Sou a: Inici / Noticies / Segona fase de desplegament de desfibril·ladors a la via pública

Segona fase de desplegament de desfibril·ladors a la via pública

S’ha completat amb la instal·lació de sis nous tòtems amb DEA i trucada directe al telèfon d’emergències 112, conjuntament amb l'empresa Cardiosos i el mecenatge de sis empreses locals
07-06-2017

Igualada compta amb sis Desfibril·ladors Externs  Semiautomàtics (DEA) més instal·lats a la via pública. Amb aquests aparells, l’Ajuntament d’Igualada i l’empresa igualadina Cardiosos completen la segona fase de la cardioprotecció de la via pública iniciada l’any passat. La instal·lació d’aquests sis DEA addicionals s’ha pogut fer gràcies a la col·laboració público-privada i a l’esforç econòmic que han fet vuit empreses de la ciutat: Star Foc, Oro di Napoli, Rètols Planell, Esquaix Igualada, Cafeteria Dolce Vita, Flors Roset, Junyent Corredoria d’Assegurances i Tuga Wear que assumeixen el 60% del cost del projecte. Per la seva banda, l’Ajuntament d’Igualada sufraga el cost de les columnes de suport i cedeix l’espai a la via pública i Cardiosos es fa càrrec dels costos d’instal·lació, l’assessorament tècnic i el manteniment, i part de la formació.

Aquests nous desfibril·ladors que se sumen als instal·lats l’any passat estan ubicats a l’avinguda dels Països Catalans, 105, al carrer de les Gardènies, 3 (davant de l’Oro di Napoli); al carrer Comarca, 42 (davant de la Cafeteria Dolce Vita); a la Ronda de Fàtima amb carrer NS Begonya (a la façana de la caseta municipal), a la plaça del Sant Crist i al carrer Nicolau Tous (al Centre de Dia Montserrat).

Amb el desplegament d’aquesta segona fase la ciutat d’Igualada ja compta  amb tretze columnes de rescat cardíac instal·lades a la via pública i complementen la xarxa desplegada en equipaments municipals.

 Columnes de rescat i DEA · Els tòtems o columnes de rescat que s’han instal·lat a Igualada estan personalitzats: compten amb un mapa de l’Anella Verda d’Igualada, així com amb el logotip de l’empresa que l’esponsoritza. Les vitrines que contenen el desfibril·lador estan connectades directament al telèfon d’emergències 061 i en fan una trucada immediata només obrir-la. Al 061 tenen geolocalitzades les columnes de rescat i envien una ambulància quan s’activa. El DEA és de la marca HeartSine Samaritan i és semi automàtic i funciona mitjançant un guiatge per veu que indica els passos a seguir durant tot el procés. A més és d’alta seguretat i és el propi aparell el que detecta ens quins casos és necessari aplicar la descàrrega i de quina intensitat i en quins no. Els aparells instal·lats per Cardiosos a més són moderns i fiables i incorporen pegats pediàtrics per a l’ús en infants.

La importància d’actuar · La cardioprotecció de les ciutats és una necessitat cada vegada més important ja que les malalties cardíaques són la primera causa de mort a Europa i a Espanya moren cada any més de 25.000 persones de manera sobtada. A Catalunya la xifra és de 10 persones al dia mortes per aturades cardiorespiratòries amb un total de 3.700 víctimes anuals. Per tant una actuació precoç i eficaç, amb l’ajuda d’un DEA, és decisiva davant d’una situació crítica i pot resultar clau per aconseguir salvar una vida. Les possibilitats de supervivència disminueixen un 10% per cada minut que passa si no s’actua ràpidament. Per això és tant important l’actuació immediata, mentre no arriben els serveis d’emergències i disposar d’una xarxa àmplia de desfibril·ladors que permetin una actuació eficaç.

(*informació via Cardiosos)

  • Compartir