Una trentena d’experts participen en una jornada de treball i debat en el projecte d’elaboració de la Carta Alimentària d’Igualada
La Sala d’actes de l’edifici d’IgNova de l’Ajuntament d’Igualada ha acollit una jornada de treball i debat amb una trentena de representants de diversos sectors sobre l’elaboració de la Carta Alimentària, amb l’objectiu d’avançar en el desenvolupament d’un model agroalimentari basat en el principi de proximitat i sostenibilitat.
La jornada ha comptat, entre d’altres, amb productors, representants del sector agrícola i ramader, restauradors, representants del comerç de proximitat o del sector turístic que han pogut conèixer la prova pilot que s’està duent des de l’Ajuntament d’Igualada i poder participar-hi. Amb el suport de la Diputació de Barcelona, L’Ajuntament d’Igualada ha iniciat una prova pilot per impulsar una Estratègia Alimentària a nivell local. Es tracta d’un pla d'acció per avançar cap a un sistema alimentari més saludable, sostenible, resilient i en clau de proximitat.
Aquesta tasca s’està duent a terme a partir d’un grup treball format per representants de l’àmbit públic i privat, transversal en diversos àmbits, com ara el mediambiental, l’econòmic, la salut, l’ensenyament, els productors, entitats i la ciutadania.
La metodologia que s’aplica per impulsar la creació d’aquesta estratègia alimentària, s’inspira en el model proposat per la Diputació de Barcelona, que preveu una primera fase de creació d’un grup motor i la redacció de la Carta Alimentària, per donar continuïtat més endavant, a un procés de diagnosi, seguit de la creació d’un Consell Alimentari Local per abordar el disseny i desenvolupament del Pla Alimentari Local.
Aquest projecte s’emmarca dins del Parc Agrari de la Conca d’Òdena, creat l’any 2021, del qual l’Ajuntament d’Igualada en forma part. El Parc Agrari el formen l’Associació de productors de la Conca d’Òdena, l’Associació de comerç i restauració del Parc Agrari de la Conca d’Òdena, l’Associació de turisme del Parc Agrari de la Conca d’Òdena, el Consell Comarcal de l’Anoia i els Ajuntaments de 15 municipis que representen una població de 80.820 habitants i una superfície de 372 Km2. El Parc té com a finalitat la preservació, promoció i gestió dels espais agraris i la transformació del model de proximitat, a nivell local.
L’estratègia alimentària que es pretén articular des d’Igualada, principal node urbà i de consum de la Conca d’Òdena i oberta als altres municipis de l’Anoia, vol ser una eina que permeti transformar el sistema alimentari en un model més sa, sostenible, resilient i autosuficient. Amb la voluntat de repensar i reorganitzar la política alimentària, amb un pacte entre actors del territori i agents de la cadena agroalimentària que decideixen i consensuen actuacions al voltant de l’alimentació.