Visites guiades a la Vil·la Romana de l'Espelt
Els diumenges, 25 d’octubre i 22 de novembre, es podrà visitar la Vil·la Romana de l’Espelt, amb motiu de la seva recent declaració de Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). L’activitat és gratuïta, sense límit d’aforament i correrà a càrrec de Jordi Enrich, arqueòleg que ha excavat la vil·la en diverses ocasions i expert en l’època tardoantiga. El punt de trobada serà a les 11h a les antigues escoles (carretera d’Igualada a l’Espelt, a uns 200 metres abans del nucli urbà, a mà dreta). El recorregut no està adaptat per a cotxets ni cadires de rodes. Es pot consultar més informació al telèfon del Museu de la Pell, el 93 804 67 52.
La Vil·la Romana de l'Espelt és un jaciment arqueològic situat al Pla de la Torre, al veïnat de l’Espelt i al terme municipal d’Òdena. L’Ajuntament d’Igualada n’és el titular des de l’any 1966, quan en va comprar els terrenys a instàncies del Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada (CECI), i la custòdia i difusió del seu patrimoni correspon avui al Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia.
La vil·la va ser habitada en època romana des dels segles II i I aC fins al primer terç del segle V dC, en etapes de d'activitat desigual. Va ser construïda en un lloc assolellat i dominant, prop d'un corrent d'aigua i d'una via de comunicació que permetia donar sortida a la producció excedent. És una de les villae de l’interior de Catalunya més extensament excavada i més ben conservada.
Les excavacions, realitzades pel CECI i la Diputació de Barcelona als anys ‘80, van descobrir estructures de diverses estances, algunes de tipus residencial i d'altres destinades a activitat agrícoles. Hi ha constància de l'existència de ramats i el conreu de vi, cereals i probablement oli, i activitats artesanals com l'elaboració de teixits. Algunes estances estaven recobertes de pintures amb motius geomètrics o vegetals. S'hi va trobar un paviment de mosaic i nombroses mostres de ceràmica, vidre, objectes d'os, de ferro o de bronze, monedes i un fragment d'un rellotge de sol. Entre els objectes recuperats hi ha també sivelles, agulles per al cabell, agulles d'os, fusaioles, recipients per cuinar, llànties, claus de porta, una safata de vidre, un dau de vori, pinces i un canelobre. Els objectes es troben avui al Museu Comarcal de l'Anoia.