Sou a: Inici / Noticies / Segona conferència sobre el passat arqueològic dels Prats de Rei

Segona conferència sobre el passat arqueològic dels Prats de Rei

Durà per títol Arqueologia polièdrica a Sigarra: la reconstrucció multidisciplinar de 2.600 anys d’història i anirà a càrrec de Natàlia Salazar.
06-06-2016

Aquest dijous, 9 de juny, a les 20h, l’Adoberia Bella d’Igualada acollirà la segona conferència del cicle Parlem d’arqueologia: el subsòl al descobert, al voltant del passat antic dels Prats de Rei. En aquest cas, la ponència durà per títol Arqueologia polièdrica a Sigarra: la reconstrucció multidisciplinar de 2.600 anys d’història i anirà a càrrec de Natàlia Salazar, comissària científica de l’exposició Śigaŕa Segarra. Cruïlla entre Ibèria i Hispània i directora del projecte de recerca sobre l’origen i l’evolució d’aquest nucli entre la prehistòria i l’època medieval, que es porta a terme des de la Universitat de Lleida (UdL). L’entrada és gratuïta, només limitada per l’aforament de la sala.

Si en la primera conferència, la passada setmana, els pradencs que van participar en les excavacions fa més de quaranta anys parlaven d’arqueologia i emoció per les primeres troballes, en aquesta ocasió Salazar explicarà les excepcionals novetats que han aportat les darreres descobertes arqueològiques i de quina manera han esdevingut el quilòmetre zero d’un projecte científic que vol impulsar i difondre el coneixement multidisciplinar del territori de l’antiga Sigarra. Aquesta investigadora ha estat la directora de les darreres excavacions fetes el 2013 i, des del Grup de Recerca en Arqueologia, Prehistòria i Història Antiga (GRAPHA) de la mateixa universitat, està finalitzant la tesi doctoral i conduint el projecte de recerca científica sobre l’origen i evolució d’aquest jaciment i del seu abast en el territori.

El dijous, 16 de juny, serà el torn dels investigadors de l’equip Sigarra Anna Maria Perera, Víctor Sabaté i Anna Ten, amb la conferència Mots inscrits i mots escrits: l’arqueologia de les escriptures antigues a Sigarra. L’estudi de noms i paraules inscrits en pedra o escrits en pergamí i paper ha revelat l’existència de nous personatges i fets de la història segarrenca fins ara inèdits des d’època ibèrica fins a l’edat mitjana. Clouran el cicle, el 30 de juny, els investigadors Gerard Costa, Marc Antoni Lladó i Ana Martínez, també de l’equip Sigarra, que explicaran de quina manera l’aplicació de tecnologies de la informació i del coneixement en l’estudi científic dels vestigis ofereixen les primeres reconstruccions virtuals de l’enclavament al llarg de l’antiguitat i de les peces arqueològiques més rellevants. Ho faran en la conferència L’arqueologia, avui: tecnologia d’última generació per conèixer el passat remot dels Prats de Rei.

El cicle Parlem d’arqueologia: el subsòl al descobert, està organitzat per l’Ajuntament d’Igualada i el Museu de la Pell, amb la col·laboració de la Universitat de Lleida, l’Agrupació Cultural i Recreativa Sigarra i l’Igualada Leather Cluster Barcelona.  Totes les conferències seran a l’Adoberia Bella i l’entrada és lliure, amb l’aforament limitat.

  • Compartir