Sou a: Inici / Noticies / Santa Maria queda petita per escoltar l'oratori 'Mil Anys'

Santa Maria queda petita per escoltar l'oratori 'Mil Anys'

Més de vuit-centes persones omplen el temple per a presenciar una obra clau en la història musical de la ciutat.
17-11-2014

El passat diumenge, 16 de novembre, prop de set-centes persones i uns cent cinquanta intèrprets van omplir la basílica de Santa Maria d’Igualada per assistir a la reeestrena de l’oratori Mil anys, quan fa una dècada de la seva primera posada en escena. El temple va quedar petit per encabir músics, cantaires i públic i va esclatar d’emoció en diverses ocasions. El bis final va posar el colofó d’una gran vetllada simfònica, coral i ciutadana.

L’oratori, amb lletra d’Antoni Dalmau i música de Mossèn Valentí Miserachs és una peça en quatre quadres per a veus solistes, cor i orquestra que enguany ha complert el seu desè aniversari. Reflecteix les arrels cristianes d’Igualada i fa un recorregut històric per l’església de Santa Maria i la ciutat. El primer quadre narra l’arribada del cristianisme a Catalunya i el martiri de Fructuós, el bisbe de Tarragona. L’època medieval té com a protagonistes l’Abat Oliba, la pau i treva, el naixement de Catalunya i el somni de Gerbert d’Orlhac –el Sant Pare de l’any Mil–  com a referents claus del segon quadre. En el tercer,  arriba el naixement d’Igualada i també el fet miraculós de la suor de sang del Sant Crist. L’evocació dels mil anys i el vincle permanent entre la comunitat cristiana i el seu temple mil·lenari tanquen l’oratori.

La música, d’una gran dificultat, s’inspira en temes litúrgics, religiosos i literaris populars vinculats a la ciutat. La interpretació de l’obra va anar a càrrec dels solistes Ulrike Haller, soprano; Júlia Brescó, mezzosoprano; Carles Prat, tenor; Joan Garcia Gomà, baríton i el baix Josep Pieres. Josep Miquel Mindán ha tingut cura de dirigir els cantaires de les diverses formacions corals que hi han participat i els nois i noies de les corals els Verdums i Gatzara. David Riba ha dirigit els assajos de la Jove Orquestra Simfònica de l’Anoia.

El concert, dirigit pel seu autor, Mossèn Valentí Miserachs, va comptar amb la presència de l’autor de la lletra, l’escriptor Antoni Dalmau. L’acte, presidit pel tinent d’alcalde de Promoció Cultural, Josep Miserachs, i pel rector de Santa Maria, mossèn Josep Massana, va congregar també el Vicari General, David Compte, el qui va ser rector de Santa Maria, mossèn Salvador Mundó, mossèn Josep Ruaix, mossèn Carles Riera de la Universitat Ramon Llull, l’igualadí mossèn Pere Oliva, actual arxiprest de Vic, i mossèn Jaume Casamitjana, rector del seminari de Vic, entre altres. Hi van assistir, a més, el tinent d’alcalde d’Acció Social, Joan Torras, i el tinent d’alcalde d’Hisenda i Interior de l’Ajuntament, Jordi Segura.

L’acte, coorganitzat per l’Institut Municipal de Cultura de l’Ajuntament d’Igualada (IMC), ha estat possible gràcies als seus iniciadors, la Comissió de l’Oratori Mil Anys, formada per mossèn Josep Massana, Antoni Dalmau, Josep Miquel Mindán i Margarida Roca.

IMATGES DE L'ACTE A LA GALERIA FLICKR DE L'AJUNTAMENT

  • Compartir
Pertany a: