Sou a: Inici / Noticies / Tot i que la xifra d’ingressos a l’Hospital d’Igualada s’està reduint, la mortalitat segueix sent elevada

Tot i que la xifra d’ingressos a l’Hospital d’Igualada s’està reduint, la mortalitat segueix sent elevada

Comunicat de l’Ajuntament d’Igualada sobre les mesures de confinament del COVID-19
04-04-2020

L'alcalde d'Igualada, Marc Castells, ha començat la 24a roda de premsa sobre el confinament reclamant que ja fa "24 dies sense que els treballadors i treballadores de la Conca d'Òdena tinguin solució a aquest greuge laboral i a la vulneració dels seus drets. Reclamem al Govern de l'Estat que posi per fi una solució a aquest problema".
Juntament amb la resta d'alcaldes i alcaldesses de la Conca d'Òdena, Castells ha fet esment a la informació que ahir es va donar des del Departament de Salut, afirmant que a Igualada no hi havia hagut cap defunció en les darreres 24 hores, una informació desmentida a les xarxes socials per familiars de persones traspassades. "Nosaltres hem recollit la informació dels serveis funeraris i de l’Hospital, i n’he informat la Consellera Vergés". Posant en valor la importància de la transparència, Castells ha explicat que ahir "hi va haver 11 defuncions a la ciutat, 4 d'elles a l'Hospital d'Igualada". Una xifra "molt elevada", que mostra que "no ens podem relaxar, hem d'estar alertats però no alarmats, per això demanem a la gent que segueixin les mesures d'aïllament social, la higiene extrema, l'única manera per combatre amb eficiència aquest episodi".
Castells ha destacat que “Per tenir les xifres exactes de persones que ens deixen pel coronavirus, insistim que és vital que la Conca d’Òdena disposi dels tests ràpids que reclamem tots els alcaldes i alcaldesses. És urgent conèixer les xifres reals que afecten a tots els veïns i veïnes de la Conca per aconseguir aturar aquesta pandèmia.”
"Sembla que les dades d'entrades a l'Hospital estan disminuint", de manera que el confinament està donant resultats, ha afirmat l’alcalde, malgrat que "el nombre de defuncions no disminueix". Segons els experts, aquestes defuncions responen a persones "infectades abans del confinament".
"Volem expressar el nostre condol a les famílies de les persones que han mort i dir-los que, quan toqui, els alcaldes i alcaldesses faran l'homenatge merescut a aquestes persones". D'altra banda, Castells ha explicat que ahir va parlar amb el conseller de Treball, Famílies i Afers socials, Chakir El Homrani, "per tal de posar una mirada a les
residències i dispositius sociosanitaris de la Conca d'Òdena i fer un pla de xoc i contingència en aquestes residències". Cal una atenció "integral" per als llocs on "hi ha les persones amb més vulnerabilitat". Segons el batlle, "estem convençuts que això tindrà el seu resultat pròximament per fer front a aquest episodi de coronavirus".
Castells ha recordat que aquest passat divendres 3 d'abril va ser la celebració de la copatrona d'Igualada, la Mare de Déu de la Pietat, un dels goigs de la qual diu "si gireu els ulls vers la ciutat, si la veieu atribolada, en guerra, pesta, fam o eixut, doneu les mans al desvalgut". Un goig que, per a l'alcalde, val per encara els reptes del coronavirus, i sobretot val per a les persones més dèbils de la nostra societat.
En aquest àmbit treballa i ha parlat el gerent d'Apinas, Jordi Aymamí, qui ha volgut comunicar que "dins de la gravetat, hi ha serveis essencials que estem al peu del canó per continuar donant atenció a aquelles parts de la població més febles". Apinas gestiona un gran nombre de residències i centres d'atenció a persones amb discapacitat intel·lectual. "Atenem persones molt febles, en aquesta situació l'entitat fa la seva activitat amb responsabilitat cap als usuaris, familiars, alumnes i residents, però també cap als seus professionals amb plena responsabilitat social, ens devem al nostre entorn", ha declarat. Apinas va atendre 1.400 famílies el 2019, compta amb més de mil socis actius i tenen el suport de 21 ajuntaments que formen part de la Mancomunitat per l'Atenció a la Discapacitat Intel·lectual.
"No cal dir que des de treball social ens estem apropant a aquelles famílies que a més de tenir una persona amb dificultats a casa, també donem suport a famílies amb risc de marginalitat o exclusió social", ha remarcat. Aymamí ha volgut recordar que "el decret estableix la possibilitat que les persones amb discapacitat puguin sortir a passejar amb un adult, ho recordo perquè això ha estat un tema de discriminació per alguns veïns. Per a aquestes persones sortir és un acte d'higiene i de salut per poder continuar tenint un nivell de benestar, així faig una crida al suport a famílies que a vegades tenen poc compresa aquesta situació", ha afegit.
El gerent ha tingut un record per a totes les i els professionals que treballen en aquest sector tan "maltractat per la crisi econòmica i que ara estan a primera línia de combat". També ha volgut agrair el suport de la comarca de l'Anoia, des d'ajuntaments a persones privades que els han fet arribar material. "Ens en sortirem junts i més forts, de res serviria que sortissin només els més forts", ha emfatitzat.

  • Compartir