Sou a: Inici / Noticies / Valoració positiva del projecte 'Innovadors: Teixint idees i xarxes'

Valoració positiva del projecte 'Innovadors: Teixint idees i xarxes'

Aquesta iniciativa públicoprivada ha desenvolupat eines de suport a les empreses i també recursos per a formar nous treballadors del sector
21-11-2018

L’Ajuntament d’Igualada, conjuntament amb les associacions del tèxtil local FITEX i FAGEPI, tanca aquest 2018 el projecte Innovadors: Teixint Idees i Xarxes, que ha permès formar nous treballadors i consolidar projectes d’emprenedoria en aquest sector durant els dos últims anys. Aquest 21 de novembre n’han presentat les conclusions la tinent d’alcalde de Dinamització Econòmica, Ensenyament i Universitats, Patrícia Illa, el president de FAGEPI, Josep Ignasi Reixach, i el director de FITEX, David Garcia. Tots tres han coincidit a posar en valor iniciatives públicoprivades com aquesta, que contribueixen a enfortir i dotar de competitivitat sectors industrials com el tèxtil, de gran rellevància per l’economia local.

El president de l’agrupació tèxtil FAGEPI, Josep Ignasi Reixach, ha afirmat que “cal que ens preparem per a un futur global, verd i digital”, recordant que els principals reptes del sector tèxtil i moda de la comarca passen avui per abordar la transformació digital, la internacionalització, la sostenibilitat com una eina de competitivitat i l’atracció i desenvolupament de talent. I, de la seva banda, David García ha exposat els resultats del projecte Innovadors:Teixint Idees i Xarxes, posant de relleu també el fet que “la cooperació públicoprivada és una eina clau per a donar resposta a les necessitats del sector i continua donant els seus fruits”. Patrícia Illa ha recordat que “Igualada i l’Anoia han estat històricament un territori eminentment industrial i apostem per seguir sent-ho” i ha afegit que “dades com les que avui exposem ens esperonen a continuar treballant de la mà dels nostres sectors productius”.

El projecte Innovadors: Teixint Idees i Xarxes · El projecte Innovadors: Teixint Idees i Xarxes és una iniciativa que ha estat liderada durant els anys 2017 i 2018 per l’Ajuntament d’Igualada i que ha suposat també la cooperació amb l’àmbit privat, amb la Generalitat de Catalunya i amb altres Ajuntaments com els de Sabadell, Manresa, Terrassa o Mataró, entre altres agents. Junts han treballat en el desenvolupament de tasques per a la millora de la competitivitat i l’ocupació en el sector tèxtil i moda de Catalunya.  

En els darrers dos anys, doncs, s’han fet dues accions formatives que han permès trobar feina al 50% dels seus alumnes en empreses del sector al territori. Han estat, concretament, els cursos de Tècnic en patronatge i confecció de productes de moda i el de Tècnic en producció de prototips d’articles de moda en plana i gènere de punt. Tots dos han tingut una durada de 250 hores i han format una dotzena d’alumnes cadascun.

Innovadors: Teixint Idees i Xarxes inclou també el programa Futurmod, orientat a donar suport a emprenedors i micropimes de nova creació en el sector de la moda, facilitant la seva consolidació i creixement. A través de Futurmod s’han construït noves xarxes de relació entre emprenedors, empreses consolidades, administracions, escoles de disseny i centres de recerca, per impulsar la innovació i el creixement de nous negocis en el sector de la moda. En aquest sentit, Futurmod ha creat més de 40 connexions rellevants entre emprenedors i empreses consolidades que estan generant relacions mercantils, capaces d’enfortir l’ecosistema moda de Catalunya.

Vista la bona valoració de la iniciativa, se’n preveu la continuïtat per a l’any 2019. La voluntat des d’ara passa per ampliar la base de dades d’emprenedors i start up’s del sector, oferir-los noves mentories amb professionals experts, ampliar les sessions de networking per incentivar relacions amb empreses consolidades, crear espais d’incubació per emprenedors i valorar la possibilitat de crear un fons de capital llavor per invertir en noves empreses. En paral·lel, es vol impulsar un nou curs formatiu, en aquest cas de 300 hores –amb 100 hores de pràctiques en empreses– i centrada en Tissatge i Programació.

El sector del tèxtil a Igualada · Segons les dades facilitades avui pels representants del sector, la indústria tèxtil continua sent una de les branques productives més importants a la ciutat i presenta perspectives de creixement.

Analitzant les xifres més recents, la ciutat d’Igualada comptava a final de 2017 amb 82 empreses dedicades al tèxtil, ocupant 877 persones; a l’Anoia, el total d’empreses eren 127 i els assalariats 1.211. Del total d’empreses a la capital, el subsector d’aquelles que es dediquen a la confecció de peces de vestir n’incloïa 44 que ocupaven 420 persones, aproximadament un 3,8% del nombre total de treballadors. La resta d’empreses del sector a la ciutat eren 38 i donaven feina a 457 persones.

 

  • Compartir