir l’accés lateral, s’ha traslladat la capella dedicada a Sant Ignasi que ocupava la part interior, s’ha transformat l’espai en un cancell, a l’exterior s’han construït dues petites rampes que faciliten l’accessibilitat a l’edifici per les persones amb mobilitat reduïda i s’ha revestit la porta amb unes planxes de ferro, decorades manualment i tractades amb àcid, que llueixen la inscripció “Sancta Maria”. En aquest nou accés es pot contemplar també una miniatura en fusta del retaule major, elaborada als anys ’40 del segle passat i que va ser trobada en un taller de Manresa i restaurada durant els darrers quatre anys. L’obertura del nou accés soluciona també la necessitat d’obrir una segona porta per a adaptar-se a la normativa de seguretat.

L’acte d’inauguració ha comptat amb la presència de l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, altres regidors del consistori, el rector de Santa Maria, Josep Massana, representants del bisbat de Vic i nombrosos ciutadans que s’han volgut acostar per a apreciar en primera persona el resultat dels treballs.

La Basílica de Santa Maria d'Igualada és un edifici de notables dimensions, construït en el decurs del segle XVII al centre històric de la ciutat. L'església està declarada Bé Cultural d'Interès Nacional.

IMATGES DE L'ACTE A LA GALERIA FLICKR DE L'AJUNTAMENT

  • Compartir
Pertany a: