Sou a: Inici / Noticies / Sara Berbel reflexiona a Igualada sobre gènere i feminisme

Sara Berbel reflexiona a Igualada sobre gènere i feminisme

Berbel va enfocar la seva xerrada en la qüestió de la socialització del gènere com a principal forma de discriminació i com a base on se sustenten la majoria de les discriminacions.
14-03-2016

El passat 10 de març va tenir lloc a Igualada la conferència institucional del 8 de Març, Dia Internacional de les Dones, organitzada per la Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d’Òdena (MICOD) i protagonitzada per Sara Berbel Sánchez, doctora en Psicologia Social i directora de Empowerment Hub. Sota el títol Ser home o dona a la nostra societat: diferència o desigualtat? Berbel va enfocar la seva xerrada en la qüestió de la socialització del gènere com a principal forma de discriminació i com a base on se sustenten la majoria de les discriminacions de gènere.

Amb un llenguatge molt planer i molt proper, Sara Berbel arribava a una cinquantena de persones, deixant clar que les persones són diferents perquè biològicament així ho són, però que són desiguals en la qüestió del gènere. Quan tenen aproximadament dos anys, els infants comencen a ser conscients de la seva identitat de gènere, i per tant entenen que són nens o nenes, i que s’espera d’ells o elles una cosa o una altra, pel fet de ser-ho.

El gènere descriu els comportaments que cada societat assigna com a naturals als homes i a les dones, així com les característiques emocionals, afectives i intel·lectuals que se’ls hi suposa. Els rols socials que s’adquireixen no estan determinats per les diferències biològiques, són construccions socials que determinaran una forma de masculinitat i de feminitat on se sustentaran les múltiples discriminacions. Sara Berbel també va parlar de l’amor romàntic, un ideal d’amor que es troba en els contes tradicionals o en pel·lícules sobre princeses, que situa les noies en una posició d’opressió i els nois en un lloc de domini. És la principal causa de violència masclista entre joves.

Les activitats de commemoració del 8 de Març continuen aquesta setmana amb un taller dimecres al matí Com eduquem en igualtat? que desenvoluparà l’agent d’igualtat de la Mancomunitat de la Conca d’Òdena. A la tarda hi haurà una xerrada que ha organitzat Decidim Igualada (amb tot un seguit de grups que hi donen suport) sota el títol Per què un observatori sobre la violència masclista? a l’Espai Cívic Centre a les 18:30.

Dijous 17 de març a la tarda a l’Ateneu Igualadí se celebrarà la xerrada L’entrada de les dones a les cooperatives de cafè, tota una revolució a càrrec d’Exolina Aldana, presidenta de la cooperativa Augusto César Sandino (Nicaragua), i una representant d’Alternativa3 que serà a 2/4 de 7 de la tarda. A les 8 de vespre hi haurà cinefòrum Con la pata quebrada de Diego Galan, a la Sala de socis del mateix Ateneu. Dissabte 19, Dones amb Empenta proposa la xerrada La construcció d'allò comú: fer política des dels feminismes i faran l’entrega de premis del 14è concurs de fotografia. Serà a l’Ajuntament de Montbui a els 18 h. Es poden consultar tots els actes al WEB de la Mancomunitat.

(*informació via MICOD)

IMATGES DE L'ACTE A LA GALERIA FLICKR DE L'AJUNTAMENT

  • Compartir