Sou a: Inici / Noticies / Segona i definitiva fase de reformes de la Plaça Castells

Segona i definitiva fase de reformes de la Plaça Castells

Amb una durada prevista de cinc mesos, les obres renovaran totalment l’estètica interior i generaran nous espais per la ciutadania
28-06-2017

L’Ajuntament d’Igualada preveu iniciar, el proper mes de juliol i amb una durada estimada de 5 mesos, les obres de la segona fase de reforma de la Plaça Castells. Tal i com ha explicat aquest dimecres el tinent d’alcalde de Qualitat Urbana, Jordi Pont, un cop finalitzada aquesta fase ja s’haurà enllestit totalment l’actuació integral de reforma iniciada ara fa un any i mig. Segons Pont, la voluntat amb aquest projecte és “no només renovar la imatge i l’estètica de l’espai, sinó crear nous espais perquè la puguin gaudir tant els veïns del barri com els escolars i famílies del centre escolar situat al seu extrem Sud”.

Entre novembre de l’any 2015 i febrer de l’any 2016 ja es va executar la primera fase del projecte, que va permetre renovar tot el perímetre de l’espai, endreçant la mobilitat de vehicles al seu voltant, eliminant el trànsit rodat per davant de l’Escola Pia i millorant l’accessibilitat i seguretat dels vianants, tant a la mateixa plaça com en un tram del carrer Portal.

Posteriorment es va redactar el projecte d’adequació de l’espai interior, que es va aprovar definitivament el passat mes de desembre de 2016, sense haver rebut cap al·legació. Aquest segon projecte comprèn, doncs, els espais interiors de la plaça, unificant-los amb  l’antic vial que transcorria per davant del centre escolar. Aquest vial quedarà d’aquesta manera plenament integrat en el conjunt de la plaça i el pas de vehicles quedarà només restringit a casos molt puntuals i per motius escolars degudament justificats.

Es mantindrà l’arbrat existent i se n’afegirà de nou, es millorarà tant el reg com l’enjardinament de l’espai, se substituirà el paviment existent per un de nou, es reorganitzarà l’enllumenat i se’l dotarà de llums LED, es millorarà la il·luminació de la històrica façana de l’escola, s’eliminarà una de les dues fonts actuals, es renovaran els bancs, es construirà una petita graderia de formigó i s’hi instal·larà una nova zona de jocs infantils. També s’aprofitarà aquesta actuació per a ampliar el clavegueram subterrani existent i millorar el drenatge de la plaça els dies de pluja.

La primera fase d’obres de la Plaça Castells va tenir un cost de 250.000 euros, finançats en un 50% per l’Ajuntament i la Generalitat en el marc de l’antic Pla de Millora del Barri de Sant Agustí, i aquesta segona fase tindrà un cost de 200.000 euros, finançats íntegrament pel consistori.

Una plaça simbòlica i històrica · La Plaça Castells es va formar a la confluència de l’edifici de l’antic convent dels Agustins amb la cruïlla de camins entre el c/ Sant Agustí i les Rambles. Des d’aquest punt es podien prendre els camins en direcció a Lleida o Valls. Està dedicada a Narcís Castells i Comas, que va deixa importants llegats a la ciutat destinats a la millora de la sanitat i de l’ensenyament.

L’antic convent dels Agustins, fundat al segle XIV, tenia un claustre bona part del qual va ser destruït el 1465, durant la guerra civil de Joan II, i l’any 1483 es va iniciar la construcció de la capella de la Mare de Déu de la Pietat. La façana actual de l’edifici de l’Escola Pia, influenciada per l’estil modernista, es va acabar de construir a l’any 1908.

La plaça va ser remodelada amb la seva forma actual l’any 1956 i va ser aleshores quan es va instal·lar l’escultura dedicada a Antoni Franch i Estalella,  uns dels organitzadors de la resistència contra els francesos. La figura de bronze va ser realitzada per l’escultor igualadí Ernest Marco i Ferrer.

  • Compartir