Sou a: Inici / Noticies / Visita guiada a l'exposició fotogràfica de Frank Gómez

Visita guiada a l'exposició fotogràfica de Frank Gómez

El Museu de la Pell d’Igualada acull aquesta mostra, que recull l’evolució urbanística i arquitectònica de Catalunya, fins el 14 de febrer.
25-01-2016

Aquest diumenge, 31 de gener, a les 12h, el fotògraf Frank Gómez farà una visita comentada a l’exposició Passat industrial. Patrimoni industrial a Catalunya, un treball documental que deixa constància de l’evolució urbanística i arquitectònica d’un paisatge modulat des de la Revolució Industrial. Fàbriques que donen pas a nous espais urbans o que romanen en l’atmosfera de l’abandó, tot generant poesies visuals. L’exposició es pot visitar fins al 14 de febrer al Museu de la Pell d’Igualada.

No és estrany que Frank Gómez, especialitzat en fotografia d’arquitectura, interiorisme i producte, se senti atret pel patrimoni industrial perquè és terrassenc i, per tant, ha crescut en una de les ciutats on la Revolució Industrial i la seva petjada és ben palesa. Com a professional i professor de fotografia, aquest és un dels seus temes predilectes i és un referent indiscutible en la seva creació. El proper diumenge, ell mateix explicarà què el mou i què li interessa dels vestigis del passat industrial que encara romanen en les nostres ciutats, què hi vol captar i com ho fa per plasmar-ho.

La gènesi de l’exposició Passat industrial. Patrimoni industrial a Catalunya es remunta al 1985, any en què Gómez va començar a fotografiar alguns dels diversos edificis industrials de la ciutat de Terrassa. Anys més tard, després d’analitzar el volum de fotografies fetes i l’evolució urbanística de la ciutat, va sentir la necessitat de sistematitzar-ne el procés, ampliar el camp d’actuació a tot Catalunya i deixar una constància més rigorosa del paisatge industrial del país. Per aquesta raó, hi trobem exemples que van des del Baix Llobregat al Maresme passant per diverses comarques de la Catalunya Central. Amb aquest projecte, l’autor també vol reflectir el canvi que s’està produint en moltes d’aquestes fàbriques inactives, les quals avui en dia, en un entorn postindustrial, estan sent recuperades com a espais per a usos urbans nous, totalment diferents dels originals. No obstant, també es deixa seduir per l’atmosfera dels espais abandonats i la maquinària inservibles, tot generant una poesia visual amb unes imatges que pretenen transportar l’espectador, en un viatge oníric i històric, fins a l’època d’esplendor de les fàbriques. En aquesta línia també s’inclou el seu blog, www.passatindustrial.blogspot.com. En definitiva, Passat Industrial. Patrimoni industrial a Catalunya vol ajudar a difondre la riquesa del nostre patrimoni industrial i alhora crear consciència de la importància històrica d’aquest període i de la necessitat de la rehabilitació i la documentació gràfica per a preservar-ne el llegat. L’exposició està organitzada per l’Ajuntament d’Igualada i el Museu de la Pell amb la col·laboració de l’Agrupació Fotogràfica d’Igualada (AFI).

  • Compartir