Sou a: Inici / Noticies / Setmana de la Mobilitat sostenible i Segura 2017

Setmana de la Mobilitat sostenible i Segura 2017

Les iniciatives més rellevants son la gratuïtat del bus urbà el 22 de setembre i la prohibició de circular al centre entre els dies 22 i 24
19-09-2017

Del 16 al 22 de setembre se celebra novament arreu d’Europa la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura. Sota el lema “Mobilitza’t per un aire més net”, l’edició d’enguany proposa, a més de vetllar per una vida saludable, sostenible i segura, reforçar el poder de la ciutadania per a millorar la qualitat de l'aire.

Canviant la manera de desplaçar-se es poden augmentar els nivells d’activitat física, contribuir a millorar la qualitat de l’aire que es respira a les ciutats i ajudar a prevenir els accidents de trànsit. Escollir el transport públic col·lectiu o el vehicle elèctric per anar a la feina, caminar o moure’s amb bicicleta per anar de compres, en comptes d’agafar el cotxe, pot ser una bona forma de protegir i millorar la salut.

Els objectius principals de la Setmana passen per estimular un comportament ciutadà en relació amb l’ús del vehicle que sigui compatible amb el desenvolupament urbà sostenible, en particular amb la protecció de la qualitat de l’aire, la prevenció d’accidents de trànsit, la reducció d’emissió de gasos que provoquen l’efecte hivernacle i el consum racional dels recursos energètics. També sensibilitzar la ciutadania sobre els impactes ambientals del transport i informar-la sobre les seves diferents modalitats; impulsar l’ús dels mitjans de transport sostenibles i, en particular, el transport públic, la bicicleta, la mobilitat a peu i els vehicles elèctrics; potenciar un retrobament de la ciutadania amb la ciutat, la seva gent i el seu patrimoni cultural, en un entorn saludable i relaxat; i reflexionar també sobre com afecta a la salut l’ús excessiu del transport motoritzat. D’una banda, la contaminació atmosfèrica i la congestió que generen tenen un impacte negatiu sobre els sistemes respiratori i cardiovascular i, de l’altra, propicien el sedentarisme i la inactivitat física.

Iniciatives a Igualada · L’Ajuntament d'Igualada se suma novament a aquesta Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible i Segura i durà a terme aquests dies diferents activitats vinculades amb el lema d’enguany.

Aquest divendres, 22 de setembre, tots els busos urbans de la ciutat seran gratuïts. El transport públic és l’alternativa per als desplaçaments dins de la ciutat. Per viatger i respecte d’un cotxe particular, un autobús emet a l’atmosfera un 40% menys d’òxids de nitrogen, un 80% menys d’hidrocarburs, un 95% menys de CO i un 70% menys de CO2. Una altra dada interessant és que el transport públic necessita, per viatger, 50 vegades menys d’espai i l’autobús consumeix 15 vegades menys d’energia que el cotxe particular.

També es prohibirà circular amb vehicles de motor pels carrers del centre el dies 22, 23 i 24 de setembre, entre les 10 i les 20h. Aquesta activitat vol fomentar la mobilitat a peu pel centre de la ciutat. Els carrers afectats seran Rambla de Sant Isidre, c/ Nou, Plaça del Pilar, c/ de l'Argent, c/ Sant Sebastià, Travessia de Sant Sebastià, Plaça de l'Ajuntament, c/ del Born, carrer de Santa Maria, Plaça del Bruc, Plaça del Pilar, Plaça de Pius XII, c/ Custiol, c/ Sant Cristòfol, c/ del Roser, c/ Sant Bartomeu, c/ Sant Jaume, Plaça de Sant Miquel i c/ Sant Roc.

Adquisició de vehicles elèctrics municipals · En aquesta mateixa línia, aquest any 2017 l’Ajuntament d’Igualada ha adquirit un tercer vehicle 100% elèctric –una furgoneta Renault Kangoo Maxi– que se suma a les dues furgonetes elèctriques Nissan e-NV200 adquirides l’any 2016, i preveu adquirir-ne una altra i dues motocicletes elèctriques abans de finalitzar l’any, contribuint d’aquesta manera a l’impuls de l’ús de mitjans de transport sostenibles.

En els vehicles purs elèctrics, la reducció de gasos contaminants és del 100%. Per tant, el vehicle elèctric contribueix a reduir les emissions locals d’òxids de nitrogen, les partícules en suspensió i d’altres contaminants millorant la qualitat de l’aire allà on circula el vehicle, amb els beneficis per a la salut que això comporta. A més, la introducció del vehicle elèctric també millora el soroll, ja que el motor elèctric és extremadament silenciós.

  • Compartir