'Rudo', de la companyia Manolo Alcántara, diumenge a l'Ateneu
El Teatre Municipal l’Ateneu d’Igualada ha programat per aquest diumenge, 28 de gener, el darrer espectacle de la companyia Manolo Alcántara. Rudo és un dels espectacles de circ més brillants i més especials produïts a Catalunya en els últims anys. Una creació en la qual l'espai escènic –circular i per només 120 persones–, l'ús del material escenogràfic –tot fusta i ferro– i la pròpia estètica –acurada i descurada alhora– és una declaració d'intencions, un espectacle insòlit amb els espectadors a un pam de l’actor. Tot es prepara per entrar en l'univers particular d'un personatge contradictori, un món en el qual es conjuga una rudesa extrema amb la major de les subtileses. Una gran bellesa, visual i sonora, transporta a un temps oníric en el qual allò que és brut, brusc i rude es converteix en pura perfecció. L’espectacle es representarà en doble sessió, a les 18 i a les 20h.
Rudo, Millor Espectacle de Circ de Sala 2014 · Rudo és un bell espectacle que parla del risc que comporta la pròpia l'existència. L'obra parla, però no amb paraules sinó amb accions i equilibris. Moltes persones han conviscut amb la rudesa, l’esforç físic i els reptes personals portats fins a l’absurd. A Rudo, un home crea torres i figures amb pesades caixes de fusta. Busca construir el desequilibri perfecte. Moviments calculats, distàncies exactes, respiracions sostingudes, enginyeria poètica, equilibris precaris, fragilitat constructiva. La voluntat i la il·lusió aconsegueixen que l’artista s’enfili, amb precaris equilibris, per unes fràgils construccions. La música en directe de Laia Rius al violí i Maria Bou al violoncel, fa de contrapès líric a l’esforç titànic del personatge, que gruny, sua i no decau en el deliri. L’espectador es troba atrapat dins d’un espai íntim, en una grada que sembla estar a punt de caure, com el protagonista amb els seus equilibris. Aquesta proximitat amb la pista convida a compartir els perills i desitjos de la vida. El públic experimenta el risc en sentir el límit dels moviments a la seva pròpia pell. Un homenatge al món arriscat, rude i efímer del circ clàssic
L’espectacle va obtenir el Premi Zirkòlika al Millor Espectacle de Circ de Sala 2014 i també va ser nominat a la Millor Posada en Escena per la feina de Xavier Erra, Millor Música Original, elaborada per Clara Peya, i Millor Direcció, compartida per Manolo Alcántara i Xavier Erra. Un espectacle sorprenent, original i de gran creativitat que atrapa l'espectador.
La companyia Manolo Alcántara · Manolo Alcántara és un dels creadors circenses més inquiets del panorama català i estatal. Una inquietud que ha sabut mantenir durant la seva extensa trajectòria. És un artista català autodidacta i intuïtiu a la recerca d'un circ personal i singular. Constructor d'estructures, manipulador d'objectes i inventor. Tot això i més, és aquest original creador, un dels exponents més importants de l'anomenat circ d'autor al nostre país.
Partint del circ tradicional i del contemporani, les seves obres se serveixen de l'estudi dels milers d'objectes que recull i emmagatzema al seu taller i de la recerca en estructures que desafien els límits de la física. Donant curs a la seva intuïció, crea els seus propis enginys pensats exclusivament per a les seves acrobàcies, jugant amb la fragilitat de l'equilibri i la sensació d'ingravidesa que transmet a l'espectador. Des de 2001 amb Genuinos imperfectos, crea, dirigeix i interpreta les seves pròpies obres, com Locomotivo (2005) o Plecs (2010). A l'estil de la tradició del circ itinerant, Alcántara dissenya els seus espectacles per a poder-los traslladar en un remolc, amb el qual recorre escenaris espanyols i europeus.
Alcántara és un expert construint atmosferes singulars, gràcies a l'ús d'originals escenografies, a partir de les quals es genera la teatralitat i el circ. També ha col·laborat amb Lluís Danés a Tranuites circus, amb música de Lluís Llach, o a Wasteland.
Venda d’entrades · Les entrades, que tenen un preu de 15 euros amb descomptes per a diversos col·lectius, es poden comprar al Punt de Difusió Cultural i Turística d’Igualada, situada al c/ Garcia Fossas 2, de dimarts a dissabte de 18:30 a 20:30h i el dissabte i diumenge d'11 a 14h. També es poden adquirir en línia a www.ticketea.com i, una hora abans de l’espectacle, a la taquilla del mateix teatre.