Sou a: Inici / Noticies / Segona Jornada d’Història Industrial al Museu de la Pell

Segona Jornada d’Història Industrial al Museu de la Pell

Aquesta nova trobada al voltant de la història de la societat industrial, vol contribuir a difondre part del passat i les arrels de la identitat igualadina.
09-11-2015

Aquest divendres, 13 de novembre, se celebrarà la segona Jornada d’Història Industrial al Museu de la Pell d’Igualada, que enguany es dedicarà a L’electrificació de Catalunya, dins la celebració de l’Any Internacional de la Llum. La inscripció és gratuïta i es pot demanar més informació al telèfon 93 804 67 52.

El Museu de la Pell d’Igualada, amb la col·laboració del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya i l’assessorament científic del Centre d’Estudis Antoni de Campmany de la Universitat de Barcelona i del Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada (CECI) organitza novament una trobada anual al voltant d’investigacions acadèmiques de la història de la societat industrial, per tal de conèixer el passat i les arrels de la identitat igualadina.

La primera edició es va definir com una proposta global d’aproximació a aquesta temàtica; l’actual significa la consolidació del projecte amb una reflexió anual de caire monogràfic. El procés d'electrificació de Catalunya va ser un fet cabdal en la història econòmica i social del país. La construcció de preses, la irrupció de la xarxa de distribució al llarg del territori o l’arribada a les indústries i a les ciutats van implicar canvis irreversibles en el paisatge i la transformació rotunda de la vida productiva i quotidiana. Per aquestes raons i perquè aquest és l’Any Internacional de la Llum i de les tecnologies basades en la llum, la jornada versarà sobre el procés d’electrificació de Catalunya i arribarà al detall de la implantació local de la mà d’investigadors referents. Una oportunitat magnífica de conèixer un període apassionant de la història del nostre país.

Vuit ponències a càrrec de reconeguts especialistes · La Jornada, que s’iniciarà a les 9:30h, comptarà amb la conferència inaugural La Farga, 207 anys d’història, a càrrec d’Oriol Guixà i Arderiu, conseller delegat de La Farga i que serà presentat per Pere Pascual Domènech, catedràtic de la UB. Quatre intervencions centraran la sessió del matí: La revolució de la llum, els pioners de l’electrificació a Catalunya, amb Jordi Maluquer de Motes, catedràtic de la UAB; El Pallars, la gran central elèctrica de la indústria catalana, 1911-1940, amb F.Xavier Tarraubella i Mirabet, historiador; L’alliberament hidroelèctric i la industrialització catalana, amb Carles Sudrià i Triay, catedràtic de la UB; i Els públics de l’electricitat a Catalunya en el primer terç de segle XX, amb Jordi Ferran Boleda, de la Societat Catalana de la Ciència i de la Tècnica. Les ponències de la tarda es dedicaran a l’electrificació de la Catalunya Central i a dos exemples igualadins: La xarxa elèctrica a les comarques de la Catalunya Central , a càrrec de Joan Carles Alayo i Manubens, de la Càtedra UNESCO de Tècnica i Cultura de la UPC; L’electrificació de la Igualadina Cotonera, amb Ramon Ramon Muñoz, de la professor UB; i La Electra Igualadina, com a darrera intervenció, amb Pere Pascual Domènech.

Descarregueu el díptic informatiu AQUÍ

  • Compartir