Sou a: Inici / Noticies / Tot a punt per celebrar una nova diada de Sant Jordi

Tot a punt per celebrar una nova diada de Sant Jordi

Hi haurà, a banda, activitats a la Biblioteca, presentacions literàries, programació especial de ràdio i un record per Miguel de Cervantes.
18-04-2016

La celebració de la Diada de Sant Jordi a Igualada comptarà el proper dissabte, 23 d’abril, amb un total de setanta-dues parades. D’aquestes, nou corresponen a floristeries, tretze a llibreries i cinquanta a diferents mitjans de comunicació i entitats socials, culturals i juvenils locals, que també hi participaran. Enguany, com que la jornada coincideix amb un dia no lectiu, els centres escolars no han promogut les accions de venda de roses que duen a terme habitualment.

Presentacions literàries i efemèrides · La jornada aplega un seguit d’activitats al seu voltant més enllà de la venda de llibres i roses, coordinades des del departament municipal de Promoció Cultural. D’una banda, el dijous, dia 21, a les 19h, la Biblioteca Central acollirà la presentació del llibre Antologia de la poesia igualadina. Del segle XV al XXI, de l’igualadí Lleonard del Río i Campmajó. Aquesta és una compilació dels autors més significatius en poesia del passat i el present d’Igualada, fruit d’un treball exhaustiu de recerca. La vetllada comptarà amb lectura de poemes a càrrec de Maria Santfores, acompanyada al piano per Albert Gàmez.

Destaca, en segon lloc, el record que la ciutat d’Igualada tindrà per l’escriptor Miguel de Cervantes, quan fa quatre-cents anys de la seva mort. Es descobrirà una placa al carrer de Cervantes, cantonada amb l’Avinguda Balmes, el dissabte 23 a les 13h. Aquest element servirà per recordar l’autor de Las dos doncellas, en què les protagonistes de la història, Teodosia i Leocadia, dormen una nit en un hostal d’Igualada, on es desplega el nus d’un conflicte amorós. Els fragments on s’anomena la ciutat esmenten que “...a dos leguas de un lugar que está a nueve de Barcelona, que se llama Igualada” i “...y sin detenerse más, en poco espacio se pusieron en Igualada, donde supieron que las galeras el día antes habían llegado a Barcelona...”. L’obra forma part de les Novelas ejemplares.

D’altra banda, a la Rambla Sant Isidre i com també és tradició, hi haurà una ballada de sardanes el mateix dia de Sant Jordi a partir de les 19:30h. Anirà a càrrec de la Cobla de Tàrrega i la promouen l’Agrupació Sardanista d’Igualada i l’Ajuntament.

Celebració de la diada a la Biblioteca · La Biblioteca Central començarà a celebrar Sant Jordi el dia abans, 22 d’abril, amb l’espectacle poètic i audiovisual M’exalta el nou i m’enamora el vell. Aquest espectacle tindrà lloc a les 19h i anirà a càrrec de la companyia de teatre Essela, que proposa un recorregut poètic, des de les avantguardes fins als autors més contemporanis, acompanyat de fotografies d’espais industrials, obra de Sebastià Plans. La iniciativa s’emmarca dins el projecte i-Biblioteques: industria, patrimoni, energia i desenvolupament, del qual la Biblioteca forma part.

Ja el dia 23 d’abril, la Biblioteca obrirà portes de 10 a 13h i, com ja és tradició, oferirà una visita guiada, a les 11:30h, pels racons més insòlits de l’equipament per a tothom que s’hi vulgui afegir. A aquesta mateixa hora, els més petits tindran ocasió de conèixer A modern Saint George’s Legend en una nova edició de l’hora del conte en anglès, de la mà de Helen Doron English School. Totes les persones que aquell dia visitin la Biblioteca trobaran també la parada de les principals novetats literàries, que es podran emportar en préstec cap a casa. Entre aquestes novetats també hi haurà les que han publicat aquests dies els escriptors anoiencs.

S’hi podrà visitar, a més, coincidint amb l’Any Dahl, la Convenció de bruixes, una exposició itinerant de bruixes elaborades amb diversos materials per alumnes de centres educatius, a proposta del Centre de Recursos Pedagògics de l’Anoia. Set biblioteques i divuit escoles de la comarca celebren d’aquesta manera l’Any Dahl, inspirant-se en una de les obres més emblemàtiques de l’escriptor, Les bruixes. L’Escola Municipal d’Art Gaspar Camps ha col·laborat amb el disseny del logotip de l’exposició, que ha estat obra de l’alumne Martí Rossell. La primera parada de la Convenció de bruixes serà a la Biblioteca Central d’Igualada, del 21 d’abril al 6 de maig i, posteriorment, passarà per Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui, Capellades, Masquefa, Piera i la Pobla de Claramunt. També hi haurà una versió en petit format de l’exposició per al Bibliobús Montserrat, que recorre diferents pobles.

Programació especial de Ràdio Igualada · Coincidint amb la jornada, l’emissora municipal Ràdio Igualada farà també una programació especial durant tot el dia, amb la música i la literatura com a grans protagonistes i amb bona part dels espais elaborats a la Plaça de Cal Font. Destaca, de 12 a 13:30h, el programa especial amb entrevistes als autors locals conduït per Josep Maria Solé, responsable de l’espai Vols llegir?. I, ja a la tarda, s’emetrà un especial també en directe des de Cal Font, davant la Biblioteca, amb entrevistes a protagonistes i entitats, per acabar enllaçant amb la transmissió en directe del partit de l’Igualada Hoquei Club a partir de les 20:15h.

Ràdio Igualada es pot escoltar al 103.2 FM, al web www.radioigualada.cat o a través de l’aplicació per a dispositius mòbils IgualApp.

  • Compartir